Prima etapă a celei de-a 101-a ediții a Turului Italiei a marcat o premieră istorică. Pentru întâia oară în istoria ciclismului, un mare tur a pornit din afară Europei. Pe o distanță de 9.7 kilometri, cicliștii angrenați în Giro urmau să parcurgă un prim contratimp individual în jurul orașului Ierusalim.

O primă problemă majoră a apărut însă înaintea startului. În această dimineață, mai mulți rutieri au suferit căzături în timpul recunoașterii traseului. Cel mai sonor nume a fost Chris Froome, însă, cel mai afectat a fost Kanstantsin Sioutsou, rutierul echipei Bahrain-Merida fiind nevoit să abandoneze din cauza unei vertebre fracturate.

Ziua de concurs a debutat într-o notă oarecum firească. Rohan Dennis, campionul național al Australiei la proba de contratimp individual, a oprit cronometrul în 12:04. Abia două ore mai târziu, cineva s-a încumetat să facă o performanță similară, ba chiar egală.

Victor Campenaerts a ratat șansa de a se instala în frunte, pierzând primul loc intermediar la jocul zecimilor de secundă. A mai trebuit să treacă o bună perioadă de vreme, până când, cineva, a reușit în cele din urmă să îl învingă pe Dennis.

Acel cineva a fost nimeni altul decât Tom Dumoulin, câștigătorul en titre din Turul Italiei. Olandezul de la Team Sunweb a purtat tricoul destinat campionul mondial la contratimp individual. Cu un excelent timp cronometrat în 12:02, el și-a reprimit tricoul roz adjudecat anul trecut în ultima etapă de la Milano.

Dumoulin, Dennis și Campenaerts au fost trei cicliști de pe podiumul primei zile din Giro 101. Topul primilor a fost completat de către Jose Goncalves (+12″) și de Alex Dowsett (+16″). În primii zece clasați, i-am mai regăsit, în ordine, pe Pello Bilbao (+18″), Simon Yates (+20″), Maximilian Schachmann (+21″), Tony Martin(+27″)și Domenico Pozzovivo (+27″).

La capitolul dezamăgiri, Chris Froome este fără îndoială cel mai sonor nume. Campionul en titre din Le Tour și Vuelta a avut o zi submediocră și a încheiat doar pe locul 21, la 37 de secunde în urma lui Dumoulin. Tot la această categorie îl mai putem adăuga și pe Fabio Aru, cel care, a demonstrat încă o dată că proba de contratimp nu e punctul său forte. Italian de la UAE-Team Emirates a încheiat pe un modest 47, la 50 de secunde în urma lui Dumoulin.

Având în vedere că aceasta a fost prima etapă a Turului Italiei, clasamentul general coincide cu clasamentul etapei. Astfel, Tom Dumoulin va îmbraca mâine tricoul roz, în timp ce, podiumul provizoriu al clasamentului general este completat de Rohan Dennis și Victor Campenaerts. În clasamentul tinerilor, Maximilian Schachmann va fi primul purtător al tricoului alb.

Turul Italiei va continua mâine, cu etapa a doua, programată să se desfășoare între localitățile Haifa și Tel Aviv, pe o distanță de 167 de kilometri.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.