Etapa a IV-a din Turul Italiei ne-a purtat de la Catania la Caltagirone, pe o distanță de 202 km,fiind abia prima etapă desfășurată pe teritoriul italian. După peisajul dominat de nisipul deșertic din Israel parcă a fost de bun augur revenirea pe un teren colorat, cu vegetație din plin.

Etapa a fost cotată cu 3 stele de specialiștii din Giro, lucru care nu releva neapărat dificultatea ei sau faptul că a avut forma unui fierăstrău, cu suișuri și coborâșuri din primii până în ultimul kilometru. Nici specialiștii în pariuri nu erau prea siguri de favoriții unei etape ca cea de azi, putând fi o ocazie bună pentru atacanții plutonului dar, într-un anumit context, inclusiv pentru oamenii de general.

Simțind nesiguranța și imprevizibilul în aer s-a plecat la drum iar după 24 de km s-a format evadarea zilei din următorii 5 cicliști: Q. Jaurequi(AG2R), M. Frapporti(Androni), E. Barbin(Bardiani), M.Belkov(Katusha) și J. Mosca(Willer Trestina), oameni care își încercau norocul și totodată ofereauexpunere echipelor mai puțin cunoscute precum cele italiene.

Prima cățărare repertoriată a fost câștigată de Barbin, care a mai adăugat câteva puncte în clasamentul cățărătorilor, unde de altfel purta deja tricoul distinctiv. Au urmat apoi două sprinturi intermediare, adjudecate pe rând de Frapporti și de Mosca, pentru ca următoarea cățărare să îi revină tot lui Barbin.

Per total, evadarea nu a putut să pună un ecart mai mare de 3 minute și jumătate față de pluton, fiind controlată impecabil pe tot parcursul existenței sale, adică până când mai erau 13 km până la final, când oneștii evadați de astăzi au fost înhățați de pluton.

Cu 10 km înainte de finish, E. Zardini(Willer Trestina) a accelerat, fiind urmat de V. Conti(UAE) iar dintre cei doi doar Conti a putut menține ritmul susținut iar Zardini a fost prins de pluton după doar 2 km. Apoi, a avut loc o căzătură în pluton a lui A. Zeitz(Astana) iar o parte bună a plutonului a rămas blocată în spatele acestuia timp de câteva secunde, printre ghinioniști numărându-se și Z. Stybar(Quickstep), un posibil actor important de la final.

Cu doar 3 km rămași, Valerio Conti a capitulat iar apoi au urmat lupte grele pentru locurile fruntașe din care se putea ataca. Din grupul din ce în ce mai restrâns a atacat E. Battaglin(LNL) dar puțin prea devreme iar victoria i-a revenit lui Tim Wellens(Lotto), care a dat dovadă de calmitate, răbdare și suflu.

Podiumul a fost completat de M. Woods și E. Battaglin. Din grupul favoriților, Simon Yates a terminat al patrulea, câștigând 4 secunde față de Chavez și Pozzovivo respectiv 5 secunde față de restul competitorilor la clasamentul general.

Clasamentul general a suferit câteva modificări minore după etape de astăzi. Rohan Dennis rămâne lider, cu Tom Dumoulin la o secundă în spate. Grație rezultatelor de astăzi, Simon Yates și Tim Wellens au urcat vertiginos în această ierarhie și ocupă locurile trei și patru, în timp ce, Pello Bilbao completează top cinciul. Elia Viviani, Enrico Barbin și Maximilian Schachmann rămân liderii în clasamentele sprinterilor, al cățărătorilor și al tinerilor.

Text – Alexandru Bușu

Foto – Facebook

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.