Cea de-a cincea zi de concurs din Turul Italiei a debutat astăzi de la Agrigento. Cicliștii rămași în pluton au avut de parcurs 153 de kilometri, până la finish-ul de la Santa Ninfa. Ziua a debutat cu o mică întârziere. Înainte de startul zilei, un accident rutier a încurcat planurile organizatorilor, dar, în cele din urmă, totul a decurs conform celor stabilite de programul zilei.

Imediat după startul festiv, patru rutieri au atacat și au format o evadare. Laurent Didier, Ryan Mullen, Eugert Zhupa și Andrea Vendrame au fost cei patru care au încercat să păcălească plutonul care rula într-un ritm întrucâtva duminical în prima parte a zilei. De altfel, ecartul evadaților a fost fluctuant, cu un maxim de aproximat patru minute și jumătate.

În a doua parte a zilei, rutierii echipelor fruntașe au mărit strocul și ritmul plutonului a redus semnificativ ecartul celor patru din frunte. Rând pe rând, Mullen, Didier și Zhupa au fost prinși din urmă. Singurul care a încercat din răsputeri să lupte pentru o posibilă victorie de etapă a fost Andrea Vendrame, rutierul Androni-Sidermec fiind ghidat impecabil de Gianni Savio și echipa sa tehnică.

Așa cum era de așteptat, ultimii kilometri ai zilei sunt cei care au făcut diferența. Cu aproximativ 13 kilometri înainte de final, un meleu a înjumătățit plutonul, victima cea mai notabilă fiind Domenico Pozzovivo. Cu toate acestea, liderul echipei Bahrain-Merida a găsit resursele necesare pentru a reveni în grupul fruntaș.

Nu același noroc l-a avut Miguel Angel Lopez. Rutierul columbian al echipei Astana a suferit o căzătură ușoară și a pierdut definitiv contactul cu plutonul fruntaș. De altfel, la finalul etapei, el avea să piardă din nou timp prețios în raport cu liderii clasamentului general, iar, de acum încolo, victoria în Giro pare case closed pentru cățărătorul columbian.

Efortul lăudabil al lui Andrea Vendrame s-a încheiat dramatic, cu doar 3.3 kilometri înainte de final. De acum încolo, echipele care au dus trena pe parcursul etapei s-au duelat între ele, respectând aproape milimetri scenariul propus de mai toți specialiștii înaintea etapei.

Giovanni Visconti a fost cel care a deschis ostilitățile serioase, dar, efortul supraomenesc propus de Enrico Battaglin, i-a adus celui din urmă victoria. Astfel, Enrico Battaglin câștigă la Santa Ninfa, Visconti pe locul doi. Podiumul zilei a fost completat de către Jose Goncalves.

Top cinciul zilei a fost completat de Maximilian Schachmann și Simon Yates, cel mai bine clasat dintre favoriții de general din Giro 101. Învingătorul de ieri, Tim Wellens, a încheiat pe un excelent loc șase. În top zece, i-am mai regăsit, în ordine, pe Francesco Gavazzi, Maurits Lammertink, Domenico Pozzovivo și Patrick Konrad.

Clasamentul general nu a suferit modificări majore după etapa de astăzi. Astfel, Rohan Dennis își păstrează tricoul roz, cu același ecart de o secundă în fața lui Tom Dumoulin. Podiumul provizoriu al ierarhiei este completat de Simon Yates, cu Tim Wellens și Pello Bilbao completând top cinciul. Celălalte ierarhii și-au păstrat liderii. Maximilian Schachmann rămâne liderul tinerilor, în timp ce, Enrico Barbin și Elia Viviani conduc în clasamentele pe puncte, cel al cățărătorilor și al sprinterilor.

Turul Italiei va continua mâine cu etapa a șasea, prima cu final în ascensiune. Startul se va da la Caltanissetta, iar finalul zilei este programat să aibă loc pe temutul Etna, după un traseu de 164 de kilometri.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.