ciclism.ro: Începând din acest an, comentezi ciclism pentru Eurosport Spania. Cât de bine te-ai adaptat la noul tău rol?

Alberto Contador: Foarte bine. Este o schimbare care m-a ajutat enorm să-mi asum faptul că nu mai concurez. Sunt o persoană foarte activă. Sunt implicat în foarte multe activități și una dintre acestea este acest rol de comentator, iar asta implică multă dedicare.

Până la urmă, fac două lucruri concomitent. Îmi place să comentez, mai ales că urmăresc foarte mult ciclism și în același timp, sunt implicat în ceva ce aș fi vrut să fac încă de când concuram. Am fost întrebat de foarte multe ori dacă mă văd manager al vreunui de ciclism și de fiecare dată am răspuns că aș prefera să fiu comentator de ciclism. Sunt foarte bucuros că s-a ivit această oportunitate din partea echipei Eurosport.

De-a lungul carierei tale ai ai concurat și ai câștigat Giro d’Italia. Ce părere ai de traseul din acest an?

Giro a fost mereu o cursă foarte dificilă fiindcă au existat întotdeauna multe capcane. Are finaluri de etapă cu multe pante abrupte, nu foarte ușor de parcurs. Poți pierde foarte mult timp dacă nu ești mereu alert. Traseul de anul acesta nu este însă la fel de dificil ca în anii trecuți. Sunt câteva treceri montane cu pante rezonabile, singura excepție fiind etapa cu finalul pe Zoncolan. Cu toate acestea, cursa va fi foarte strânsă până la Roma.

Dumoulin versus Froome. Este aceasta noua rivalitate a ciclismului?

În momentul de față nu văd situația chiar așa. Sigur, în acest Giro, ei par cele mai sonore nume de pe lista de start. Putem vedea faptul că Giro a debutat excelent pentru Dumoulin. A câștigat mai mult timp decât probabil și-ar fi imaginat după contratimpul din prima zi. Avantajul de aproape un minut pe care îl are Dumoulin în fața lui Froome este excelent. Pe lângă asta, BMC face toată treaba celor de la Sunweb. Pentru moment, echipa lui Dumoulin controlează perfect Giro. Poate că acum, situația lui Dumoulin e mai bună, dar, totul se poate schimba radical în câteva zile. Totul depinde de forma lui Froome.

Alberto, ai câștigat numeroase curse în cariera ta. Există vreo cursă pe care nu ai câștigat-o, dar ți-ai fi dorit să o câștigi?

Să fiu sincer, nu. Am câștigat cursele pe care le-am pregătit cu conștiinciozitate. Poate că mi-ar fi plăcut să câștig Dauphiné. Am fost aproape să o câștig acum doi ani, dar, am fost atacat de rivali și am rămas și fără sprijinul coechipierilor. Până la urmă, nici măcar când am fost la apogeul formei mele sportive, nu am câștigat acea cursă. Cu toate acestea, am participat mai mereu în această întrecere pentru a pregăti Turul Franței. Poate tocmai din această cauză, nici nu am concurat vreodată cu intenția reală de a o câștiga.

 

Foto – Getty Images

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.