Cea de-a opta etapă din Turul Italiei a debutat la Praia a Mare, localitatea în care s-a încheiat etapa de ieri. În condiții mai mult decât prielnice ciclismului, dar cu nori amenințători în zare, cicliștii plutonului din Giro 101 au plecat la startul unei etape de 209 kilometri. Finalul zilei avea să aibă loc la Montevergine di Mercogliano.

Încă din primele secvențe ale zilei, o evadare s-a format. Șapte cicliști au plecat la atac încă din primii kilometri. Încet, dar sigur, avansul evadaților creștea vertiginos, în timp ce, plutonul trata foarte lejer prima parte a zilei. Astfel, cei șapte care și-au încercat norocul încă de dimineață au avut la un moment dat cinci minute și jumătate avans.

Ultimii kilometri ai zilei au fost marcați de două incidente foarte importante. Primul care a căzut a fost Tim Wellens. Belgianul s-a acroșat de trei cicliști de la Movistar și a suferit o căzătură ușoară. El a revenit imediat în plutonul fruntaș, dar, nu a mai avut nervii necesari pentru a mai ataca pe finalul zilei.

Cu doar cinci kilometri înainte de final, Chris Froome a căzut din nou. Britanicul a abordat greșit un viraj și s-a trezit la pământ în doar câteva fracțiuni de secundă. El a revenit în șa și cu ajutorul lui Wout Poels și Sergio Henao a revenit din nou în fruntea plutonului.

Încet, dar sigur, plutonul i-a prins din urmă pe cei șapte plecați la atac de dimineață. Ultimul mohican a fost Koen Bouwman, olandezul găsind și câteva resurse pentru a ataca pe final. Din nefericire pentru el, Richard Carapaz a găsit la rândul său câțiva stropi de energie în plus, iar pe final a fost one man show.

Deținătorul tricoului alb a trecut ca trenul prin haltă pe lângă Bouwman și s-a îndreptat către prima victorie din carieră în Giro. Totodată, aceasta a fost prima victorie a celor de la Movistar în ediția din acest an a Turului Italiei. În spatele său, un sprint semi-masiv s-a dat între cățărătorii și puncheorii rămași în plutonul urmăritor.

Davide Formolo a încheiat ziua pe locul secund, la doar șapte secunde în urma lui Carapaz. Thibaut Pinot a continuat forma excelentă de moment și a completat podiumul zilei. Enrico Battaglin și Simon Yates au sosit pe patru și cinci, în timp ce, în top zece i-am mai regăsit, în ordine, pe Domenico Pozzovivo, Esteban Chaves, Patrick Conrad, Michael Woods și Pello Bilbao.

La vârful clasamentului general, nu au existat modificări. Simon Yates își păstrează atât tricoul roz cât și avantajul de 16 secunde pe care îl are în fața lui Tom Dumoulin. Același Esteban Chaves rămâne pe ultima treaptă a podiumului provizoriu, la 26 de secunde în urma coechipierului său îmbrăcat în roz.

Nici celelalte ierarhii nu au suferit modificări substanțiale. Elia Viviani rămâne confortabil în fruntea clasamentului pe puncte al sprinterilor, cu un avantaj enorm în fața lui Sam Bennett. Esteban Chaves rămâne deținătorul tricoului destinat celui mai bun cățărător, în timp ce, Richard Carapaz își mărește avantajul în clasamentul tricoului alb după victoria de astăzi.

Turul Italiei va continua mâine cu etapa a noua și cel de-al doilea final în ascensiune. Startul se va da de la Pesco Sannita, iar finalul va fi pe Gran Sasso d’Italia, după un parcurs de 225 de kilometri.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.