Etapa a 11-a din cea de-a 101-a ediție a Turului Italiei venea după o etapă în care jocurile unora dintre favoriți fuseseră aruncate în aer. Cel mai afectat după etapa de ieri a fost Esteban Chaves, cel care, pierduse orice șansă reală la victoria în clasamentul general, după ce a sosit la peste 25 de minute întârziere de plutonul fruntaș în care era și Simon Yates, coechipierul său și deținătorul tricoului roz.

Încă din primele momente ale zilei de azi s-au dat atacuri. Androni-Sidermec a fost nelipsită din inițiativele ofensive de după-amiază, iar Andrea Vendrame a plecat imediat la atac. Alături de el, au mai venit și Luis Leon Sanchez și Alessandro de Marchi. Astfel, evadarea s-a format, iar ritmul duminical în care rula plutonul, părea să conducă către o victorie din evadare.

Nu a fost scenariul visat de cei trei. Cu toate că avantajul lor a crescut exponențial, ajungând la un maxim de cinci minute și jumătate, nici plutonul nu a stat cu mâinile în sân și a mărit tempoul urmăririi. Consecința firească a fost faptul că ecartul dintre cei trei evadați și plutonul fruntaș a scăzut dramatic.

Rând pe rând, atacatorii au fost prinși, iar finalul etapei se părea că va fi favorabil rutierilor cu abilități de puncheuri. Cu doar câțiva kilometri înainte de final, Zdenek Stybar a atacat pe prima secțiune de pavate. Imediat, Tim Wellens i-a dat replica, însă cei doi nu au putut ține pasul cu furibundul atac din spate.

Nimeni altul decât Simon Yates, liderul clasamentului general, a dat un atac devastator. Singurul care a reușit să se țină scai de el a fost Tom Dumoulin. În scurt timp, cei doi i-au prins pe Stybar și Wellens. Cu un avantaj ușor, Yates părea favorit la victorie.

În cele din urmă, așa s-a și întâmplat. Simon Yates și-a trecut în conturile sale o nouă victorie și și-a mărit puțin avantajul din clasamentul general. Tom Dumoulin a sosit la două secunde în spatele său. Podiumul zilei a fost completat de către Davide Formolo, cel care a sosit la cinci secunde în spatele lui Yates.

Top cinciul a fost completat de către Alexandre Geniez și Domenico Pozzovivo, la opt secunde în urma lui Simon Yates. Ceilalți rutieri clasați în top zece au fost, în ordine, Patrick Conrad, Thibaut Pinot, Maximilian Schachmann, Rohan Dennis și Fabio Aru.

Ca urmare a etapei de astăzi, Simon Yates și-a mărit puțin avantajul în clasamentul general și rămâne deținătorul tricoului roz. Britanicul de la Mitchelton-Scott este secondat de Tom Dumoulin, campionul en-titre având de recuperat 47 de secunde. Podiumul clasamentului general este completat de către Thibaut Pinot, la 1:04 în urma lui Yates.

Chris Froome a fost din nou marea deziluzie a zilei. Campionul din Turul Franței și Turul Spaniei a sosit cu o întârziere de 40 de secunde și este acum pe locul al 12-lea în clasamentul general, la 3:20 în urma compatriotului său de la Mitchelton-Scott.

Celelalte ierarhii nu au suferit modificări majore. În clasamentul pe puncte dedicat sprinterilor, Elia Viviani continuă să facă legea. Simon Yates rămâne în continuare lider și în clasamentul pe puncte dedicat cățărătorilor, în timp ce, Richard Carapaz rămâne în continuare deținătorul tricoului alb destinat celui mai bun tânăr.

Turul Italiei va continua mâine cu etapa a 12-a programată să se desfășoare între localitățile Osimo și Imola, pe o distanță de 214 kilometri.

Clasamentul etapei a 11-a:

1 Simon Yates (Mitchelton-Scott)

3:25:53

2 Tom Dumoulin (Team Sunweb)

+02”

3 Davide Formolo (Bora-hansgrohe)

+05”

4 Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale)

+08”

5 Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida)

,,

6 Patrick Konrad (Bora-hansgrohe)

,,

7 Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)

,,

8 Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors)

+11”

9 Rohan Dennis (BMC)

+18”

10 Fabio Aru (UAE Team Emirates)

+21”

11 Richard Carapaz (Movistar)

+23”

12 George Bennett (LottoNL-Jumbo)

,,

13 Diego Ulissi (UAE Team Emirates)

+26”

14 Carlos Betancur (Movistar)

+30”

15 Miguel Angel Lopez (Astana)

,,

16 Tim Wellens (Lotto Fix All)

+33”

17 Sam Oomen (Team Sunweb)

,,

18 Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo)

+36”

19 José Gonçalves (Katusha-Alpecin)

,,

20 Pello Bilbao (Astana)

,,

 

Clasamentul general:

1 Simon Yates (Mitchelton-Scott)

47:08:21

2 Tom Dumoulin (Team Sunweb)

+47”

3 Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)

+01’04”

4 Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida)

+01’18”

5 Richard Carapaz (Movistar)

+01’56”

6 George Bennett (LottoNL-Jumbo)

+02’09”

7 Rohan Dennis (BMC)

+02’36”

8 Pello Bilbao (Astana)

+02’54”

9 Patrick Konrad (Bora-hansgrohe)

+02’55”

10 Fabio Aru (UAE Team Emirates)

+03’10”

11 Miguel Angel Lopez (Astana)

+03’17”

12 Chris Froome (Team Sky)

+03’20”

13 Ben O’Connor (Dimension Data)

+03’25”

14 Carlos Betancur (Movistar)

+03’29”

15 Sam Oomen (Team Sunweb)

+03’40”

16 Michael Woods (EF Education First-Drapac)

+03’43”

17 Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors)

+04’01”

18 Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale)

+04’33”

19 Sergio Henao (Team Sky)

+05’08”

20 Jose Goncalves (Katusha-Alpecin)

+05’21”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.