Cea de-a 14-a etapă a Turului Italiei a debutat la San Vito al Tagliamento. Cicliștii angrenați încă în cursă aveau de parcurs 186 de kilometri până la marele final al zilei, de pe Monte Zoncolan. Prima parte a zilei a debutat cu o serie de atacuri venite din partea cicliștilor care nu mai aveau o miză în clasamentul general, dar care, sperau la o victorie pe Zoncolan.

Șapte temerari s-au înhămat la drum. Enrico Barbin, Francesco Gavazzi, Jacopo Mosca, Laurent Didier, Mads Pedersen, Matteo Montaguti și Valerio Conti au fost cei care au sperat la o victorie pe Zoncolan. În prima parte a zilei, trena dusă alternativ de Mitchelton-Scott și Team Sky au lăsat evadarea să-și facă meandrele în prima parte a zile.

Încet, dar sigur, pe măsură ce ne apropiam de Zoncolan, plutonul a topit ecartul ce-l despărțea de cei plecați la atac în primii kilometri ai zilei. La poalele ultimei cățărări, toți cei plecați la atac fuseseră deja prinși. De aici încolo, totul avea să se decidă pe temutul Zoncolan.

Primul care a ieșit la ofensivă a fost Igor Anton. Spaniolul de la Dimension Data nu a rezistat presiunii. În spatele său, aceeași soartă a avut-o și atacul lui Michael Woods. Trena dusă de Wout Poels a nimicit grupul fruntaș. Dacă totul mergea conform planurilor, Team Sky ar fi urmat să jubileze la sfârșitul zilei.

Exact așa a și fost. Chris Froome a lansat un atac devastator cu patru kilometri înainte de final. În spatele său, Simon Yates, Domenico Pozzovivo și Miguel Angel Lopez au fost singurii care i-au ținut piept câștigătorului en titre din Turul Franței și Turul Spaniei. Încet, dar sigur, britanicul și-a mărit tempo-ul, iar victoria părea asigurată.

Simon Yates a amânat deznodământul până pe ultimele pante ale cățărării. Pe ultimele sute de metri, un duel Froome versus Yates se profila, însă, Chris Froome și-a păstrat micul avantaj și a obținut o victorie magistrală pe Monte Zoncolan. Simon Yates l-a secondat la șase secunde în spatele său și și-a mărit avantajul în clasamentul general.

La 23 de secunde în spatele lui Froome, Domenico Pozzovivo a completat podiumul zilei. Miguel Angel Lopez s-a clasat al patrulea, imediat în spatele lui Pozzovivo. Tom Dumoulin a sosit pe cinci, la 37 de secunde în urma lui Froome. Thibaut Pinot a sosit pe șase, în timp ce, topul primilor zece clasați ai zilei a fost completat de către Wout Poels, Sebastian Reichenbach, Pello Bilbao și Michael Woods.

Clasamentul general a suferit câteva modificări substanțiale. Simon Yates rămâne în roz și în urma prestației excelente de astăzi și-a mărit considerabil avantajul în clasamentul general. Britanicul de la Mitchelton-Scott are un avans de 1:24 în fața lui Tom Dumoulin.

Podiumul clasamentului general este completat de Domenico Pozzovivo, cel care are de recuperat puțin peste un minut și jumătate în urma lui Yates. Topul primilor cinci clasați este completat de Thibaut Pinot (+1:46) și de Chris Froome (+3:10). Celălalte clasamente au rămas neschimbate. Același Richard Carapaz conduce în clasamentul tinerilor, în timp ce, Elia Viviani și Simon Yates conduc în clasamentele pe puncte destinate sprinterilor, respectiv cățărătorilor.

Turul Italiei va continua mâine cu etapa a 15-a, programată să se desfășoare între localitățile Tolmezzo și Sappada, pe o distanță de 176 de kilometri.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.