Dacă ieri am celebrat ziua de naștere a unui om de clasament general, astăzi a venit rândul să aniversăm un sprinter de legendă. Mark Cavendish împlinește azi 33 de ani. Britanicul de la Dimension Data are o carieră impresionantă, iar cele 30 de victorii de etapă din Turul Franței stau ca dovadă a măreției sale.

Un veșnic luptător, Cavendish a debutat ca mai toți britanicii cu ciclismul pe velodrom. De altfel, nici pe velodrom, Torpila Umană nu e chiar un anonim, câteva medalii olimpice fiind elocvente în acest sens. Totodată, fanii mai vechi ai ciclismului nu au cum să uite madisonul făcut în 2012 pe Champs-Elysees. Atunci, el era lansat de Bradley Wiggins, nimeni altul decât câștigătorul Turului Franței din acel an.

Prietenia legendară a lui Mark Cavendish cu Bradley Wiggins au și un numitor comun. Temperamentul volatil. Spre deosebire de Wiggins, Mark Cavendish și-a pus pe tapet de foarte multe ori faimosul său temperament coleric. Cu izbucniri nervoase ce ne reamintesc de Bernard Hinault, Cavendish a atras de multe ori antipatii nemeritate.

Dincolo de personalitatea abrazivă și lipsită de tact, Mark Cavendish a fost mai mereu un sprinter foarte redutabil. Uneori mult prea redutabil, iar accidentările foarte frecvente l-au privat de și mai multe succese. Chiar și așa, titlul mondial din 2011 și cele patru victorii consecutive de pe Champs-Elysees fac din sprinterul britanic un competitor extrem de redutabil.

În ultimii doi-trei ani, soarta nu i-a mai surâs ca odinioară. Cel puțin în ultimul an, a avut trei căzături extrem de violente. Mai mult, unele voci răutăcioase au început să bată apropouri privitoare la retragere. Reacția lui Cav? Deloc greu de ghicit. Tocmai această nebunie dusă uneori la paroxism a făcut din Cavendish marele sprinter pe care mulți dintre noi îl adorăm.

Pentru următorii ani, Cav și-a propus să spulbere recordul de victorii al lui Eddy Merckx din Turul Franței. Pentru moment, legendarul ciclist belgian conduce cu 34 la 30, însă, timpul e în continuare de partea Torpilei Umane. Pe lângă numeroasele victorii din Turul Franței, nu putem uita că el e cel mai de succes sprinter din istoria Marii Britanii, cu un total de 48 de victorii de etapă în cele trei mari tururi.

Totodată, Cavendish și-a propus să revină la prima sa iubire: velodromul. Pentru Jocurile Olimpice din 2020, el și-a propus să concureze alături de Geraint Thomas, fost coechipier la Team Sky în gloriosul an 2012 și la rândul său laureat olimpic în probele de ciclism pe velodrom.

Indiferent de simpatiile sau antipatiile ciclistice, numele lui Mark Cavendish va străluci pentru eternitate în Pantheonul sprinterilor. Recent, el a fost numit cel mai valoros sprinter din istoria Turului Franței într-un sondaj de un prestigios cotidian sportiv francez. Să-i dea acest titlu neoficial puterea necesară de a depăși recordul all time al lui Merckx? Suntem ferm convinși că el va da totul pentru a spulbera și acest record. Indiferent dacă va avea sau nu de dat și niște pumni sau capete în gură…

1 COMMENT

  1. Nu am cuvinte.
    Bravo ciclístilor profesionisti si nu nu-mai si a amatorilor.
    Depun un efort incredibil, e de apreciar.
    Sa ajungi unde doresti e nevoie de mult antrenament si sacrificio.
    Le doresc tuturor mult succes….

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.