În ultimele zile, Egan Bernal a fost printre cei care au ținut de capul de afiș în lumea ciclismului. Micul rutier columbian nu participă în Turul Italiei, însă, grație victoriei extraordinare pe care și-a adjudecat-o în Turul Californiei, se pare că și-a asigurat locul în lotul lărgit al echipei Sky pentru Turul Franței.

Sigur, nimic nu este încă cert, iar situația și mai incertă a lui Chris Froome complică și mai mult lucrurile în rândurile echipei britanice. Chiar și așa, meritele lui Bernal nu pot fi știrbite, iar la cei doar 21 de ani ai columbianului, un debut într-un asemenea mare tur poate reprezenta un boom de imagine nemaipomenit pentru cariera sa.

Aruncăm un mic arc înapoi în timp și ajungem în primăvara anului 2016. Pe atunci doar un tânăr dornic de afirmare (nu că ar fi foarte bătrân acum!), Egan Bernal era unul dintre cicliștii cu care Gianni Savio spera să-și adjudece victoria în clasamentul general al Turului Ciclist al Bihorului, competiție aflată pe atunci la ediția inaugurală.

Explozia de pe ultima ascensiune de la Cabana Padiș avea să-i aducă două zile mai târziu și victoria în clasamentul general. Pentru Egan Bernal triumful din Vuelta bihoreană a fost și primul succes din carieră în vreun clasament general.

Un an mai târziu, publicul pasionat de ciclism din România, s-a putut delecta din nou cu evoluția magistralului tânăr cățărător columbian în Turul Sibiului. Nici acolo nu a avut vreo emoție, iar victoria în clasamentul general al competiției sibiene a venit ca o consecință firească.

Revenind în prezent, la începutul lui 2018 zvonurile asupra lui Egan Bernal s-au confirmat. Ceea ce Gianni Savio ne confirmase la fața locului la Turul Ciclist al Bihorului din 2017 a devenit realitate. Egan Bernal făcea pasul înspre Team Sky, iar de acum înainte, depindea doar de el dacă va reuși sau nu să-și croiască drumul înspre ciclismul de înaltă ținută.

Tânărul columbian și-a demonstrat repede prodigiozitatea și în cadrul echipei Sky. Mai mult, dacă nu apărea neșansa, el l-ar fi învins pe legendarul Alejandro Valverde în Turul Catalunyei. Ar fi fost o reușită magistrală, nu-i așa? Cu toate că a urmat o perioadă de pauză, forțată desigur de împrejurări nefavorabile, micul prinț al echipei Sky nu s-a lăsat bătut și a sclipit din nou în lumina reflectoarelor.

Și ce loc mai frumos decât California. În inima Hollywood-ului și a industriei cinematografie, Bernal a apărut ca un superstar și a bătut categoric pe toată lumea. Sigur, la contratimp nu prea a excelat, însă, care columbian a fost vreodată un contratimpist de clasă mondială?

În ultimele două-trei zile, ecourile victoriei lui Bernal au ajuns și la urechile oamenilor din Giro. Încă nesiguri de prezența lui Chris Froome în Turul Franței, Dave Brailsford și ceilalți lideri manageriali din cadrul Team Sky sunt dornici să-i dea o șansă tânărului Bernal.

Dacă va veni Chris Froome și Egan Bernal va fi și el acolo. va fi columbianul doar un alt superdomestic sau își va găsi Chris Froome rivalul în propria curte regală? Ce se va întâmpla dacă Froome va fi suspendat? Va fi Geraint Thomas suficient de puternic pentru a conduce echipa către glorie sau va avea Egan Bernal mână liberă pentru a risca totul asupra clasamentului general? Sunt multe întrebări și cam toate depind în mare măsură de prezența lui Froomey în Marea Buclă.

Indiferent dacă va fi ales sau nu în lotul pentru Turul Franței al echipei Sky, Egan Bernal este cu siguranță cel mai promițător tânăr ciclist al momentului. Unde mai punem că provine dintr-o țară care a dat în acest domeniu niște cicliști de mare greutate și notorietate. Va fi el care va aduce Columbiei prima victorie în Turul Franței? Are toate șansele, chiar dacă nu va fi acum. Timpul, valoarea și forma sunt de partea lui. Exact la fel cum erau și acum doi în Turul Ciclist al Bihorului.

Foto – Velo News

2 COMMENTS

  1. care columbian a fost vreodată un contratimpist de clasă mondială?

    Santiago Botero…

  2. Asa este. De Botero am uitat. Mea culpa. Mare păcat că nu a câștigat Turul Franței niciodată. Ar fi meritat mai mult decât alți columbieni din zilele noastre.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.