Chris Froome giro d'italia 2018

Cea de-a 19-a etapă a Turului Italiei a debutat sub zodia misterului. După ce ieri a dat primele semne de slăbiciune, Simon Yates mai avea un avantaj de 28 de secunde în fața lui Tom Dumoulin. Încă din prima cățărare a zilei, am avut două victime ilustre.

Copleșit în mod vădit de dureri, Fabio Aru a aruncat prosopul și a abandonat Turul Italiei, cu doar două zile înainte de final. Primul semnal prost din tabăra Sky a venit atunci când Vasil Kiryienka a capotat și el. Astfel, Chris Froome rămânea fără unul dintre cei mai importanți oameni.

Prima parte a zilei a fost marcată de atacuri din toate părțile. Au fost numeroase încercări de evadare, însă, nici măcar una nu a reușit să se formeze. De acum încolo, plutonul rămas în frunte avea de-a face cu temutul Colle delle Finestre, cățărarea care avea statutul de Cima Coppi în Turul Italiei din acest an.

Amintindu-și de vremurile de odinioară, Chris Froome a lansat un atac necruțător la jumătatea cățărării, cu aproximativ 80 de kilometri înainte de final. Metru cu metru, britanicul se distanța de Dumoulin și compania. Ceva mai în spate, lovitura de teatru era definitivată de problemele cu care Simon Yates s-a confruntat.

Tricoul roz a fost lăsat la vatră, iar până la finalul cățărării, Yates era scos din cărțile pentru victoria în Giro. Încet, dar sigur, Chris Froome urca pe podiumul virtual. Prima victimă și cea mai grea, Simon Yates. Pe coborâre, Froomey a rulat într-un ritm dumnezeiesc.

Dacă în vârful lui Finestre, britanicul avea 40 de secunde avans, la poalele coborârii, el avea deja aproape două minute în față. În acest moment, Froome era în mod virtual pe locul secund la general. Noua victimă? Domenico Pozzovivo. De acum încolo, Froome avea victoria de etapă aproape asigurată.

După penultima cățărare a zilei, cea de la Sestriere, el avea deja peste două minute și jumătate în fața cvintetului urmăritor. De acum încolo, șansele sale de a deveni tricou roz după etapa de azi erau din ce în ce mai realiste. A mai urmat o coborâre până la ultima cățărare a zilei de la Bardonecchia.

Nimeni și nimic nu a putut stopa un triumf istoric pentru Chris Froome. De acum încolo, el trebuia să aștepte pentru a vedea dacă va obține tricoul roz sau nu. Abia după trei minute a sosit și următorul clasat, Richard Carapaz. Podiumul zilei a fost completat de Thibaut Pinot, în timp ce, Miguel Angel Lopez și Tom Dumoulin au completat top cinciul.

Cel de-al doilea grup a fost și cel care a completat celelalte locuri din top zece, în ordinea Sebastian Reichenbach, Davide Formolo, Sam Oomen, Patrick Konrad și Pello Bilbao. Domenico Pozzovivo a ratat la mustață un loc printre primii zece și pierde aproape orice șansă la podium.

Marele învins al zilei a fost indiscutabil Simon Yates. Britanicul a pierdut aproape 40 de minute și a ieșit definitiv din orice calcul pentru victoria în Giro. După prestația dezolantă de astăzi, britanicul de la Mitchelton-Scott a căzut până pe locul al 18-lea în clasamentul general.

Grație performanței istorice de astăzi, Chris Froome preia tricoul roz de la Simon Yates. Liderul echipei Sky are un avans de 40 de secunde în fața lui Tom Dumoulin, cel care, rămâne pe locul secund. Thibaut Pinot completează podiumul virtual, la 4:17 în urma lui Froome. Miguel Angel Lopez și Richard Carapaz sunt ceilalți cicliști din top cinci.

Și în celelalte clasamente au apărut modificări majore. Dacă în clasamentul pe puncte al sprinterilor, Elia Viviani rămâne lider, în clasamentul pe puncte al cățărătorilor, Chris Froome a preluat ștafeta de la același Simon Yates. Miguel Angel Lopez își păstrează în continuare întâietatea în fața lui Richard Carapaz în clasamentul tricoului alb.

Turul Italiei va continua mâine cu penultima etapă programată să se desfășoare între Susa și Cervinia, pe o distanță de 214 kilometri.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.