Text: Cristi Niculaie

Dacă cineva ne-ar fi zis în 2008 că un ciclist de la Barloword va deveni al 7-lea rutier care va câștiga toate cele 3 Mari Tururi, am fi râs cu lacrimi. Zece ani mai târziu asistăm la ceva uimitor. Un ciclist hulit de toată lumea, în așteptarea unei suspendări drastice, face imposibilul.

După aproximativ două săptămâni în care Giro a fost dominat de alt rutier din Albion, Simon Yates, care deja pregătea discursul de învingător, etapa de Venaria Reale la Bardonecchia înseamna dezastru. Etapa 19 secera rutierii din pluton: Aru abandonează după o ediție jalnică, o garnitură importantă pentru Froome dispare din peisaj. Este vorba despre Vasil Kiriyenka.

În schimb, cu aproximativ 80 de kilometri înainte de final, britanicul de 33 de ani de la Sky inițiază un atac care ne aduce aminte de aventurile lui Andy Schleck de pe Galibier. Grupul favoriților rămâne înmărmurit. Până la finalul cățărării tricoul roz era foarte în spate și spunea „la revedere” primei victorii într-un Mare Tur. Froome câstiga etapa fără probleme și venea la o distanță de aproximativ 3 minute de următorul clasat, Richard Carapaz. Ultimele două etape au devenit o formalitate, iar „Froomey” câștiga al treilea Mare Tur consecutiv, după Tour și Vuelta 2017.

Ei bine, peste Giro s-a tras cortina anul acesta. Rămâne întrebarea ultimilor ani pe buzele tuturor: Ce rol are Chris Froome în ciclismul de azi? Deși o mare parte a comunității îl atacă pe britanic că ar folosi substanțe interzise sau atacă echipa Sky că omoară spectacolul, faptele ar trebui văzute în altă lumină.

Cum e mai bine pentru noi, înfocații de ciclism? O echipă Sky cu un lider ca Froome care domină marile tururi, dar care ne poate oferi momente de spectacol ce ne aduc aminte de vremuri apuse de mult ale ciclismului sau un ciclism fad în care câștigătorii de Mari Tururi se trag cumva la o loterie?

Să ne uităm la Giro 2017, cel mai relevant exemplu. Mari favoriți: Domoulin și Quintana, deja două nume de referință. Cel mai important moment petrecut a fost atacul lui Quintana în momentul în care Domoulin a fost lovit de o problemă fiziologică. Asta vrem? Poate e momentul să abandonăm atitudinea de genul: „Să câștige oricine, numai Froome nu”. În mod logic, dacă Froome este găsit vinovat, să plătească pentru acțiunile sale. În schimb, dacă se dovedește că echipa britanică a rulat corect, sperăm să dispară acțiunile reprobabile asupra celor de la Sky. Pentru un fan adevărat al ciclismului este o imagine foarte tristă ca un spectator de pe margine să arunce cu anumite lichide într-un sportiv, oricare ar fi numele acestuia sau de la ce echipă ar fi.

Așadar, dilema continuă și va continua mult timp de acum încolo: aduce Froome un plus de spectacol în sport sau este altă oaie neagră a plutonului profesionist?

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.