Chris Horner

Turul Sibiului ajunge la a 8-a ediție în acest an, un lucru remarcabil pentru o cursă de ciclism de șosea ce se dispută în România, iar marea surpriză din 2018 va fi participarea fostului câștigător al Turului Spaniei, Chris Horner.

Traseul cursei sibiene este în mare parte cel clasic, singurele modificări mai importante fiind lungimea etapei cu final la Bâlea Lac, care va fi mult mai scurtă, precum și reintroducerea contratimpului pe echipe.

Turul va începe joi, 5 iulie, cu clasicul prolog din centrul Sibiului, urmat vineri de etapa cu final la Bâlea Lac ce va avea anul acesta doar 91.2km lungime, ceea ce ar putea să o transforme într-o fugă nebună de la start până la final.

Sâmbătă, 7 iulie, este programat finalul de la Păltiniș, precedat de alte trei cățărări de categoria C.

Organizatorii au reintrodus contratimpul pe echipe în această ediție, acesta urmând a fi disputat duminică dimineața, pe o distanță de 9.6km între Cisnădie și Sibiu. După-amiaza, rutierii vor lua startul în ultima rundă a cursei, semi-etapa 3b, pe un traseu pe gustul lui Eduard Grosu, cel care a câștigat anul trecut această etapă.

În ceea ce privește lista de participanți, Chris Horner este capul de afiș, chiar dacă învingătorul din Turul Spaniei 2013 revine după aproape doi ani de la ultima sa cursă pe etape în care a luat startul. Americanul a fost ținut pe tușă de probleme de sănătate ce l-au chinuit încă din vremea în care lua parte în curse de WorldTour, însă acum, la 46 de ani, acesta spune că este sănătos tun și vrea să fie din nou competitiv.

Horner va veni în România alături de echipa Illuminate, însă e greu de crezut că fostul rutier de la Saunier Duval și Radioshack va lupta pentru clasamentul general. Formația sa va aduce la Sibiu alți câțiva rutieri interesanți pe care i-am putea vedea printre protagoniști pe munte, precum columbienii Felix Baron și Camilo Castiblanco, iar la sprinturi prin estonianul Martin Laas.

Trei formații pro-continentale vor sosi la Sibiu, iar dintre acestea, tot cei de la Androni-Sidermec-Bottecchia par a fi marii favoriți pentru cucerirea tricoului galben. Dacă anul trecut echipa condusă de Gianni Savio câștiga turul prin Egan Bernal, în 2018 Ivan Sosa a preluat poziția de lider în echipa italiană, după ce Bernal s-a transferat la Sky.

Columbianul în vârstă de 20 de ani este în mare formă în acest moment și va fi greu de oprit pe munte. Sosa tocmai a câștigat prima ediție a cursei Adriatica Ionica într-o manieră categorică, după o performanță de excepție pe Passo Giau.

Sosa va avea o echipă puternică alături, cicliști precum Rodolfo Torres sau Alessandro Bisolti putând emite pretenții la rândul lor la o clasare bună în ierarhia generală.

CCC Sprandi Polkowice vine la Sibiu cu Amaro Antunes ca lider, un cățărător exploziv cu rezultate bune în trecut în cursele din Portugalia, în timp ce Gazprom-RusVelo, cea de-a treia formația pro-continentală, îi aduce pe proaspătul câștigător din Baby Giro, Alexander Vlasov, dar și rutieri experimentați precum Sergey Firsanov sau Nikolay Trusov.

Naționala României va fi condusă din nou de Eduard Grosu, care fi susținut de Daniel Crista, Marius Petrache, Valentin Pleșea, Mihai Băbăiță și Denis Vulcan. Grosu va avea o concurență destul de serioasă în acest an în ultima etapă, singura rundă desenată pentru sprinteri. Paolo Toto (Sangemini – MG.Kvis), Andre Looij (Monkey Town), Martin Laas (Illuminate), Riccardo Stacchiotti și Nicolas Marini (MsTina-Focus) vor ținti cu siguranță sprintul din Piața Mare de duminică.

Prezența românească din tur va fi consistentă și în cea de-a 8-a ediție datorită echipelor MsTina-Focus și Team Novak. Emil Dima va fi principala speranță a celor de la MsTina-Focus în clasamentul general, în timp ce la sprinturi îi vom vedea în acțiune pe Stacchiotti și Marini.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.