Salut, Emil! După cum bine știm, din acest an evoluezi la MsTina Focus, recent înființata echipă continentală italo-română. Cam care e diferența între ciclismul românesc și cel italian?

Salut! Este o diferență foarte mare, de la curse până la mentalitatea antrenorilor, sportivilor și tuturor celor care sunt implicați în asta, dar se si investește foarte mult în ciclism. Cred că în viitorul apropiat putem crește și noi la un nivel bun și asta începe să se vadă in România.

Ai participat cu un succes răsunător în câteva curse în acest sezon. Cea mai fulminantă evoluție ai avut-o în Turul Croației, acolo unde, ai deținut la un moment dat tricoul dedicat celui mai bun cățărător. Cum au fost acele momente pentru tine și echipa ta?

Au fost momente foarte frumoase pentru mine, mi-am dovedit, în primul rând, mie ca într-un viitor apropiat mă pot bate de la egal la egal cu marii cicliști, dar și pentru echipa mea care a arătat că cicliștii romani pot face rezultate bune, însă cu experiența “școlii italiene de ciclism”.

Ai luat parte la Turul Bihorului în mai. Cum a fost să concurezi într-o cursă românească cu o echipă de anvergura MsTina Focus?

Am așteptat cu nerăbdare cursele din România atât eu, cât și echipa mea, a fost diferit față de anii trecuți pentru că anul acesta am venit cu o tactică și un obiectiv clar, până acum încercam sa fac rezultate cât mai bune, dar fără un obiectiv clar.

Dacă tot vorbim de MsTina Focus, trebuie să le reamintim cititorilor ciclism.ro că echipa e fondată de Stefano Giuliani, un nume de mare răsunet în ciclismul italienesc. Cum decurge relația ta cu domnul Giuliani?

Avem o relație foarte bună, eu l-am cunoscut anul trecut la o cursă în Italia și de aici a început ideea de a face împreună o echipă de ciclism in România. Dar cu siguranță experiența și cunoștințele lui fac diferența, el fiind câștigător de etape in Giro și campion european de mountain bike. Ciclismul din România avea nevoie de un om ca el.

Înaintea debutului în Turul Sibiului, ai avut campionatele naționale, acolo unde, ai făcut furori la categoria U23. Ai câștigat atât la contratimp, cât și pe șosea. Cât de importantă a fost această cursă în vederea pregătirii pentru întrecerea sibiană?

Campionatele naționale mereu sunt o competiție importantă pentru mine, fiind foarte aproape de Turul Sibiului m-au ajutat in pregătire, dar cu atât mai mult prin faptul că au fost la Sibiu si am putut revedea o parte din etape.

Ai participat în multiple ocazii în anii precedenți în Turul Sibiului. Cum pregătești cursa din acest an?

Nu pot spune ca am făcut ceva diferit față de ce am făcut anul acesta în pregătire, dar cu siguranță sunt mai motivat față de alte curse în care am participat și un alt avantaj este că știu traseul etapelor si știu ce mă așteaptă.

Care sunt obiectivele tale principale pentru ediția din acest an al Turului Ciclist al Sibiului?

În prima etapă voi încerca sa văd dacă pot sa merg pentru clasamentul general ( o clasare în top 20 pentru mine este foarte bine pentru că nu sunt un cățărător pur), dacă nu voi încerca o evadare și un tricou distinctiv pentru a ieși cât mai mult in evidență.

Ce părere ai de traseul din acest an și ce strategie vei adopta pentru cursa sibiană?

Traseul cred că mi se potrivește mai bine ca anul trecut, în etapa de la Bâlea o să văd ce strategie adopt. Acolo vezi exact ce pot picioarele tale în cursa asta!

Turul Franței va debuta în timpul Turului Ciclist al Sibiului. Chris Froome a fost găsit nevinovat înaintea Turului Franței și va putea să-și apere tricoul galben câștigat în ultimii ani. Crezi că va reuși să egaleze recordul all time de victorii deținut de Anquetil, Hinault, Merckx și Indurain?

După cum l-am văzut în Turul Italiei, cred că el e principalul favorit, dar depinde foarte mult felul în care s-a recuperat după Giro și la ce nivel sunt adversarii, el având și avantajul unei echipe foarte puternice.

Emil, ești unul dintre cei mai apreciați cicliști români la ora actuală. Un mesaj pentru cititorii ciclism.ro și pentru ciclistă din România?

Salut toți cititorii ciclism.ro și suporterii ciclismului din România și le mulțumesc tuturor pentru sprijinul lor fără de care ciclismul in România nu ar exista.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.