Sean, Giro a avut un final de neuitat. Care sunt așteptările tale pentru Turul Franței?

Chris Froome este omul de învins în Turul Franței din acest an. Forma sa bună din Giro a venit foarte târziu în cursă. Motivul pentru care nu a pornit așa de bine a fost datorat căzăturilor din primele zile. Cât despre Turul Franței? El este omul de bătut. Totuși, dubla Giro/Tour reprezintă o provocare diferită față de dubla Tour/Vuelta. Dacă ne uităm pe lista învingătorilor din Giro, mereu a fost dificil pentru ei să-și păstreze forma pentru Turul Franței. Va fi la fel și în cazul lui Chris Froome? Nimeni nu știe asta, nici măcar el. Personal, cred că vom avea răspunsul în ultima săptămână din Turul Franței.

După cum bine știm, Chris Froome a fost declarat nevinovat în celebrul caz legat de supradoza de Salbutamol. Care este părerea ta referitoare la decizia luată de UCI?

Acest proces a fost mai lung decât se aștepta oricine. A fost găsit nevinovat atât de UCI, cât și de WADA, însă, detaliile de finețe, cele cu adevărat importante sunt încă necunoscute. Să nu uităm că și alți cicliști au fost în trecut în aceeași situație. Froome a fost în centrul atenției pentru mult prea mult timp din cauza acestui scandal, iar asta nu ar fi trebuit să se întâmple. Acum că totul s-a rezolvat, cred că ar fi bine să mergem și noi înainte. Cred că UCI și WADA au judecat toate detaliile cu minuțiozitate, iar el nu ar fi scăpat fără o pedeapsă dacă nu și-ar fi dovedit nevinovăția.

De-a lungul carierei tale, ai câștigat cinci etape în Turul Franței. Pe care o consideri cea mai importantă?

Prima mea victorie e cea de care îmi amintesc cel mai bine, cu toate că a fost obținută acum multă vreme! Am fost într-o evadare în ultimii 30 de kilometri și a trebuit să sprintez alături de un grup numeros de cicliști! Așadar, prima victorie de etapă e alegerea mea! Să obțin acel succes a fost ceva senzațional și de neuitat! Victoriile de etapă din Turul Franței sunt mereu cele mai importante. Cu mult mai importante decât cele din Giro și Vuelta. Toată lumea își dorește să câștige o etapă în Turul Franței.

Având în vedere traseul din acest an, ce sfaturi ar oferi Sean Kelly rutierilor care participă în marea cursă?

Prima săptămână va fi foarte dificilă pentru toată lumea. Va fi foarte stresant, dar asta e situația în orice mare tur. Cred că Turul Franței e cel mai periculos din acest punct de vedere, fiind și cursa cea mai importantă din întregul sezon, iar toată presa mondială e cu ochii pe cicliști.

Bineînțeles, rutierii sunt foarte fresh în prima săptămână. Cea mai dificilă misiune e pentru echipele sprinterilor care țintesc victoriile de etapă, în timp ce, oamenii de general vor încerca să scape nevătămați. Condițiile meteorologice își vor pune și ele amprenta, în special în zonele precum Normandia sau Bretania. Momentan, prognozele indică faptul că totul va fi în regulă, însă, orice mică schimbare va fi decisivă.

Contratimpul pe echipe va reprezenta primul hop pentru oamenii de clasament general. Cu toate că traseul acelei etape nu e unul foarte dificil, echipele vor trebui să ia foarte în serios contratimpul pe echipe pentru a nu pierde prea mult timp. Marile echipe precum Team Sky și BMC abia așteaptă contratimpul pe echipe și îl văd ca pe o oportunitate perfectă de a își crea un avantaj în raport cu concurența.

Apoi avem pavatele pe traseul din 2018. Acest amănunt va complica și mai mult cursa pentru cei care nu prea agrează să concureze pe acest tip de suprafață. Varietatea primei săptămâni va face ca întrecerea să fie una stresantă. Dacă ar fi să ofer un sfat privind prima săptămână, ar fi legat de managementul stresului. E foarte important ca rutierii să își păstreze calmul în prima săptămână a cursei pentru a ataca cum trebuie restul competiției.

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.