Juan, Giro s-a încheiat cu un final apoteotic, cu Chris Froome învingător. Care sunt așteptările tale pentru Turul Franței?

Turul Franței pare deschis oricărui rezultat în acest an. Nimeni nu este favorit cert. Sunt trei săptămâni și să vedem cum va decurge scenariul cursei, cine va pierde și ce mutări strategice se vor face. E o cursă extrem de dificilă, prima săptămână fiind una de supraviețuire. Apoi, sunt etapele din Bretania care nu sunt deloc ușoare. Pe de altă parte, avem și partea montană a traseului, foarte dificilă și ea, cu toate că etapele sunt mai scurte, dar cu cățărări care permit atacuri.

Nu vreau să fac pronosticuri. Mă voi bucura de cele trei săptămâni de cursă. Îmi place să stau și să analizez etapele, pentru a vedea felul în care lucrurile s-au petrecut și care ar putea fi turnura cursei, dar și pentru a urmări cu atenție pe cei care participă. Să fiu onest, la momentul acesta nu pot să dau un favorit cert pentru acest tur. Cred însă că Movistar a ales bine să-i aducă pe Nairo Quintana, Alejandro Valverde și Mikel Landa să lupte concomitent împotriva lui Chris Froome.

După cum bine știm, Chris Froome a fost exonerat de orice vină asupra celebrului scandal legat de doza mărită de Salbutamol depistată în timpul Turului Spaniei. Care este opinia ta vis-a-vis de decizia luată de UCI?

Nu a fost deloc un proces ușor, mai ales că a fost soluționat cu doar câteva zile înainte de startul Turului Franței, dar, din fericire, a fost rezolvat la timp. Dacă comparăm însă cu procesele judiciare standard, acest caz a fost rezolvat în timp record. Până la urmă, am făcut parte din Team Sky vreme de trei sezoane și știu că e un exemplu de echipă care face lucrurile ca la carte. Rezultatul procesului și decizia UCI dovedește acest fapt. Oricum am lua-o, cazul a fost rezolvat în favoarea lui Froome și restul sunt speculații.

De-a lungul carierei tale ai fost cunoscut mai curând ca un specialist al curselor clasice. Care au fost cele mai bune momente din istoria prezențelor tale în Turul Franței?

Cel mai bun a fost cu siguranță victoria de etapă obținută acum mulți ani, în 2003.

Cum vezi traseul ales de organizatori pentru ediția din acest an a Turului Franței?

Prima săptămână e tipică pentru ceea ce înseamnă Turul Franței, chiar dacă s-au mai adus unele mici inovații. Traseul aduce tensiunea obișnuită pentru pluton, cu etape pe plat, contratimpul pe echipe și prezența pavatelor. Sunt câteva etape foarte complicate în Bretania și oricine va urca pe cea mai înaltă la Paris va fi nevoit, în prealabil, să supraviețuiească acestei prime săptămâni.

Pavatele vor fi cu siguranță un punct de cotitură pentru stadiul de supraviețuire din primele zile de concure. Cine crede că prima etapă montană e adevăratul test, se înșeală amarnic. Pavatele nu au grad de comparație. Prin urmare, cei care vor dori să performeze în munți, vor trebui să limiteze daunele pe pavate. Sunt convins că plutonul va avea mult de suferit în termeni de recuperare fizică după acea etapă. Cred că va fi o zi de supraviețuire, fără atacuri decisive. Apoi, urmează etapele montane. Nu am făcut încă recunoașterea etapelor. Sunt câteva cățărări complet noi și pentru mine, însă, după părerea mea, cea mai grea etapă e prima de după Alpi, urmată de cea scurtă din Pirinei, Col du Portet.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.