Etapa a 12-a a Turului Franței continua cu același peisaj montan sublim de ieri. Patru cățărări, printre care trei de categorie specială aveau să se condimenteze meniul zilei.

Înainte de start, Rigoberto Uran a abandonat după ce ieri pierduse peste douăzeci de minute în raport cu ceilalți favoriți la victoria finală. De asemenea, Marcel Kittel și Mark Cavendish fuseseră excluși ieri după ce au sosit dincolo de timpul limită admis de către organizatori.

Ziua a început într-un ritm, iar o evadare s-a lăsat întrucâtva așteptată. Asemeni situației de ieri, un grup numeros de oameni a evadat. Printre cei plecați la atac, i-am regăsit și oe Julian Alaphilippe, Warren Barguil, Rafal Majka, Steven Kruijswijk sau Alejandro Valverde.

Pe prima cățărare a zilei, Julian Alaphilippe s-a impus pe Col de la Madeleine, în timp ce, pe următoarea cățărare a pierdut tempoul fiind învins de Pierre Rolland. Între timp, clasamentul sprinterilor suferea modificări dramatice. Andre Greipel și Fernando Gaviria au abandonat din Turul Franței, iar, de acum încolo, misiunea lui Peter Sagan devenea din ce în ce mai facilă.

Pe Col de la Croix de Fer, Steven Kruijswijk a fost demolator. Olandezul a plecat de unul singur și și-a construit un ecart important în față rivalilor lor. De altfel, Kruijswijk avea să fie și tricou lider virtual după ce s-a impus pe această cățărare. În spatele sau, Warren Barguil și Mikel Nieve au completat top treiul.

Încet, dar sigur, Team Sky a mărit strocul iar la intrarea pe legendara ascensiune de final, Alpe d’Huez, plutonul favoriților redusese considerabil din avantajul lui Kruijswijk. Alpe d’Huez a avut parte anul acesta de numeroase atacuri. Rând pe rând, Nairo Quintana, Mikel Landă, Chris Froome și Tom Dumoulin și-au încercat șansa, însă, nimeni nu reușise să îl anihileze pe Geraint Thomas.

În cele din urmă, Thomas a profitat de prospețimea sa și a sprintat nestingherit înspre o victorie sigură. Tom Dumoulin și Romain Bardet, cu Chris Froome și Mikel Landă completând topul primilor cinci clasați. În zonă primilor zece, i-am mai regăsit și pe Primoz Roglic, Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang, Nairo Quintana și Steven Kruijswijk.

Clasamentul general a suferit modificări minore în urma etapei de astăzi. Geraint Thomas și-a mărit cu încă câteva secunde avantajul pe care-l avea deja în fața coechipierului sau, Chris Froome. Tom Dumoulin rămâne în continuare pe podium, în timp ce, Vincenzo Nibali și Primoz Roglic completează topul primilor cinci clasați. Romain Bardet, Mikel Landă, Steven Kruijswijk, Nairo Quintana și Dan Martin sunt ceilalți rutieri clasați în top zece.

Nici celelalte clasamente nu au suferit modificări mult prea notabile. Grație abandonului lui Fernando Gaviria, Peter Sagan are un avantaj astronomic în clasamentul tricoului verde. Slovacul are un număr de puncte egal cu următorii trei clasați în această ierarhie luați la un loc.

În clasamentul cățărătorilor, Julian Alaphilippe e în continuare în frunte și este urmat de Warren Barguil, câștigătorul acestei ierarhii din 2017. În clasamentul tricoului alb destinat celui mai bun tânăr, Pierre Latour își păstrează în continuare șefia, cu toate că, Egan Bernal a recuperat aproape trei minute doar astăzi.

Turul Franței va continua mâine cu etapa a 13-a care se va desfășura între localitățile Bourg d’Oisans și Vălence, pe o distanță de 169.5 kilometri.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.