Etapa a 17-a avea să prezinte multe premiere pentru rutierii rămăși în Turul Franței. Cu un traseu de doar 65 de kilometri, dar cu trei cățărări dificile, etapa de azi intra cu siguranță în analele istoriei Turului Franței. Startul a reprezentat o noutate absolută. Asemeni curselor din motorsport, în etapa de azi s-a plecat după modelul grilei de start, în funcție de ordinea din clasamentul general. Astfel, din pole position pleca, în mod firesc, Geraint Thomas, cel care avea tricoul galben în posesia sa.

Startul nu a influențat cu nimic desfășurarea etapei. Mai mult, o evadare numeroasă s-a format din nou și cam cu aceeași oameni de ieri. Printre cei plecați la atac, i-am regăsit pe Julian Alaphilippe, Rafal Majka, Alejandro Valverde sau Adam Yates. Prima cățărare a zilei a zilei, Montee de Peyragudes, l-a adus în frunte pe Tanel Kangert. În spatele sau, Julian Alaphilippe a mai adunat puncte importante în economia clasamentului celui mai bun cățărător.

Cei trei rămăși în frunte, Alaphilippe, Kangert și Durasek și-au împărțit punctele grele și le cea de-a două cățărare a zilei, Col de Val Louron-Azet. Încet, dar sigur, cu cât ne apropiam de Col du Portet, plutonul a început să reducă din avantaj, iar evadarea inițială s-a sfărâmat pe traseu. La intrarea pe Col du Portet, Tanel Kangert și Rafal Majka au fost singurii care au reușit să rămână neatinși de evadare. În spate, încă de pe primele pante, Nairo Quintana a lansat un atac devastator și a plecat de unul singur în urmărirea victoriei de etapă.

În spatele columbianului de la Movistar, Dan Martin, plecat inițial împreună cu Quintana, a croșetat și el evadații și se lansă în urmărirea micului cățărător columbian.
În spatele lui Martin și Quintana, micul pluton al favoriților condus în continuare de Team Sky, ținea piept atacurilor date, pe rând, de Primoz Roglic și Steven Kruijswijk.
După ce au fost prinși, Majka, Kangert și Valverde nu au mai contat în etapă. Astfel, cu toate eforturile lui Dan Martin, Nairo Quintana și-a trecut în conturile sale cea de-a două victorie de etapă din carieră în Turul Franței. Dan Martin a fost nevoit să se mulțumească cu locul secund. Irlandezul a sosit la 27 de secunde în urma învingătorului zilei. Adevărata dramă avea însă se producă în spate.

Cu nici doi kilometri rămăși din etapă, Tom Dumoulin rupe ritmul și îl lasă la vatră pe Chris Froome. Cu toate că Egan Bernal a fost trimis în sprijinul britanicului, Froome nu a avut replică. Finalul etapei avea să aducă un nou sprint ucigător marca Geraint Thomas, iar galezul a încheiat pe trei și și-a mai mărit puțin avantajul în clasamentul general. Primoz Roglic și Tom Dumoulin au completat topul primilor cinci clasați ai zilei, în timp ce, printre primii zece clasați, i-am mai regăsit, în ordine, pe Steven Kruijswijk, Egan Bernal, Chris Froome, Mikel Landă și Ilnur Zakarin.

În clasamentul general, Geraint Thomas este aproape învingător. Galezul are un avans de 1:59 în față lui Dumoulin, în timp ce, Froome a căzut pe trei după prestația dezolantă de astăzi, la 2:31 în urmă coechipierului sau de la Team Sky. Topul primilor cinci clasați este completat de Primoz Roglic (+2:41) și de învingătorul zilei, Nairo Quintana (+3:30). Printre primii zece clasați, îi mai regăsim, în ordine, pe Steven Kruijswijk (+4:19), Mikel Landă (+4:34), Romain Bardet (+5:13), Dan Martin (+6:33) și Jakob Fuglsang (+9:31).

Celalalte clasamente nu au mai suferit modificări majore. Peter Sagan și-a asigurat încă de ieri victoria în clasamentul tricoului verde. Cu toate că astăzi a avut parte de o căzătură, slovacul a reluat cursa și a încheiat ziua. În clasamentul cățărătorilor, Julian Alaphilippe și-a asigurat aproape matematic victoria după prestația onorabilă din prima parte a zilei. În clasamentul tricoului alb, Pierre Latour rămâne lider și după etapa de astăzi.

Turul Franței va continua mâine cu etapa a 18-a, programată să se desfășoare între localitățile Trie-sur-Baïse și Pau, pe o distanță de 171 de kilometri.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.