Ultima etapă montană a Turului Franței a adus și cele mai dificile încercări. Șase cățărări repertoriate erau incluse în meniul zilei, iar printre ele le regăseam și pe legendarele Col du Tourmalet și Col d’Aubisque.

Încă din debutul etapei au existat câteva atacuri. Printre cei care au plecat printre primii la atac au fost Julian Alaphilippe, Warren Barguil sau Bauke Mollema. Primele trei cățărări au fost adjudecate de trei oameni diferiți, Silvan Dillier, Damien Gaudin și Julian Alaphilippe.

După ce s-a impus pe Col d’Aspin, Julian Alaphilippe și-a adjudecat în mod matematic victoria în clasamentul tricoului alb cu buline roșii destinat celui mai bun cățărător. Nici pe Col du Tourmalet, situația nu a fost foarte diferită. Același Julian Alaphilippe și-a acontat punctele cuvenite primului loc, în timp ce, podiumul a fost completat de Mikel Nieve și Bob Jungels.

Încet, dar sigur, oamenii de general măreau tempoul. Romain Bardet și Mikel Landă au fost primii care au tatonat terenul și au dat primele atacuri, dar nu au reușit să facă prea mulți pureci. Col d’Aubisque a reprezentat ultimul mare hop montan al ediției din acest an al Turului Franței.

Neprins încă de grupul tricoului galben, Rafal Majka și-a asigurat victoria pe legendara cățărare și un loc pe podiumul clasamentului cățărătorilor. Imediat, după cățărarea de final, Majka a fost prins pe coborârea de final de grupul furibund din spate.

Între timp, Nairo Quintana plătea tribut din plin efortului de miercuri. Micul columbian a pierdut peste patru minute pe Col d’Aubisque. Nici Chris Froome nu a fost mai strălucit, însă, britanicul a reușit în extremis să rămână aproape de rivalii săi.

Pe coborârea finală a zilei, Primoz Roglic a dinamitat etapă. Slovenul a plecat de unul singur și nu a mai fost văzut decât pe podiumul de premiere. Pentru rutierul sloven, această este prima victorie din carieră în Turul Franței. În spatele lui Roglic, Geraint Thomas a profitat de prospețimea să și a lansat un sprint devastator pe ultimii metri. Podiumul zilei a fost completat de Romain Bardet, în timp ce, Dan Martin și Rafal Majka au completat top cinciul zilei. Tom Dumoulin, Mikel Landa, Chris Froome, Steven Kruijswijk și Ilnur Zakarin au fost ceilalți rutieri clasați în top zece.

În urma etapei de astăzi, clasamentul general a suferit permutații importante. Geraint Thomas rămâne în continuare deținătorul tricoului galben și are un avans important în față lui Tom Dumoulin. Grație victoriei de astăzi, dar și al jocului de rezultate, Primoz Roglic urcă pe podiumul clasamentului general, devansându-l astfel pe Chris Froome. Steven Kruisjwijk este ultimul ciclist clasat în top cinci, în timp ce, printre primii zece clasați, îi mai regăsim, în ordine, și pe Mikel Landa, Romain Bardet, Daniel Martin, Nairo Quintana și Ilnur Zakarin.

Nici în celelalte clasamente nu s-au produs permutații prea mari. Peter Sagan a scăpat din furcile caudine ale munților și își păstrează intact tricoul verde. În clasamentul tricoului alb cu buline roșii, Julian Alaphilippe și-a adjudecat matematic victoria, în timp ce, Pierre Latour e principalul favorit la tricoul alb.

Turul Franței continuă mâine cu contratimpul individual programat să se desfășoare între localitățile Saint-Pée-sur-Nivelle și Espelette, pe o distanță de 31 de kilometri.

1 COMENTARIU

  1. Roglic a castigat si anul trecut etapa pe Galibier, nu e prima sa victorie in TDF!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.