Ediția din 2018 a Turului Franței s-a încheiat în urmă cu ceva mai mult de 72 de ore. Rezultatele sunt deja știute și fanii ciclismului s-au împărțit deja în numeroase tabere, majoritatea fiind anti Team Sky.

Geraint Thomas a fost marele laureat al ediției din 2018. Cel supranumit G de către fanii săi devotați, este fără doar și poate o dovadă că istoria sportului cu două pedale este scrisă chiar sub față noastră (sau sub ecranul televizoarelor).

Cât de meritoriu a fost acest Geraint Thomas? Haterii devotați cauzei anti Sky, vor susține că e victoria echipei britanice. Argumentele sunt destule și într-o măsură pertinente (prezența lui Bernal, folosirea jocului la două capete și Froome folosit pe post de superdomestic în ultimele două-trei zile de concurs). Pe de altă parte, nu putem uita că G a răpus Alpii cu două victorii magistrale. De asemenea, el nu a clacat în nici măcar un moment, deși, mai toți experții de canapea ar fi mers pe ceva a la Simon Yates în Giro d’Italia.

A fost G omul Turului Franței? Fără îndoială. De altfel, el a plecat din start cu un avantaj de circa un minut în fața lui Froome și compania după hecatombele din primele etape. Sigur că la succesul lui G au contribuit și abandonurile numeroșilor rivali de top, dar, parcă și karma a jucat (în sfârșit!) de partea sa. Dacă cineva ar fi mizat pe G după trântele din 2017, ar fi fost considerat nebun.

Dincolo de succesul parizian, G a dat pe lângă și latură umană atât de absența în anii precedenți la Team Sky. De la bucuria pe Alpe d’Huez la discursul liber de pe Champs-Elysees, G ne-a reamintit că înainte de toate este chiar om. Coincidență sau nu, acest triumf ne readuce aminte de cel al Wiggins. Ambii vin din velodrom, ambii au avut rezultate excelente și pe șosea, ambii au câștigat Turul Franței la 32 de ani și ca amănunt pur stilistic, amândoi sunt purtători de perciuni de tip old school.

Cu siguranță, după recentele scandaluri în care a fost implicată echipă și după ce a devenit al treilea britanic rege peste Paris, G va avea de răspuns și la întrebări neplăcute de acum înainte. După rezolvarea rapidă și misterioasă a cazului Froome, orice victorie Sky obținută de acum înainte (chiar și cele obținute deja) vor fi privite cu o sprânceana ușor ridicată (sau perciune, dacă e cu voia voastră).

A fost planul G cel stabilit încă de la bun început de Team Sky sau cerul condus cu o mână de fier de Sir Dave Brailsford chiar nu are limite? Cel mai probabil, aceste amănunte, noi, muritorii de rând, nu le vom află niciodată. Sau cine știe, poate le vom afla în mărturii de tip Landis, Hamilton sau Armstrong? Să sperăm că nu. Cel puțin pentru binele ciclismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.