Cel ce îndrăznește, învinge! Un dicton britanic făcut faimos în anii ’40 de Winston Churchill care i se aplică de minune în aceste zile de vară târzie și toamnă timpurie lui Simon Yates.

La doar câteva luni distanță după vinerea neagră din Giro d’Italia, Simon Yates a dat uitării acel eșec răsunător și a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Madrid.

După o Vuelta extenuantă în care favoriții au căzut că muștele de pe frontispiciul favoriților, Simon Yates se poate declara mulțumit cu victoria în clasamentul general.

De altfel, acest triumf reprezintă o triplă premieră în ciclism. În primul rând, Simon Yates este la prima victorie într-un mare tur din carieră. Apoi, Mitchelton-Scott este prima echipă australiană din istoria ciclismului care obține o victorie într-un mare tur.

Nu în ultimul rând, grație victoriei lui Simon Yates, Marea Britanie devine prima țară din istoria ciclismului care își adjudeca toate cele trei mari tururi în același an prin trei oameni diferiți.

Chris Froome a furat sărbătoarea lui Simon Yates în Giro și a devenit abia al șaptelea om din istorie care câștigă toate cele trei mari tururi. Geraint Thomas a scris și el file de istorie prin succesul din Turul Franței, devenind primul galez care se impune în vreun mare tur.

Acum a venit rândul lui Simon Philip Yates, cel care devine de-al patrulea ciclist britanic câștigător de mare tur. Totodată, este primul britanic care nu câștigă cu mașinăria ciclistica a celor de la Team Sky, cu toate că, însuși Dave Brailsford, eminența cheală a celor de la Sky, l-a dorit cu insistență în debutul carierei sale.

Victoria lui Simon Yates din Vuelta nu pare surprinzătoare la prima vedere. Dacă ne reamintim cotele de la casele de pariuri, înaintea debutului în Turul Spaniei, Simon Yates era cotat că fiind principal favorit. Astfel, prin succesul final, Yates și-a consolidat nu doar statutul de mare favorit, ci și statutul de superstar.

Dacă până acum, Simon Yates era văzut ca doar un potențial pericol și viitor câștigător de mare tur, ei bine, de acum încolo, tânărul ciclist originar din Bury, are lumea ciclismului la picioarele sale și va fi vânat cu mult mai multă ardoare.

Ciclismul spectacol propus de Yates în Vuelta ne-a reamintit fără îndoială de primele două săptămâni din Giro. Situația a fost însă una radical diferită. Dacă în Italia, Froome și Dumoulin ar fi putut recupera minute la contratimpul individual, aici, Yates a jucat pe un teren relativ egal.

Singurele semn de slăbiciune au venit în primul final montan din ultima săptămână. Totuși, Valverde a confirmat ulterior faptul că în catararile foarte înalte nu prea excelează, iar acest mic, dar important amănunt a jucat de partea lui Simon Yates.

Pe lângă norocul extern, Simon a primit și un ajutor intern deosebit de important. Sprijinul fratelui sau geamăn, Adam, cel care a venit în Vuelta cu acest unic obiectiv de a-l ghida pe Simon înspre o victorie.
Din fericire pentru cei doi gemeni, totul a decurs conform planului, iar la Madrid, Simon Yates a fost cel care a primit tricoul roșu de învingător în Turul Spaniei din această ediție.

Toată morala poveștii lui Simon Yates descrie cu prisosință spiritul exclamației făcute de Churchill în vreme de război. În Vuelta, cel care a îndrăznit, a învins în cele din urmă. Poate că nu e așa tot timpul, dar karma ciclismului și-a jucat din plin rolul în această Vuelta, iar ciclismul total al lui Simon Yates a obținut mai mult decât meritată.  Parcă mai repede susținem un nebun care atacă ca un bezmetic decât un veșnic omuleț care își joacă cărțile doar în expectativă, nu-i așa?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.