Cea de-a 85-a ediție a campionatelor mondiale de ciclism pe șosea urma să se încheie astăzi cu proba de fond a elitei masculine. Un traseu dificil de 252.9 km, împărțit în șapte tururi de circuit urma să pună în dificultate rutierii prezenți la start.

Încă din primele momente ale zilei, 11 curajoși au plecat în evadare. Avantajul maxim al celor plecați la atac a fost de aproape douăzeci de minute. Totuși, pe măsură ce ne apropiam de finalul cursei, rând pe rând, rutierii plecați la atac au fost prinși din urmă.

Ultima parte a zilei a făcut și victimele notorii. Rând pe rând, Peter Sagan, Michal Kwiatkowski și Simon Yates au spus pas și au tras pe dreapta. Nici compatriotul nostru, Serghei Tvetcov nu a avut o soartă prea diferită și a abandonat puțin după jumătatea distanței.

Evadarea a fost complet anihilată cu 23 de kilometri înainte de final. Tot atunci au apărut și primele atacuri venite din partea favoriților, cel mai notoriu fiind cel al lui Steven Kruijswijk.

Din păcate pentru ei, nici un atac nu a avut efectul scontat, iar pe ultima cățărare a zilei, patru oameni își jucau șansa. Romain Bardet, Michael Woods, Gianni Moscon și Alejandro Valverde erau cei care urmau să stabilească cine deveneau laureații de la Innsbruck.

Alejandro Valverde a ajuns primul în vârful cățărării finale. În spatele lui, Michael Woods și Romain Bardet erau singurii care au ținut piept ritmului etalat de veteranul spaniol.

Pe porțiunea de plat, Tom Dumoulin a revenit formidabil și la intrarea în ultimii trei kilometri, titlul se juca în patru. Din acest moment, Alejandro Valverde era marele favorit la victoria finală.

Spaniolul a dus trena non stop în ultimul kilometru și a declanșat tot el sprintul. Riscul asumat de Valverde i-a adus victoria și implicit victoria mult visată de atâția ani.

Romain Bardet și Michael Woods au fost nevoiți să se mulțumească cu medaliile de argint și bronz, în timp ce, Tom a rămas doar cu impresia artistică și cu clasarea pe locul al patrulea.

După ce a pierdut toate șansele pe finalul ultimei cățărări, Gianni Moscon a sosit al cincilea. În spatele italianului, un sprint s-a dat pentru celelalte poziții din top zece. Romain Kreuziger, Michael Valgren Andersen, Julian Alaphilippe, Thibaut Pinot și Rui Costa au fost cei care au reușit să își adauge numele pe prima pagină grafică a clasamentului final.

Un amănunt notabil a fost numărul mic de rutieri care au terminat cursă. Din cei 188 de starteri, doar 76 au reușit să treacă linia de sosire.

Următoarea ediție a campionatelor mondiale de șosea vor avea loc anul viitor, în Marea Britanie, în perioada 22-29 septembrie.

Foto-Bettini Photo

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.