Începând de astăzi, în perioada pauzei competiționale, ciclism.ro propune o nouă rubrică, cea a recomandărilor. Astfel, în fiecare săptămână vă vom propune câte o carte/film/documentar despre ciclism.

Prima opțiune este și una cât se poate de proaspătă. Aflat într-un șir nesfârșit de controverse, Bradley Wiggins a ales să creioneze, prin intermediul unei lucrări, portretul a 21 de cicliști care i-au inspirat alegerile ciclistice și nu numai.

Deloc neobișnuit, Eddy Merckx debutează cu un cuvânt înainte în care îl lăuda pe Wiggins. De la Museeuw la Coppi și de la Ocana la Cancellara sau îndelung contestatul Armstrong, Bradley Wiggins rememorează cu lux de amănunte trăirile create de fiecare figură iconică aleasă.

Icons poate fi văzută ca un document istoric. Pasiunea binecunoscută a lui Wiggins pentru istoria sportului cu două pedale se vede încă din primele fraze. Frumusețea estetică și lejeritatea debordantă prin care Wiggo își exprimă admirația fac ca Icons să fie o carte relativ ușor de parcurs și de fanul casual al ciclismului, cât și de pasionații die hard (printre care se regăsește și subsemnatul).

Lucrarea lui Wiggins are aerul romantic al scriitorilor de odinioară. Dacă mi se permite o comparație pur subiectivă, Icons este scrisă în maniera cu care maestrul Ioan Chirilă încânta publicul românesc pe vremuri. Tocmai această abordare old school aleasă de Wiggins redă o notă aparte și chiar atemporală lucrării.

Apărută doar acum o săptămâna, Icons pare scrisă în mod continuu, mai ales că avem de-a face cu mulți grei ai ciclismului, de la Anquetil la Indurain și de la Merckx și Gimondi la Sean Yates, Lance Armstrong sau Fabian Cancellara.

Icons este disponibilă spre cumpărare pe Amazon în diverse formate. Personal, am ales varianta audio, pe care, o recomand cu căldură tuturor. Până la urmă, așa cum zicea chiar ilustrul autor, Sir Bradley Wiggins, ciclismul nu e doar un simplu sport. Este artă!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.