Ultimele zile ale anului 2018 au adus fel de fel de vești inedite în mereu fascinantul univers al ciclismului. Floyd Llandis caută un soi de redemption pentru a-și spăla păcatele trecutului și lansează o echipă continentală. O știre interesantă, exotică chiar, dar departe de bomba aruncată ieri de Team Sky.

După cum bine știm deja, la finele sezonului viitor Sky își va retrage sprijinul financiar și implicit și numele din registrul ciclismului. Faimoasa și infama Team Sky va dispărea în neant sau se va reforma sub o egidă la fel de corporatistă.

Nimic senzațional până aici. Nu este primul caz din istoria sportului cu două pedale și cu siguranță nu va fi nici ultimul. Totuși, cu certitudine, acesta este cel mai notoriu exemplu din istoria. De ce? Foarte simplu. Team Sky a revoluționat ciclismul pentru eternitate.

Apărută pe firmamentul internațional în 2010, Team Sky a schimbat radical felul în care ciclismul profesionist este abordat de cei implicați în interiorul fenomenului. Sub atenta oblăduire a lui Dave Brailsford, devenit ulterior Sir Dave Brailsford, Team Sky a devenit o forță fără precedent in ciclism.

Șase victorii în Turul Franței, una în Giro și una în Vuelta spaniolă. Un palmares cu adevărat impresionant pentru o echipă cu doar nouă ani de activitate. În ordine, Bradley Wiggins, Chris Froome și Geraint Thomas au adus gloria supremă pentru Team Sky pe variile podiumuri ale marilor tururi.

Nici viitorul nu arată tocmai rău, cu un Wout Poels și Michal Kwiatkowski gata sa devina oricând rutieri de general și cu tinerii columbieni Bernal și Sosa aduși pentru a clădi și mai departe limita cerului programat din laboratorul eminenței chele, Sir Dave Brailsford. Ei bine, toate planurile celui din urmă menționat au fost date peste cap de schimbarea patronajului de la Sky, compania mamă care deține și echipa de ciclism.

Ce-i drept, așa cum am afirmat adineaori, ciclismul profesionist nu este deloc străin acestui fenomen. Quickstep-Floors a devenit Deceuninck-Quickstep, BMC s-a transformat peste noapte în CCC, iar foarte probabil și Team Sky își va găsi o nouă entitate.

Singurele probleme sunt însă și cele mai delicate. Salariile și contractele cicliștilor. Chris Froome și Geraint Thomas sunt vârfurile salariale, în timp ce, Egan Bernal tocmai și-a prelungit contractul pentru cinci sezoane! Mirajul cerului fără limite, unde succesul este aproape garantat, ar putea constitui elementul care va sta la baza decăderii marelui imperiu ciclistic condus de Sir Dave Brailsford.

Totuși, va fi acesta sfârșitul cyborgilor? Chris Froome, eternul cyborg șef de serviciu ne asigură că sfârșitul nu e aici. Undeva departe, marele șerif texan râde la adăpostul soarelui de cele spuse de Froome. Cam același discurs îl avea și el prin 2004-2005. Straniu, nu-i așa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.