Eduard Grosu

ciclism.ro: Salutare, Edi! An nou, echipă nouă! Ce anume te-a determinat să semnezi cu Delko Marseille Provence?

Eduard Grosu: Salut! În primul rând datorită faptului că există posibilitatea să avem un wild card pentru Tour de France, apoi după 5 ani cu Nippo aveam nevoie de noi stimuli și de competiții noi. Pentru prima dată, anul trecut am fost la competiții în Franța și sunt mult mai adaptate caracteristicilor mele și am văzut că Delko în cursele în care am concurat ca și adversari,reușeau să facă un trenuleț sprinterilor lor. Am avut și o lungă tratativă cu CCC care este echipă de WT de anul acesta, dar ar fi trebuit să fiu eu lansatorul sprinterului și nu-mi doresc încă acest lucru deoarece cred că pot să devin eu în următorii ani sprinterul unei echipe de WT. Mai există și marginalizarea sportivilor din estul Europei și te poți impune doar prin rezultate notabile. Având în vedere istoria mea, cu rezultatele făcute în primul an, dacă aș fi fost născut în una din țările puternice în ciclism, altel ar fi fost istoricul echipelor mele, dar asta este viața.

2018 a fost probabil cel mai bun al carierei tale. Ești mulțumit de rezultatele obținute anul trecut?

Da, 2018 a fost un an bun,se putea să fie mult mai bun,având în vedere că am ratat ocazii mari în curse importante, asta și datorită echipei mele,care, nu m-a susținut în cursă în momentul în care aveam nevoie.

Care sunt rezultatele de care ești cel mai mulțumit în 2018?

Locul 3 din ultima etapă din Turul Croației, când plutonul nu a mai prins evadarea și eu am câștigat detașat sprintul de grup, locul 5 din Dunkerque când la fel evadarea nu a fost prinsă și eu am câștigat sprintul plutonului și probabil și calendarul nu era atât de favorabil pentru mine. Am demonstrat că în concursurile cu sosiri pe pave sau în ușoară urcare mă avantajau, iar alături de Nippo de foarte puține ori am luat startul în curse de o zi în Belgia.

Ce ți-ai fi dorit să realizezi în 2018 și nu ți-a ieșit?

Mi-aș fi dorit că în acele sprinturi de pluton câștigate, să nu existe o evadare care să nu fie prinsă și toate acele podiumuri top 10 să fi fost vioctorii.

Ai două prezențe în marile tururi de-a lungul anilor, ai câteva prezențe și în clasicele monument. Care sunt obiectivele tale pentru 2019?

Pentru 2019, dacă vom primi acest wild card pentru Tour de France, voi încerca să ajung cel puțin pe podiumul unei etape. Un alt mare obiectiv sunt Jocurile Europene care anul acesta vor fi exact pe caracteristicile mele, cu urcări scurte pe pave și un final în lejeră urcare. Iar obiectivele alături de echipă sunt axate în special pe competițiile din Franța și pe cele organizate de ASO, primul obiectiv fiind Paris-Nice în care avem deja confirmarea că vom fi prezenți și apoi Paris-Roubaix unde voi încerca să-mi văd limitele pe pave într-o cursă infernală.

Că tot vorbeam mai devreme de transferul tău, ne-ai putea spune cam care e diferența între ciclismul italian și cel francez?

În ultimii ani în Italia, cursele au cam dispărut din calendar, iar în Franța cresc de la an la an. La noua echipă, până în momentul de față, am observat o mai bună comunicare, suntem atent urmăriți în pregătire și sunt mai profesioniști în ceea ce fac. Cât despre mentalitatea francezilor, din ce am reușit să văd,există mai mult respect pentru ciclism și este mult mai mediatizat ca în Italia în ziare și la TV.

Edi, ești cu siguranță cel mai popular ciclist român în activitate. În ce competiții din România ne vei delecta cu prezența în noul sezon?

Există posibilitatea să vin alături de echipă națională la Turul Bihorului, ar fi prima prezența a mea, la campionatele naționale și în cazul în care nu vom avea un wild card, există posibilitatea ca echipă Delko să fie prezentă în Turul Sibiului. Dacă Turul României va fi 2.1 în calendarul UCI așa cum este trecut pe site,posibil să fiu prezent tot alături de Delko.

În 2015 ai participat în Turul Italiei cu un succes răsunător. Crezi că vom avea în persoana ta primul ciclist român prezent în Turul Franței în epoca modernă a ciclismului?

Da, cred că este posibil, staff-ul este foarte încrezător că vom fi invitați în Tour de France,așteptăm să vedem când va fi totul oficial,și în 2017 eram siguri de Giro până în ultima zi,și în ziua X s-au schimbat cărțile.

După cum spuneam adineaori, ai un contingent serios de fani în comunitatea ciclismului din România. Un mesaj cu ocazia noului an de la Edi Grosu pentru fanii săi?

Tuturor fanilor sau haterilor le doresc un an 2019 plin de împliniri atât profesionale cât și pe plan personal, iar celor care sunt pe bicicletă zi de zi,multă atenție în trafic și cât mai mulți kilometri în picioare.

Edi, îți mulțumim pentru amabilitatea ta și îți dorim mult succes alături de noua ta echipă.

Vă mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.