A 54-a ediție a clasicei Amstel Gold Race a debutat în această dimineață cu startul festiv dat din Maastricht. Rutierii prezenți la start au avut de-a face cu un traseu sinuos, de 265.7 km până la finalul din Berg en Terblijt.

Prima clasică a Ardenilor a avut încă de la început câteva tentative de atacuri. La scurt timp după start, o evadare s-a format. Avantajul maxim al celor plecați la atac a fost de aproximativ cinci minute.

Încet, dar sigur, plutonul favoriților a iuțit ritmul, iar avantajul evadaților se topea cu fiecare kilometru care trecea. Totodată, Peter Sagan a dat primele semne de slăbiciune și a pierdut contactul cu favoriții. Nici Alejandro Valverde nu a avut o zi prea strălucită, campionul mondial en titre fiind scos din ecuațiile victoriei încă înainte de final.

Ultimii 50 de km au condimentat acțiunea cursei. Mathieu van der Poel a avut prima inițiativă și a lansat o ofensivă modestă. Acțiunea campionului Olandei a fost repede anihilată de favoriții rămăși în micul grup urmăritor.

Jakob Fuglsang, Julian Alaphilippe și Michal Kwiatkowski au avut un atac mult mai solid și au deschis un ecart rezonabil. Cu toate acestea, chiar și la un minut distanță, Mathieu van der Poel nu a renunțat la gândul că va câștiga în Amstel Gold Race.

Finalul întrecerii a fost unul demn de reținut de paginile de istorie ale ciclismului. Rămăși singuri, Julian Alaphilippe și Jakob Fuglsang au gestionat în mod eronat cursă și au clacat pe ultimii metri. În primă instanță, Michal Kwiatkowski părea să fie favorit la victorie, însă, precum un tren de mare viteză, Mathieu van der Poel a sprintat nebunește și a obținut victoria în Amstel Gold Race.

Venit pe trendul ofensiv al lui Mathieu van der Poel, Simon Clarke a încheiat al doilea. Rămas fără replică, Jakob Fuglsang a fost nevoit să se mulțumească cu ultima treaptă a podiumului.

Julian Alaphilippe a fost fără îndoială marele învins al zilei. Francezul s-a clasat al patrulea și a ratat o oportunitate uriașa de a câștiga prestigioasa clasică olandeză.

Maximilian Schachmann a completat top cinciul zilei, în timp ce, printre primii zece clasați din Amstel Gold Race, i-am mai regăsit, în ordine, pe Bjorg Lambrecht, Alessandro de Marchi, Valentin Madouas, Romain Bardet și Matteo Trentin.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.