Emil Dima Turul Alpilor 2019

Turul Alpilor din 2019 a reprezentat un nou punct de cotitură pentru ciclismul românesc. Patru români au luat startul la prestigioasa competiție din Alpi. Emil Dima, Denis Vulcan, Ciprian Jitaru și Vlad Dobre au fost cei patru rutieri de la Giotti Victoria Palomar care au purtat drapelul românesc în această cursă.

Cu rezultatele deja știute, nu putem să nu lăudăm și să apreciem performanța lui Emil Dima. Tânărul rutier din Cristian a făcut o prima zi de excepție și grație aptitudinilor sale de cățărător, el a luat în primire tricoul destinat celui mai bun cățărător.

Cristolovanul a purtat tricoul distinctiv pentru doar o singură zi. Punctele adunate din evadarea în care a participat au fost însă suficiente pentru a încheia la sfârșitul Turului Alpilor pe ultima treaptă a podiumului în clasamentul cățărătorilor, în fața unor nume grele precum Rafal Majka, Vincenzo Nibali și Chris Froome.

Nici ceilalți nu s-au descurcat chiar rău. Denis Vulcan a fost cel mai bine clasat ciclist român în clasamentul general și s-a clasat pe locul 17 în ierarhia tinerilor. Vlad Dobre și Ciprian Jitaru au avut evoluții rezonabile la rândul lor.

Că tot pomeneam de Chris Froome, trebuie să menționăm clasarea modestă a britanicului, care, pare să nu își regăsească deloc forma de odinioară. Mai mult, el a jucat rolul unui superdomestic de lux pentru mai tinerii săi coechipieri, Pavel Sivakov și Tao Gegenhart, clasați de altfel pe primele două poziții în clasamentul general la final.

Nici ceilalți favoriți nu s-au lăsat mai prejos. Vincenzo Nibali a reușit în extremis să urce pe podiumul clasamentului general și pare a fi într-o formă de zile mari înainte de Turul Italiei. Rafal Majka a fost și el o nucă tare în ultimele zile de concurs, polonezul ratând la mustață podiumul în clasamentul cățărătorilor.

Turul Alpilor a fost o competiție de vis pentru cicliștii români, în special pentru tânărul Emil Dima. Dacă rutierii noștri vor rula în același mod, viitorul ciclismului românesc va fi unul glorios. Dacă în alte sporturi putem vorbi de adevărate generații de aur, poate ar fi cazul să vorbim despre una și la ciclism. Oare cea actuală să fie cea de aur? Subsemnatul crede și speră că da. Ar cam fi și cazul, nu-i așa?

1 COMENTARIU

  1. Atat valoarea lui Froome cat si cea a lui Nibali sunt de apreciat. Obiectivele lor, insa in Tour of the Alps au fost diverse:
    Primul puncteaza pt Turul Frantei de care il desparte sase saptamani, in schimb Nibali va alearga Turul Italiei in doar doua saptamani.
    In consecinta modul de abordare a cursei din Dolomiti a fost diferit, iar clasamentul final din visiunea lui Nibali era o prioritate ca unitate de masura pt cum va gestiona pregatirea imediat urmatoare si primele doua saptamani din Giro, pt Froome in schimb clasamentul general era obiectivul echipei… pe care Sky l-a realizat in mod magistral.
    Faptul ca a venit la general in mai putin de 5′ de invingator in aceste conditii, il propulseaza puternic la rolul de lider pt Turul Frantei pe care va trebui sa-l dispute cu Thomas si Bernal…
    Cat priveste perspectiva ciclismului romanesc, mai sunt ceva serpentine pana la varf. Ne da speranta faptul ca doi romani au incheiat cursa, mai ales ca sunt tineri si au zece ani in fata sa creasca.
    Dar sa nu uitam ca Sivakov 22 si Geoghegan 24, pot creste in acelasi timp.
    Depinde de ritmul anual…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.