În fiecare deceniu, ciclismul a avut o entitate care a revoluționat din temelii ciclismul. Cu siguranță, anii 2010 vor rămâne în analele cărților de istorie dedicate ciclismului drept anii Sky.

Șase Tururi ale Franței, un Giro și o Vuelta. Cam acesta este palmaresul pe scurt pentru Team Sky în cei nouă ani și jumătate de existență mai mult decât intensă. Bradley Wiggins, Chris Froome și Geraint Thomas sunt cei trei care au adus numele echipei britanice pentru eternitate în Pantheonul ciclismului.

Aruncăm un arc înapoi în timp și ajungem la sfârșitul lui 2009. La Manchester, un nou proiect de ciclism luă naștere. Deși cu o tradiție bogată, britanicii nu au avut vreun câștigător de mare tur, cu toate că, Robert Millar sau răposatul Tommy Simpson aveau toate atributele necesare pentru a câștiga un mare țur.

Primele două sezoane, 2010 și 2011 au fost lipsite de succese. Un anume Chris Froome a ratat victoria din Vuelta în 2011 pentru doar 13 secunde. O înfrângere amară, care însă reprezenta începutul unei cariere legendare.

2012 a fost primul an de glorie. Cu un line up stelar ilustrat în Turul Franței, Bradley Wiggins a reușit să scrie istorie. Perciunea Sa Regală s-a impus în fața coechipierului și rivalului, Chris Froome.

Victoria a venit nu doar cu mari sacrificii ci și cu intrigi foarte siropoase din interiorul echipei Sky, gata oricând să explodeze. Misiunea lui Șir Dave Brailsford nu a fost una prea ușoară, dar eminența cheală din spatele echipei a tranșat rapid dilema.

Vizibil deranjat de rezultatul final, Chris Froome s-a răzbunat cu sânge rece în anul imediat următor. De aici încolo au urmat patru victorii în Turul Franței, una în Vuelta și una de pomină în Turul Italiei de anul trecut.

Din nefericire, scandalurile de dopaj nu au stat deoparte nici de Team Sky. Încă de la victoria lui Wiggins din 2012, echipă britanică a fost pusă rapid sub fel de fel de acuzații, care mai de care mai diverse.

Salbutamolul lui Froome și celebrul de acum jiffy bag al lui Wiggins sunt cele mai cunoscute scandaluri de dopaj în care Team Sky a fost implicată în decursul anilor.

Ultimul mohican din lista marilor învingător este fără îndoială Geraint Thomas. Mereu calm și gata să atace, Thomas a fost outsiderul perfect în Turul Franței de anul trecut. Galezul a rupt Alpii în două, iar victoria finală a venit ca o consecință absolut firească.

Team Sky nu a reprezentat doar goana după victorii, ci și pregătirea noii generații de cyborgi gata să atace noi și noi victorii. Echipă britanică stă excelent și la acest capitol, iar numele unora precum Egan Bernal, Ivan Sosa, Pavel Sivakov sau Tao Geoghegen Hart stau ca exemplu elocvent în acest sens.

Indiferent de simpatiile ciclistice, Team Sky a reprezentat un capitol important în istoria ciclismului și intră în Pantheonul marilor echipe alături de Reynolds (și toate continuările, inclusiv Movistar), TI Raleigh, Bianchi sau mai recenții și mult mai infamii US Postal, T-Mobile sau Astana.

Începând de mâine, echipa va rula cu o altă identitate, Team Ineos. Foarte probabil, lucrurile nu se vor schimba mult prea radical, mai ales că structura din spatele echipei nu se va schimba deloc. Va reuși însă Ineos să continue legământul atât de glorios lansat de Sky în 2010? La această întrebare, doar timpul ne va oferi un răspuns precis.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.