Emil Dima Turul Alpilor 2019

ciclism.ro: Emil, ești în al doilea sezon la Giotti Victoria Palomar. Cum e acest al doilea sezon în comparație cu primul?

Emil Dima: Da, este al doilea meu sezon alături de această echipă continentală romanească. În comparație cu anul trecut atât eu cât și echipă am crescut foarte mult, am invătat foarte multe sezonul trecut și asta începe să se vadă în pregătirea și rezultatele mele. Sunt bucuros că după doar 2 ani de la înființare ACS Savorya Cycling Team am reușit împreună cu Stefano Giuliani să facem o echipă puternică care participă și face rezultate în curse internaționale (ex. Victoria din Turul Siciliei)

Turul Alpilor a fost referința de până acum a sezonului tău. După prima zi ai purtat tricoul de cel mai bun cățărător. Cum ai trăit acea zi?

De când am aflat că echipa a primit invitație în Turul Alpilor am încercat să găsesc cea mai bună formă pentru a obține un rezultat cât mai bun. Așa că m-am gândit că lupta pentru tricoul verde ar fi potrivit pentru caracteristicile mele. Așa că am dat totul pentru acest tricou. În acea zi, am fost foarte concentrat să obțin ce mi-am propus și abia a doua zi când presa din România și organizatorii competiție vorbeau de mine mi-am dat seama de ce am realizat. Pentru prima data numele meu era alturi de nume precum Froome, Nibali etc.

La finalul Turului Alpilor ai încheiat pe podiumul cățărătorilor și ai învins nume grele precum Majka, Nibali sau Froome. Cum vezi această realizare personală?

Pentru mine la doar 22 de ani să termin o cursă așa importantă pe podiumul unui Clasament al cătărătorilor este foarte important pentru că îmi da moral pe viitor și îmi arată că toată muncă și sacrificiile făcute nu au fost în zadar.

Că tot vorbeam de Froome și Nibali. Cum a fost să concurezi împotrivă unor asemenea nume?

A fost destul de dificil pentru că ritmul cursei era cu totul diferit față de cum eram eu obișnuit în cursele mai mici. Aici când echipele mari se pun pe treabă s-a terminat cu joaca

Ai apucat să schimbi câteva cuvinte cu aceștia sau să observi măcar câteva dintre tabieturile lor?

Am mai vorbit câte puțin în pluton cu câțiva cicliști, dar ceea ce am remarcat la ei este că sunt foarte liniștiți înainte și în timpul cursei și concentrați pe ceea ce au de făcut, dau dovadă de profesionalism.

În ce curse Internaționale îl vom mai putea urmări pe Emil Dima în viitorul apropiat?

În viitorul apropiat voi concura în Turul Japoniei, Turul Kumano (Japonia), Turul Bihorului, campionatele naționale și Turul Sibiului.

Anul trecut ai avut câteva clasări excelente în cursele autohtone. Fanii noștri se întreabă în ce curse din România te vom vedea în 2019?

Voi participa în toate cursele importante din România pentru că “acasă” mă simt cel mai bine și voi încerca în toate să obțin cât mai multe rezultate bune, acestea fiind printre obiectivele mele de anul acesta.

După succesele ciclismului românesc din ultima perioadă, crezi că putem vorbi despre o prima generație de aur a ciclismului din România?

Într-adevăr ciclismul din România a crescut foarte mult în toate disciplinele și au apărut multe curse UCI. Cred că foarte curând va apărea și o prima “generatie de aur” dar pentru asta trebuie în continuare susținerea celor implicați în fenomen și multă răbdare. După cum zice și Stefano pentru un sportiv cum suntem noi românii din echipă trebuie minim 3-4 ani să devii campion.

Emil, ești cu siguranță cel mai mediatizat ciclist român al momentului. Ai un mesaj pentru comunitatea din ce în ce mai numeroasă a fanilor de ciclism din România?

Mă bucur că munca și rezultatele mele sunt apreciate în România. Vreau să le mulțumesc pentru susținere am văzut asta în timpul turului Alpilor când am primit multe mesaje și felicitări. Și sper că pe viitor să îi bucur cu cât mai multe rezultate bune și să duc tricolorul României acolo unde îi e locul alături de marile națiuni ale lumii.

Îți mulțumim pentru timpul acordat și îți dorim mult succes în cursele următoare.

Vă mulțumesc.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.