Mark Cavendish este ultimul mare nume notoriu care va absenta din Turul Franței de anul acesta. Dacă la Chris Froome și Tom Dumoulin niște accidentări serioase le-au luat bucuria de a fi prezenți la startul Marii Bucle, în cazul lui Cav, situația este cu totul alta.

Forma foarte slabă din ultimii doi ani coroborată cu decizia echipei Dimension Data de a-l lăsa la vatră pe Cav, ne pun în situația de a ne adresa o întrebare întrucâtva retorică. Este acest moment sfârșitul unei ere în ciclismul contemporan?

Cariera lui Mark Cavendish a explodat în 2008. El a fost starul unui tur mai curând anost și lipsit de prea mult spectacol. Britanicul a animat etapele de sprint, dar, datorită lipsei de experiență, Cav a capotat în munți.

Au urmat patru ani cu victorii consecutive pe Champs-Elysees. Cel mai notoriu dintre cele patru succese este cel din 2012, atunci când un anume Bradley Wiggins, îmbrăcat în tricoul învingătorului, a adus trena pe faimosul bulevard parizian pentru cel supranumit Torpila Umană.

Anii au trecut, victoriile s-au înșirat, dar, apariția unui anume Peter Sagan, l-a pus în umbră pe al nostru Cav. Ultima oară când Mark Cavendish a explodat cu adevărat a fost în 2016, atunci când, din neant, a obținut patru victorii de etapă în Marea Buclă.

Toată cariera lui Cavendish avea să ia o turnură la 180 de grade în etapa a cincea din 2017. În etapa a cincea din acel an, după un sprint controversat, Mark Cavendish a căzut după ce a fost împins neintenționat de Peter Sagan. Gestul a fost considerat reprobabil, iar ambii rutieri au plecat acasă, din conjuncturi total diferite.

Ultimele două sezoane, 2018 și 2019, au adus palide momente de revenire pentru Cav, dar, vremurile în care domina sprinturile din ciclism păreau deja de mult apuse.

Astfel, ajungem înapoi în zilele noastre și constatăm cu o oarecare durere sufletească (mai ales pentru subsemnatul) că timpul lui Cavendish se cam apropie de sfârșit. Pentru emblematicul rutier britanic acesta ar putea fi apusul unei cariere prodigioase pe șosea și semnalul că trebuie să revină la prima dragoste, velodromul. Cu toate acestea, ambiția lui Cav nu trebuie niciodată pusă sub îndoială. Pasiunea sa infinită pentru ciclism l-ar putea aduce înapoi la anul, iar recordul lui Merckx de victorii de etapă, nu e încă betonat până la retragerea definitivă a Torpilei Umane. Un lucru e cert. Niciodată să nu-l discredităm pe Cav, căci el va găsi o cale să revină la cele mai înalte culmi, chiar dacă va fi nevoit sau nu să împartă și niște pumni și/sau capete în gură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.