A 18-a etapă a Turului Franței a fost prima etapă din Alpi. Startul festiv s-a dat la Embrun, iar finalul avea să aibă loc la Valloire, după 208 kilometri.

Încă din debutul zilei au apărut și primele atacuri. Un grup foarte numeros de evadatori a luat prin surprindere plutonul. Printre aceștia am întâlnit nume precum Romain Bardet, Nairo Quintana, Adam Yates, Michael Woods, Damiano Caruso sau Tim Wellens.

Romain Bardet a preluat inițiativa și a câștigat toate cățărările zilei, cu excepția ultimei, Col du Galibier. Grație forcingului său, Bardet avea să fie la finalul zilei deținătorul tricoul alb cu buline roșii.

Etapa a fost mai curând una anostă până la întâlnirea cu temutul și legendarul Galibier. Nairo Quintana a forțat nota și a lansat un atac devastator din evadare. Singurii care au reușit să se mențină alături de el au fost Alexey Lutsenko și Romain Bardet, dar doar pentru puțin timp.

Ritmul devastator al lui Quintana a făcut diferența, iar columbianul a rămas de unul singur in fruntea etapei și a trecut primul peste Galibier.

Ceva mai în spate, inspirat probabil de atacul conaționalului său, Egan Bernal a nimicit plutonul favoriților cu un atac nimicitor. Nimeni nu a reușit să se mențină alături de tânărul columbian. Ceva mai în spate, Julian Alaphilippe a fost dezlipit pe Galibier și a fost lăsat la vatră de Geraint Thomas și compania.

De altfel, Thomas a încercat la rândul său un atac, dar, ofensiva galezului nu a avut același succes ca și cea dată înainte de Bernal. Campionul en titre a fost repede anihilat de Pinot și ceilalți.

Revenind în frunte, Quintana nu a avut emoții pe coborârea înspre Valloire și a obținut o victorie de etapă mult meritată. Romain Bardet a sosit la peste un minut și jumătate în urma lui Quintana, pe locul secund, în timp ce, Alexey Lutsenko a sosit al treilea.

Lennard Kamna a continuat evoluția formidabilă din ultimele zile și a încheiat pe un excelent loc patru. Topul primilor cinci clasați a fost completat de Damiani Caruso, în timp ce, Tiesj Benoot și Michael Woods au sosit pe șase și șapte.

Egan Bernal a sosit al optulea și a fost cel mai bine clasat dintre favoriții la clasamentul general. Columbianul de la Team Ineos a recuperat 32 de secunde în raport cu Julian Alaphilippe. Topul primilor zece clasați a fost completat de Serge Pauwels și Steven Kruijswijk.

Julian Alaphilippe rămâne în continuare deținătorul tricoului galben. Datorită prestației de astăzi, Egan Bernal urcă până pe locul secund, la un minut și jumătate în urma rutierului de la Deceuninck – Quick Step. Geraint Thomas completează podiumul provizoriu, la doar cinci secunde în urma lui Bernal.

Steven Kruijswijk coboară de pe podiumul de premiere, la 1:47 în urma lui Alaphilippe. Topul primilor cinci clasați este completat de Thibaut Pinot, la 1:50. Printre primii zece cicliști clasați la general îi mai regăsim, în ordine, pe Emanuel Buchmann (+2:14), Nairo Quintana (+3:54), Mikel Landa (+4:54), Rigoberto Uran (+5:33) și Alejandro Valverde (+5:58).

În celelalte clasamente ale tricourilor distinctive situațiile s-au modificat doar foarte puțin. Peter Sagan și-a asigurat victoria în clasamentul tricoului verde. Egan Bernal este mare favorit la câștigarea tricoului alb, în timp ce, Romain Bardet a preluat tricoul alb cu buline roșii destinat celui mai bun cățărător de la Tim Wellens.

Turul Franței va continua mâine, cu etapa a 19-a, programată între Saint-Jean-de-Maurienne și Tignes, pe o distanță de 126.5 kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.