Ultima etapă din Alpi ne propunea un traseu scurt, de doar 59 de kilometri, dar se incheia cu o cățărare monstru de 33,4 kilometri cu o pantă medie de 5.5%.

Atacurile au inceput în primele sute de metri. O evadare de peste 20 de oameni s-a conturat, dar după câțiva kilometri din Val Thorens a rămas un grup select cu Michael Woods (Education First), Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), Ilknur Zakarin (Katusha), ulterior Omar Fraile (Astana).

De la începutul urcării, Jumbo-Visma a adus doi locotenenți la trenă (George Bennett și Laurens de Plus). Aceștia au curățat plutonul, prima victimă importantă fiind chiar locul 2 la general, Julian Alaphilippe.

Cu 6 kilometri înainte de final au inceput mai multe mișcări în pluton. Simon Yates (Mitchelton) și-a continut forma foarte bună. A fost urmărit de campionul Franței, Warren Barguil, Marc Soler și, ulterior Nairo Quintana. Aceste mutări micșorau avansul singurului om care a rezistat în față, Vincenzo Nibali, dar care încă avea un minut avans față de favoriți.

Ultimele pante au adus liniștea echipe Ineos, echipă ce aduce doi oameni pe podiumul Ediției 2019 a Turului Franței, pe Geraint Thomas și bineînțeles, Tricoul Galben, Egan Bernal. Rutierul de numai 22 de ani scrie istorie, nu numai din prisma vârstei sale, dar și fiind primul columbian care se impune în Marea Buclă. Podiumul la general este completat de rutierul olandez Steven Kruijswijk.

“Rechinul” reușește să câștige o etapă neobișnuită pentru Turul Franței, urmat de alt veteran, Alejandro Valverde și de colegul său de la Movistar, Mikel Landa. Deși se asteptau artificii în această ultimă etapă montană, diferențele între favoriți au fost mici, de ordinul secundelor.

Marea revelație a cursei, Julian Alaphilippe a venit cu peste 2 minute întârziere, nereușind să-și pestreze locul pe podium, dar reușind să obțină un onorabil top 10.

Mâine se va desfășura ultima etapă a Turului Franței, care se va încheia cu sprintul de pe Champs-Elysees. Ziua de mâine trebuie consemnată de fanii ciclismului, ca ziua apariției unui nou star în ciclism, Egan Bernal.

 

 

Text – Cristi Niculae

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.