În traiectoria cel puțin surprinzătoare al lui Remco Evenepoel către glorie, planetele s-au aliniat în cel mai potrivit mod. Și-a început carierea sa sportivă ca jucător de fotbal la doar 5 ani, când  Anderlecht a văzut în el un munte de atitudine într-un corp de copil. Era doar începutul. La 11 ani a fost dus la Academia de Juniori PSV Eindhoven, întorcându-se apoi în Belgia la 14 ani. S-a lăsat de fotbal fiindcă, după spusele sale, nu se mai distra pe teren. Croit fiind pentru viteză, se apucă de ciclism convins că rezultatele vin doar dacă te distrezi în ceea ce faci. Și, deocamdată, se pare că ciclismul îl distrează. Niciun ciclist nu a creat așa multă vâlvă în Belgia de la Tom Boonen, părând chiar că atenția presei este mai mare pentru Evenepoel decât pentru Boonen la aceeași vârstă.

Sezonul 2019 reprezintă primul său an ca ciclist profesionist în plutonul mondial, unde ne-a obișnuit să facă ce îi place: să atace des și mai ales pe cățărări, cu ascensiuni medii spre lungi de 10-15 kilometri care i se potrivesc cel mai bine. Marele său vis în ciclism este să câștige unul dintre cele trei mari tururi. Nu putem decât spera că planetele se vor alinia din nou.

Chiar dacă fiul fostului ciclist profesionist Patrick Evenepoel nu a concurat în curse de ciclism decât după vârsta de 15 ani, belgianul a câștigat mai mult de jumătate din etapele în care a participat în 2018, rezultând unele numere incredibile de 23 succese, 18 victorii de etapă și 5 reușite în clasamentele generale ale curselor. Astfel, a reușit să lege rezultate excepționale la nivel regional, național, european și la campionatele mondiale din Austria de toamna trecută.

La doar 18 ani, a reușit o dublă senzațională la Campionatele Mondiale UCI de juniori din Innsbruck, câștigând atât proba de șosea, cât și pe cea de contra-cronometru. Lumea ciclismului mare îl aștepta încă de la începutul sezonului 2019, fiind menționat în topuri ale celor mai promițători cicliști care vor domina acest sport în următorii ani, alături de nume de zei precum Ivan Sosa, Harry Tanfield, Stevie Williams, Marc Hirschi sau Tadej Pogačar.

Așa cum mărturisea chiar el, într-un interviu dat la începutul acestui an, nu are un sprint foarte bun așa că îi place să atace pe cățărare și cu o distanță relativ mare față de sosire. Iar deloc surprinzător, în victoria sa din clasica San Sebastian a făcut numai ce-i place. Înainte de atacul său decisiv pierde teren pe penultima ascensiune, iar apoi revine în pluton și cară bidoane pentru colegii săi. Prin victoria în prestigioasa clasică din Spania, belgianul s-a alăturat pe o listă cu precedenți câștigători celebri: Alejandro Valverde, Adam Yates, Bauke Mollema, Michal Kwiatkowski, Julian Alaphilippe. Când vorbești despre Evenepoel trebuie să îl descrii așa cum e, idealizarea lui ar fi un clișeu, iar cifrele vorbesc de la sine. La doar 19 ani și 190 de zile a devenit cel mai tânăr câștigător al unei curse de World Tour, adăugând o prestigioasă reușită la palmaresul său din 2019: clasamentul general din Turul Belgiei cu victorie de etapă și o manșă din cursa Adriatica Ionica. Totul se reduce la două roți și o performanță făcută, desigur, din plăcere.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.