Italia nu își uită legendele. Cu ocazia centenarului nașterii lui Coppi, Institutul Poligrafic al Statutului a scos o monedă metalică cu chipul acestuia. Ciclistul a rămas în memoria colectivă pentru duelul, transformat în conflict cu un alt monstru sacru al sportului, Gino Bartali.

În anul 1939, directorii echipei Legnano au semnat cu un copil slăbuț de 19 ani, numit Fausto Coppi, pentru a fi locotenentul lui Bartali. În Giro din acel an, Gino s-a accidentat și și-a ajutat coechipierul să câștige turul. Rivalitatea acestora începe în anul 1941, când Coppi a declarat că nu se simte bine și va lucra pentru colegul său, în realitate atacând și câștigând Giro dell’Emilia.

Singurul lucru care a putut pune pauză duelului e fost cel de-al doilea Război Mondial. După conflictul armat, unde Coppi a fost recrutat pentru a lupta pe front, acesta și-a schimbat echipa și a revenit pe șosea. Acest moment a marcat startul Epocii de Aur a ciclismului, bătălia italiană ținând capul de afiș mulți ani.

La doar 40 de ani, în anul 1959, acesta se îmbolnâvește de malarie și moare subit, la începutul anului următor,

lăsând toată lumea ciclismului în doliu. În cariera sa, Coppi a câștigat 5 ediții și 21 de etape de Giro, 2 Tricouri Galbene, cât și 5 Giro de Lombardia. Moneda festivă valorează 5 Euro, are 9,5 grame si 27 de milimetri în diametru, putând fi achiziționată de la 1 august.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.