Poza: RTVE

Ultima etapă din Turul Burgos dintre Santo Domingo de Cilos și Lagunas de Neila, a avut 146 de kilometri, cu două cățărări de categoria a treia Alto del Cerro de 5,4 kilometri cu 1,9 % și Alto del Collado del Vilviestre de 3 kilometri cu 0,9%, iar ascensiunea cu care s-a terminat turul, Lagunas de Neila, 11,8 kilometri cu 5,6 % va fi una de categorie specială.

Evadarea a fost formată din mulți rutieri, printre care: Julien el Fares (Delko Marseille Provence), Javier Moreno (Delko Marseille Provence), Angel Madrazo (Burgos BH), Ivan Rovny (Gazprom Rus-Velo), Rory Sutherland (UAE-Team Emirates), Txomin Juaristi (Fundación Euskadi), Jefferson Alveiro Cepeda (Caja Rural – Seguros RGA), Simon Pellaud (IAM Excelsior), Mikel Bizkarra (Euskadi Basque Country), Daniel Munoz (Androni Giocattoli – Sider), Simone Petilli (UAE), Aleksandr Riabushenko (UAE), Cyril Gautier (Vital Concept – B&B Hotels), Isaac Canton (Kometa Cycling Team).

Pellaud și Sutherland s-au desprins din evadare, iar la poalele Lagunas de Neila, rutierul de la IAM Excelsior care a terminat al doilea la Campionatele Naționale ale Elveției în proba pe șosea, a rămas singur la conducerea cursei cu un minut în fața plutonului. Movistar prin Imanol Erviti a dus o trenă foarte puternică în pluton pâna la poalele ascensiunii finale, reușind să diminueze numărul rutierilor care au putut menține ritmul.

După ce a fost în evadarea inițială, primul atac din pluton pe Lagunas a fost al columbianului Daniel Munoz. Cu ajutorul trenei lui Eduardo Sepulveda (Movistar), Pellaud și Munoz au fost readuși în pluton cu 6 kilometri rămași până la final. În ultimii trei kilometri ai ascensiunii care au fost și cei mai duri cu pante maxime chiar de 26 % s-a dat o luptă foarte spectaculoasă.

Ajutat de coechipierii săi de la Ineos, Kenny Elissonde și David de la Cruz, Ivan Sosa a neutralizat atacurile lui Richard Carapaz (Movistar), Rui Costa (UAE), Oscar Rodriguez și Sergio Samitier (Euskadi Basque Murias). Richard Carapaz a atacat de două ori pentru a încerca să îl desprindă pe liderul Sosa, dar în final columbianul s-a dovedit a fi cel mai puternic rutier. Sosa a trecut primul linia de finish a etapei, cu 8 secunde în fața fostului campion mondial din 2013 Rui Costa, și cu 14 secunde în fața lui Amanuel Ghebreigzabhier. Cu victoria pe Lagunas de Neila, și-a adjudecat și tricoul de cel mai bun cățărător al turului.

Sosa a câștigat Vuelta Burgos, fiind primul succes al său ca rutier Ineos, pe locul 2 la 31 de secunde a fost spaniolul Oscar Rodriguez, iar pe 3 s-a clasat Richard Carapaz la 42 secunde care l-a depășit cu 4 secunde chiar în ultima etapă pe coechipierul său Antonio Pedrero. Topul 10 a fost completat în ordine de: Guillaume Martin, Amanuel Ghebreigzabhier, Pierre Rolland, David de la Cruz, Nikolai Cherkasov, Rui Costa.

Sosa se impune pentru al doilea an consecutiv în Turul Burgos, reușind și atunci victoria pe Lagunas de Neila. Este a cincea victorie în Turul Burgos pentru un columbian, după Mauricio Soler (2007), Nairo Quintana (2013, 2014) și Ivan Sosa (2018). Turul Burgos a fost o foarte bună pregătire pentru mulți rutieri pe care o să îî regăsim și în Vuelta, inclusiv pentru Ivan Ramiro Sosa și Richard Carapaz.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.