Andrei Ionuț, rutier al echipei UVT Devron West Cycling Team, se află în plin antrenament pentru Turul României și a acceptat să răspundă la câteva întrebări pentru pagina noastră.

Bună, Andrei! Cum te simți după vara aceasta caniculară și plină de competiții?

Bună ziua! Încep să mă simt din ce în ce mai bine, deoarece nu-mi priește foarte mult căldura. Sezonul a fost destul de încărcat, am avut destul de multe competiții, am acumulat kilometri, deci ar trebui ca finalul acestui sezon să fie unul foarte bun.

Cum ți-ai început acest sezon? Ne poți face un scurt rezumat cu momentele mai importante din acest an?

Sezonul a început pentru mine în Valencia, unde am avut un cantonament de pregătire împreună cu echipa. După acest cantonament am participat la câteva curse în Ungaria, curse care mi-au pregătit picioarele foarte bine. Cred că în toate competițiile au fost momente importante, deci nu pot face o clasificare.

Până acum ai participat în tururi precum cel al Sibiului, al Bihorului sau chiar al României. Ce experiență ai acumulat, având în vedere că ai concurat cu alte echipe Pro Continentale din Europa?

Da, așa este. Am avut ocazia să particip atât cu fosta echipă cât și cu Naționala României. Pentru mine, fiind primul an de U23, respectiv al 2-lea an, au fost curse importante, puternice și destul de grele. Pot spune că sunt norocos, chiar dacă nu am avut rezultate promițătoare, am acumulat foarte multă experiență și am învățat o sumedenie de lucruri.

Ai făcut parte anul trecut din MsTina Focus, actuala Giotti Victoria-Palomar. Ce a însemnat pentru tine să faci parte din acea echipă și să intri în contact cu cicliști din alte țări?

A fost un an important, am învățat „cu ce se mănâncă ciclismul”, am acumulat experiență și am simțit în premieră care este atmosfera într-o echipă profesionistă.

Anul trecut ai obținut aurul la Campionatele Balcanice de Velodrom și două medalii de argint și bronz la Campionatele Naționale de Velodrom. Ce îți mai amintești legat de dificultate și ce strategii ai avut? Ce rezultate vrei să obții la ediția din anul acesta?

Pentru mine, competițiile de velodrom sunt cele mai frumoase și atractive, deoarece se potrivesc cel mai mult caracteristicilor mele. Anul trecut m-am pregătit mult pentru Campionatele Naționale și Balcanice, iar acest lucru s-a observat prin rezultatele mele. Pot spune că singura strategie a fost o pregătire puternică.

Cei ce te cunosc și urmăritorii ciclismului știu că ești sprinter. Ce înseamnă, din punctul tău de vedere, acest lucru, mai ales că în plutonul românesc sprinterii sunt foarte puțini?

Am calitățile necesare sprinterilor, dar nu este atât de ușor precum pare. Sunt curse în care trebuie să dai tot ce ai mai bun pentru a trece de dealuri și se întâmplă ca la sprint să rămâi fără resurse, deci trebuie să muncești continuu și să progresezi.

Cum se întreține un sprinter față de un cățărător? Care ar fi diferențele?

Nu sunt diferențe exagerate, dar totuși există. Cățărătorii sunt mult mai slabi, cântăresc tot ce mănâncă, au un regim alimentar strict, în schimb, sprinterii posedă o masă musculară mult mai dezvoltată și au o alimentație variată.

Cu ce sprinter din plutonul profesionist crezi că semeni sau ai vrea să o faci?

Nu-mi place ideea de a semăna cu cineva, vreau să fiu cât mai unic, să am propriile principii.

Ne poți spune cum vezi tu ciclismul și ce reprezintă acest sport pentru tine?

Ciclismul este cel mai greu sport, din punctul meu de vedere și sunt sigur că nu-l poate practica orice fel de persoană. Pentru mine reprezintă, în primul rând, o lecție de viată.

Există o competiție pe care ți-o dorești foarte mult în palmaresul tău? Care este aceea?

Ca orice sportiv, competiții precum Campionate Europene, Mondiale, Jocuri Olimpice, sunt cele mai importante. Pentru a ajunge acolo este nevoie de multă muncă și voință.

La ce competiții te vom mai vedea până la finalul sezonului, în afară de Campionatele Balcanice de Velodrom, și ce rezultat aștepți de la fiecare?

Voi fi prezent în Turul României, apoi Campionatele Naționale de Velodrom și câteva curse prin Ungaria. După aceste competiții probabil voi fi în vacanță.

Ce ai vrea să transmiți iubitorilor ciclismului din țară?

Multe salutări!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.