Poză: Getty Images Doug Pensinger

Spre finalul sezonului, am considerat oportun să fac o recapitulare a rutierilor care au anunțat deja că se vor retrage în 2019. Este o listă cu rutieri importanți care va fi analizată, iar pentru cei care au avut un impact mai mare asupra lumii ciclismului, am oferit câteva informații suplimentare.

Moreno Moser și-a anunțat retragerea din ciclismul profesionist la vârsta de doar 28 de ani, spunând că nu are nicio accidentare sau gravă, doar că nu poate susține un nivel ridicat de performanță sportivă în acest domeniu extrem de solicitant pentru fizic, cât și pentru și psihic. Italianul, nepotul fostului campion mondial Francesco Moser, a fost considerat un tânăr cu un viitor strălucit când a devenit ciclist profesionist în 2012, dar cariera sa a luat-o pe o pantă descendentă în ultimii ani, iar ultimul său contract cu echipa pro-continentală Nippo Vini Fantini s-a încheiat după doar 4 luni. Moreno Moser a câștigat cinci curse în primul său sezon profesionist cu Liquigas, incluzând Turul Poloniei. Anul următor, în 2013, a câștigat Strade Bianche, învingându-l pe coechipierul său, Peter Sagan. Însă apoi, în șase ani, Moser a câștigat doar două curse, o etapă în Turul Austriei 2015 și Trofeul Laigueglia în 2018. La începutul anului 2019, în pregătirile cu Nippo, Moreno a avut parametri excepționali care puteau anunța revenirea sa. Însă în multe curse, Moreno Moser era lăsat în urmă de pluton, iar motivația de a continua sportul de performanță începea să se diminueze. După numeroase analize medicale, s-a stabilit că ciclistul nu are nicio problemă de ordin fizic. Moreno Moser spunea că: “neputând să mai ofere momente de calitate pe șosea, și crescând numărul zilelor de dezamăgire, prefer să mă opresc fără să mai trag de corp într-un mod care nu este necesar. Este cel mai corect pentru toți cei implicați. Mulțumesc echipei pentru modul în care m-au primit și m-au tratat. La Nippo, am găsit un mediu excepțional și foarte profesionist. Ar fi putut fi un mare succes pentru ambele părți, dar nu a fost cazul, așadar sunt pregătit să spun “destul” . Retragerea lui Moreno vine după renunțarea la cariera ciclistă a vărului său, Ignazio Moser, alt tânăr foarte talentat care și-a agățat bicicleta în 2014, la vârsta de 22 de ani.

Danezul Matti Breschel și-a anunțat retragerea din ciclismul profesionist din cauza unei artrite psoriazică. După o carieră de aproape două decenii în care a concurat la cel mai înalt nivel în plutonul mondial, danezul de 39 de ani a decis să se oprească. “A fost o mare descătușare de a lua într-un final, decizia de a mă retrage, deoarece mă chinuiam să îmi găsesc forma, iar medicamentele pe care le luam m-au terminat. Dormeam 15 ore pe zi, a fost foarte dificil și extenuant. În special ultimele două etape în care am participat în Giro 2019, aveam mari dureri, dar nu doream să abandonez”. Până la urmă, a abandonat Giro din luna mai, și de atunci a concurat doar în cursa de o zi Prudential RideLondon-Surrey. Breschel a semnat primul său contract de profesionist în 2005 cu CSC ProTeam. Aici a petrecut 9 sezoane, bifând transformările echipei în Saxo Bank, și apoi în Tinkoff Saxo. Acest timp a fost întrerupt doar de 2 sezoane în care a concurat pentru Rabobank în 2011 și 2012. Apoi, a concurat 4 sezoane la Cannondale-Drapac care a devenit EF Education First. Matti Breschel și-a început carierea cu rezultate promițătoare în Clasice și a obținut prima sa victorie ca ciclist profesionsit în Danmark Rundt în 2007. Pe parcursul carierei, a câștigat 9 etape în turul țării sale. În 2008, a câștigat Philadelphia International Championships și o etapă în Vuelta. Sezonul său de referință a fost 2009 când a terminat pe locul 6 în Turul Flandrei, locul 9 în Paris-Roubaix, a câștigat Campionul de șosea al Danemarcii, etape în Turul Elveției, Turul Cataluniei, Turul Luxemburg și Post Danmark Rundt. La Campionatele Mondiale din 2010 de la Geelong, Australia, Breschel a luat medalia de argint. În 2012 a participat la Jocurile Olimpice de la Londra pentru Danemarca. În 2014, a câștigat Turul Luxemburg și a fost al patru la Campionatele Mondiale. Chiar dacă victoriile s-au diminuat din ce în ce mai mult în ultimii ani, Breschel a devenit un rutier foarte important de suport pentru echipele sale de World Tour, în special la EF Education First, echipă la care va deveni director sportiv din 2020.

Francezul de 38 de ani Samuel Dumoulin, profesionist din 2002, se va retrage din ciclism la finalul sezonului. Rutierul Ag2r La Mondiale, fără nicio legătură cu olandezul Tom Dumoulin, spunea, într-un interviu dat în ziarul Ouest France, că la începutul sezonului nu era decis dacă anul 2019 va fi ultimul al său, dar acum este hotărât. Se va retrage, spunând că e din ce în ce mai greu de găsit motivație și că corpul său nu mai răspunde la comenzi. Samuel spune despre el: “sunt un rutier care lucrează mult pe partea mentală, așadar dacă scade motivația, vor fi afectate decisiv și rezultatele obținute”. Lunga carieră a lui Samuel Dumoulin a fost presărată de victorii majore, prima venind devreme în cariera sa în etapa a doua a Criteriului Dauphiné din 2005. A câștigat o etapă în Turul Franței 2008, cea mai importantă competiție pentru el, iar apoi trei etape în Turul Cataluniei din 2010 și 2011. Dumoulin a făcut parte din echipa Ag2r care l-a condus pe Romain Bardet până pe locul doi în clasamentul general din Turul Franței 2016, fiind învins doar de Chris Froome. Acesta fiind totodată, ultimul tur la care a participat în cariera sa. Fiind un rutier foarte scund, Dumoulin a intrat în plutonul profesionist ca junior în 2001 la FDJ, apoi s-a transferat la Jean Delatour în 2002. După o primă aventură cu Ag2r între 2004 și 2007, Dumoulin a trecut la Cofidis pentru cinci sezoane, apoi s-a întors la Ag2r în 2013, unde își va încheia și cariera. Toată activitatea sa și-a petrecut-o în rândurile echipelor franceze. Întrebat despre secretul longevității sale, Dumoulin a declarat: “Cred că am ajuns să mă cunosc destul de bine. În curse, încerc mereu să îmi conserv energia cât se poate de mult. Mă informez mereu foarte atent despre traseul următoarei etape, și cu o mare putere psihică, reușesc să mă mențin cu cei mai buni în multe dintre curse”.

Veteranul Lotto Soudal, Maxime Monfort, în vârstă de 36 de ani, se retrage din cariera sa profesionistă de ciclist după 16 ani. Monfort se află în prezent în cel de-al șaselea sezon la echipa belgiană, petrecând anterior timp la Cofidis, Columbia-HTC și Leopard-Trek, după ce a început la Landouwkrediet. El are cinci victorii în carieră, inclusiv campionatul belgian de contra-timp din 2009, Turul Luxemburgului din 2004 și Bayern Rundfahrt din 2010, precum și victorii la contra-timp la ambele curse. “Am trăit un sezon 2019 foarte intens, cu momente minunate în rolul meu de coechipier, în special în Turul Franței. Am ales să termin pe o notă frumoasă. Aș fi putut să mai petrec încă un an în pluton, dar sunt convins că a venit timpul să mă opresc”. Monfort, care a terminat pe al șaselea loc Vuelta Espana din 2011 și a urcat pe locul cinci după descalificarea lui Juan Jose Cobo, a parcurs ultimul dintre cele 20 de Mari Tururi din carieră, în Turul Franței 2019. A terminat pe locul 142 la Paris și a contribuit la dintr-o campanie de succes pentru Lotto Soudal, echipa adjudecându-și patru victorii de etapă, oferite de Caleb Ewan și Thomas De Gendt. Ultima cursă a belgianului va fi în octombrie la Famenne Ardenne Classic, și va fi una specială care va avea loc lângă orașul său natal, Nadrin, în Valonia.

Alți rutieri notabili care nu vor mai concura din 2020 sunt: australianul Mathew Hayman care a surprins lumea ciclismului prin victoria sa în Paris Roubaix 2016; francezul Amael Moinard, câștigător de etapă în Paris-Nisa 2010, al 5 lea într-o etapă din Turul Franței 2009 și cu clasări pe locul 14 Turul Franței 2008, 15 Giro 2015, 10 Turul Germaniei 2007, 18 Vuelta 2009; bascul Markel Irizar a câștigat Turul Andalucia Ruta del Sol 2011, o etapă în Turul Poitou Charentes 2010, locul 2 într-o etapă din Paris Nisa 2008 și locul 3 într-o etapă din Vuelta 2011; Preben Van Hecke; Perrig Quemeneur; Yohann Gene; Patrick Muller; Marco Minnaard; Robert Wagner.

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.