Etapa 17 părea una dintre cele mai fade etape ale acestei ediții de Vuelta. Lungă de 220 de kilometri, fără cățărări repertoriate, toate ne duceau cu gândul către un sprint. Singurul factor perturbator putea fi vântul, care avea și rafale de 40 km/h pe traseu. Simțind șanse de bordură, 47 de rutieri pleacă în evadare. Astfel, Deceuninck trimite 6 rutieri, Movistar 5, Ineos 4, iar Bora îl duce pe Sam Bennett în față pentru o eventuală victorie. Cel mai important nume din grupul fruntaș era purtătorul tricoului verde, locul 6 la general, Nairo Quintana. Acum, etapa devenea un contratimp de 200 de kilometri între echipele Movistar, Deceuninck și Ineos pe de-o parte și Jumbo-Visma și Astana în cealaltă parte. Motivația echipei belgiene era urcarea lui James Knox în top 10 (locul 11 la 13:26) și o victorie prin Fabio Jakobsen la sprint sau prin Philippe Gilbert sau Zdenek Stybar, în cazul unui atac.

La jumătatea traseului, evadarea mai conținea 32 de cicliști, cu un avans de 5 minute. Ajutoarele lui Primoz Roglic se rupeau unul câte unul. Echipa olandeză, formată din rutieri de general sau cățărători nu avea nici o șansă într-un duel direct cu cei de la Quickstep. Cu aproximativ 40 de kilometri înainte de final, se întamplă un lucru incredibil. Ultimul locotenent al tricoului roșu, Robert Gesink se curăță. Părea momentul în care fostul săritor cu skiurile putea să piardă locul 1 în clasamentul general. Ei bine, Movistar trece la trenă pentru a îl izola pe Roglic, dar singurul efect este de a tăia un minut din avansul lui Quintana. Dintr-un loc 2 virtual, columbianul trece pe locul 3, la un minut în spatele lui Valverde, chiar pe mâna coechipierilor săi.

În ultimii 15 kilometri, avansul a crescut progresiv, dar foarte lent. Rămânea impresia că Movistar a făcut o greșeală tactică imensă, care l-a costat pe Quintana mai mult de un minut dintr-un foc. În ultimii cinci kilometri, pe fondul unui teren dificil, s-au dat mai multe atacuri. Cel mai important a fost al lui Stybar, cu aproximativ 2 kilometri înainte de final. Sam Bennett a declanșat și el sprintul cu 800 de metri până la finish, dar a fost prins de Gilbert și depășit cu aproximativ 300 de metri.

Astfel, grupul Quintana a ajuns cu 5 minute și jumătate avans. Etapa de astăzi a fost de departe cea mai rapidă din această ediție de Vuelta, cu o viteză medie de 50.6km/h. Acum, clasamentul general arată astfel: Roglic rămâne lider, Quintana urcă pe 2 la 2:24, Valverde completează podiumul la 2:48. Wilco Kelderman sare 2 locuri și vine pe 6 la 5:05, James Knox ajunge de pe 11 pe 8 la 8:03, iar Dylan Teuns revine în top 10, cu o întârziere de 12:21.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.