© Traian Olinici

Startul primei etape din ediția cu numărul 52 din Turul României a avut loc la Cluj, străbătând o bună parte din inima Transilvaniei, cu finișul la Sighișoara, cicliștii având un traseu de 177 de kilometri și nu foarte dificil, fiind favorabil evadărilor sau chiar unui sprint la final.

Imediat după startul tehnic, trei rutieri au atacat din pluton, printre care și Andrei Ionuț (Echipa Națională a României), dar au fost prinși în scurt timp. La primul sprint intermediar, Jonathan Milan (Cycling Team Friulli) a ocupat primul loc, fiind urmat de Christian Koch (LKT Team Branderburg) și Patryk Stosz (CCC Development Team). Pe prima cățărare a zilei, Richard Banusch de la Team Branderburg și Ardiaan Janssen (Monkey Town) au atacat din pluton, evadarea trecută, formată din trei rutieri, fiind prinsă de pluton.

La următoarea cățărare, cicliștii care au trecut primii linia de sosire au fost Janssen, Banusch și Stosz. Ultimii doi au fost înghițiți de pluton, iar Janssen a reușit să pună o distanță față de acesta de 2:30. După 50 de kilometri de cursă, ecartul între olandez și pluton a crescut la 4 minute.

După 90 de kilometri din etapă, un grup de 10 oameni a reușit să pună distanță față de pluton, dar viteza acestuia a fost mare încât grupul a fost prins, iar distanța dintre el și Janssen s-a diminuat. A urmat o căzătură minoră în pluton, dar cicliștii au continuat fără probleme. Alexander Evtushenko (Echipa Națională a Rusiei), a atacat din pluton, prinzându-l pe olandezul care conducea cursa. Cei doi au trecut primii linia de la al doilea sprint intermediar, urmat de Milan (Friulli).

Cu 50 de kilometri rămași din cursă, câștigătorul de etapă din Turul României, ediția de anul trecut, Jeen de Jong (Monkey Town), a atacat, creând un ecart de 30 de secunde. Au avut loc și primele abandonuri – Miroslav Gavenda (Echipa Națională a Slovaciei), Marius Petrache și Andrei Ionuț (Echipa Națională a României).

La ultimul sprint intermediat, de Jong a ocupat primul loc, Milan al doilea și Stosz al treilea, primul având o distanță față de pluton de două minute. Au existat atacuri din pluton, Serghei Țvetcov a întâmpinat probleme mecanice, dar a reușit să revină, iar evadarea formată este prinsă. Monkey Town continuă atacurile cu Ivar Slim și Alex Molenaar, și stabilesc un ecart de un minut, se formează un grup urmăritor din care a făcut parte și Emil Dima (Giotti Victoria Palomar).

Cu 10 kilometri înainte de final, grupul urmăritor își pierde din putere, iar distanța celor doi din față crește la două minute. Scurta cățărare din ultimii kilometri nu a părut să fie o problemă pentru cei doi coechipieri, mergând împreună spre finiș. Astfel, locurile I și II au fost ocupate de Ivar Slik și Alex Molenaar, de la Monkey Town, iar din pluton, Eduard Grosu a sprintat pentru următorul loc de pe podium.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.