© Traian Olinici

Linia de start a celei de-a doua etape din Turul României a fost în Brașov, făcând trecerea din Transilvania în Moldova, străbătând partea de sud a acesteia, cu finișul la Focșani, pe o distanță de 176,3 kilometri, fiind prima etapă care a pus la încercare rutierii și a avut în prim-plan cățărătorii.

O primă evadare, formată din patru rutieri – Felix Alejandro Baron (Illuminate), Filippo Ferronato (Friulli), Luca Fioretti (Team Novak) – a luat naștere încă de la începutul etapei, care a pus o distanță de 1:10 după 5 kilometri din cursă. După alți 8 kilometri, s-a creat și primul grup urmăritor – Karl Patrik Lauk (Estonia) și Viktor Filutas (Pannon Cycling Team) – dar care a fost prins de pluton. Primul sprint intermediat al etapei a avut loc la kilometrul 19, în care Moricz (Pannon) a trecut primul linia, urmat de Ferranto și Baron. În aceeași formă, cei trei cicliști au trecut și de al doilea sprint al zilei, la kilometrul 29.

Monkey Town, echipa actualului lider, conduce plutonul și menține un ecart de 2:30 între ei și grupul evadaților, ce a crescut la 3 minute după 50 de kilometri din etapă. La cel de-al treilea sprint, se păstrează clasamentul de la sprintul trecut cu Ferranto pe primul loc, urmat de Moricz și Baron. Ecartul începe să scadă, iar pe prima cățărare a zilei – Ojdula -, rutierul echipei Illuminate, Baron, nu mai poate menține ritmul cu colegii săi și ajunge să fie prins de pluton. Plutonul se fărâmițează, iar rutieri precum Ivar Slik (liderul turului) și Eduard Grosu rămân în urmă.

Cei doi rutieri din evadare sunt prinși de plutonul din care au mai rămas doar 20 de cicliști. În vârful cățărării, Patryk Stosz (CCC) ajunge primul, luând astfel tricoul de cel mai bun cățărător, fiind urmat de Jan Barta (Elkov Author), Molenaar (Monkey Town) și Serghei Țvetcov. Grupul de 20 de rutieri își continuă cursa, pe când Slik și Grosu ajung la o distanță de 2 minute față de acesta. Al doilea grup format, din fața celor doi rutieri, luptă pentru a ajunge în fața cursei din nou, stabilind un ecart de 1:30 între ele. Din grupul fruntaș, Mihkel Raim (Estonia), Rodolfo AndresTorres (Illuminate) și Savva Novikov (Lokosphinx) atacă, distanțându-se la 20 de secunde.

Primul loc și al treilea din Turul României 2018, Țvetcov, respectiv Mateusz Grabis atacă, dar sunt în scurt timp prinși, în timp ce Slik și Grosu sunt încă la 1:40 distanță. Când au mai rămas 40 de kilometri din cursă, din grupul fruntaș, Yehor Dementiev (Novak) atacă, stabilind un ecart de 40 de secunde față de foști colegi de grupă, iar între timp, liderul cursei și Grosu revin în pluton, după 60 de kilometri de urmărire. Lui Dementiev i se alătură Markus Pajur (Estonia), Stodz (CCC), Milan (Friulli) și Leszek Plucinski (Voster ATS), grup care s-a îndepărtat de pluton la 1:40.

Monkey Town își trimite echipa în fruntea plutonului pentru a proteja tricoul galben, iar distanța plutonului față de grupul evadaților scade la 20 de secunde. Stodz rămâne în fruntea cursei în ultimii 10 kilometri, dar este și el prins. Au loc numeroase mișcări în pluton, CCC conducându-l pe rutierul lor Stanislaw Aniolkowski spre victoria de etapă. Podiumul este completat de Mihkel Raim (Estonia) și românul Eduard Grosu.

Clasamentul etapei de azi
1. Stanislaw Aniolkowski – 4:06:14
2. Mihkel Raim – la 6 secunde
3. Eduard Grosu – la 4 secunde
4. Jonathan Milan
5. Richard Banuch
6. Dominik Neuman
7. Savva Novikov
8. Norman Vahtra
9. Siim Kiskonen
10. Alexandr Smirnov

Clasamentul General
1. Ivar Slik – 8:18:48
2. Alex Molenaar – la 4 secunde
3. Stanislaw Aniolkowski – la 46 de secunde
4. Eduard Grosu – la 48 de secunde
5. Mihkel Raim – la 50 de secunde
6. Jonathan Milan
7. Felix Alejandro Baron – la 52 de secunde
8. Adriaan Janssen – la 53 de secunde
9. Jeen de Jong
10. Patryk Stosz – la 54 de secunde

Clasamentul celor mai buni români
1. Eduard Grosu – 8:19:36
2. Vlad Dobre – la 8 secunde
3. Daniel Crista
4. Serghei Tvetcov
5. Lorant Balazsi
6. Emil Dima – la același timp
7. Valentin Vasiloiu – la 16:17
8. Andrei Cojanu – la 16: 45
9. Ciprian Jitaru – la 23:40
10. Leonard Barbu – la 54:56

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.