Dacă ne gândim la anul 2019 și la concursurile de mountain-bike, cu siguranță mintea ne va duce la competiții faimoase precum Prima Evadare, Campionatele Naționale de MTB XCO și XCE, Moon Time Bike sau Bucharest MTB Race, iar un scurt istoric ar spune așa – Raul Sînza câștigă Prima Evadare, într-un pluton în care am regăsit-o pe Gunn-Rita Dahle Flesja (câștigătoare a aurului feminin la Jocurile Olimpice din 2004 și multiplă campioană mondială), Vlad Dascălu câștigă Campionatul Național de XCO U23 și la general, iar Lucian Logigan la Elite, iar pentru restul competițiilor vom afla rezultatele în această toamnă. Dar, dacă intrăm mai mult în subiect și trecem puțin hotarele, gândul ni se va duce la Vlad Dascălu, actualul Campion European și Mondial la XCO U23.
Originar din satul Buda, comuna Râșca, județul Suceava, Vlad locuiește, de 12 ani, în Spania împreună cu familia sa. Într-un interviu acordat actualei sale echipe, Brujula Bike Racing Team, Vlad a mărturisit că a început mountain-biking-ul în urmă cu 6 ani, prin downhill, alături de niște prieteni. Acesta a mai menționat că a practicat și fotbalul, dar nu s-a simțit atras de acest sport.

În urmă cu 2 ani, Vlad s-a transferat la echipa Dinamo BikeXpert din București, an în care a început să participe la competiții semnificative atât în țară cât și în străinătate și reprezenta deja o mare speranță pentru ciclismul din România. Până în acel an, Vlad avea deja în palmares XCO Open de Euskadi la categoria U23, etapa a 4-a din Open de Espana Cofidis în 2015 și Copa Catalana Internacional de BTT Biking Point în 2016.
În 2017, Vlad câștigă UCI Cetățuia XCO la categoria Elite și Campionatul Național de Cross-Country Olimpic. Alături de coechipierul său, Ede Molnar, participă la Cupa Mondială de MTB, unde ocupă locul 30, respectiv locul 77, din 139 de sportivi. În luna august, Lucian Logigan se alătură celor doi și participă la ultima etapă de Cupă Mondială, la Val di Sole, Italia, după ce Vlad a ocupat locul 5 în etapele din Lenzerheide, cât și la Vallnord, la categoria U23. În Vallnord, Dascălu a condus cursa până în penultimul tur, dar a încheiat pe locul 5, la 12 secunde de danezul Simon Andreassen.

La Campionatele Europene de XCO U23, Vlad a terminat pe locul 9, competiție în care Ede Molnar a concurat la aceeași disciplină, dar a fost nevoit să abandoneze, iar Lucian Logigan a participat la categoria Elite. La Campionatele Mondiale U23, organizate în Cairns, Australia, Vlad ocupă locul 29, după ce o pană la începutul cursei i-a schimbat total planurile.
În 2018, rezultatele au devenit din ce în ce mai bune. Ocupă locuri importante la competiții din Spania precum – locul 4 la Internacionales XCO Chelva, locul 3 la Superprestigio MTB și locul 5 în La Rioja Bike Race. Participă la etapele de Cupă Mondială, unde ocupă locul 1 la etapa din Nove Mesto na Morave, Republica Cehă, fiind primul pas spre succesele ce aveau să urmeze în lumea internațională a mountain-bike-ului. Continuă cu locul 3 la Val di Sole, Italia și locul 4 la Vallnord. Câștigă Campionatul Național de XCO și continuă cu restul etapelor rămase din Cupa Mondială – în La Brasse ocupă locul 31 și la Campionatul Mondial din Lenzerheide, vine pe 22. Începe să devină din ce în ce mai cunoscut la nivel mondial și se reîntoarce în Spania, la Brujula Bike Racing Team.
În ceea ce privește anul 2019, prima victorie semnificativă a obținut-o în primăvara, la competiția La Rioja Bike Race, concurs de patru etape, din Spania, după ce, în 2018, acesta a ocupat locul 5. Prima etapă a acestei curse a avut 17,6 kilometri și reprezenta abia începutul unui adevărat test dedicat celor cu picioare puternice. În acea zi, Vlad s-a poziționat pe locul doi, la o secundă de Carlos Coloma. În a doua etapă, mai dificilă decât prima, atât ca distanță cât și traseu (79,3 kilometri și 1.681 metri diferență de nivel) a reprezentat un veritabil test de rezistență. Cu Carlos Coloma conducând aproape toată etapa, Vlad Dascălu s-a aflat mereu în grupul fruntaș. Podiumul din a doua zi a fost format din José María Sánchez, Enrique Morcillo și Vlad Dascălu, iar în clasamentul general, românul ocupa în continuare locul secund.
A treia etapă a fost cea care a schimbat clasamentul general, cu o distanță de 84 de kilometri și 2,263 metri diferență de nivel. Un grup de 10 rutieri, în care se afla și liderul cursei, a preluat controlul, dar acesta s-a fărâmițat imediat după ce traseul a devenit mai dificil. Primul care a trecut linia de sosire a fost Vlad, victorie ce i-a asigurat și primul loc în clasamentul general. În ultima etapă (48,5 kilometri și 987 diferență de nivel), a existat o luptă strânsă pentru locul liderului, dar Vlad a reușit să treacă cu bine și de aceasta. A atacat în prima parte a cursei alături de Ever Alejandro Gómez, având un avans de peste un minut de restul participanților, iar aproape de final, Vlad s-a desprins de Gomez și a reușit să câștige etapa, dar și ediția.

La scurt timp după ce și-a adăugat în palmares această victorie, au început etapele de Cupă Mondială, la care Vlad a fost prezent la șapte dintre ele. Prima, Cupa Mondială de la Albstadt, a adus o veste excelentă pentru România. Vlad a ocupat locul doi, la doar două secunde sub elvețianul Filippo Colombo. Apoi, la etapa din Nove Mesto na Morave, primele două locuri din clasamentul din prima etapă s-au inversat, Vlad câștigând astfel prima etapă de Cupă Mondială din 2019.

Următorul succes de remarcat a venit în luna iulie când românul a ocupat din nou prima poziție în Vallnord, Andorra, competiție în care a concurat alături de spaniolul Jofre Cullel și elvețianul Filippo Colombo, reușind să pună o distanță de 45 de secunde între el și locul secund. La o săptămână distanță, Vlad a reușit să facă tripla în etapa de la Les Gets, Franța, victorie ce i-a adus primul loc în clasamentul general al categoriei U23.


Pe 20 iulie, Vlad câștigă Campionatul Național de MTB XCO, categoria sub 23 de ani și la general, campionat în care Ede Molnar și Lucian Logigan, rutieri ce strâng puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo alături de Vlad, au obținut, de asemenea, rezultate notabile – Lucian Logigan câștigă la Elite, în timp ce Ede Molnar a completat podiumul.

La o săptămână distanță, Vlad face cea mai bună performanță din cariera sa de până atunci – câștigă Campionatul European de XCO U23, cursă în care s-a distanțat la aproape un minut de locul 2, Filippo Colombo. Încă de la începutul cursei, Vlad s-a aflat în fruntea acesteia, alături de Simon Andreassen, fiind urmați de Filippo Colombo care a încercat să atace, însă fără nici un rezultat. Andreassen a rămas în urmă, iar Vlad a preluat conducerea competiției. În ultima tură, românul a reușit să atace și să meargă de unul singur spre victorie. De menționat este faptul că în această cursă l-am avut și pe Raul Sînza.

După câștigarea Campionatului European, Vlad Dascălu reușește să scrie din nou istorie, de data aceasta în Italia, la etapa de World Cup de la Val di Sole. Încă de la începutul competiției românul a condus cursa, formând în spatele lui un grup de șapte oameni care nu a reușit să țină pasul cu el până la final. În urma lui au rămas doar Filippo Colombo, Christopher Blevins și Jofre Cullel, iar la scurt timp, cursa a reprezentat un duel între român și elvețianul Colombo. Pe ultima coborâre, Vlad Dascălu a reușit să se desprindă de elvețian și să pună o distanță destul de mare pentru a-i aduce o nouă victorie. Românul a mai fost urmat pe podium de Filippo Colombo și spaniolul Jofre Cullel. La o săptămână distanță de noua sa victorie, Vlad a sprintat pentru locul doi la Cupa Mondială de la Lenzerheide, Elveția, primul loc fiind ocupat de Filippo Colombo.


Dar succesele nu au încetat să apară. În luna august, Vlad cucerește Campionatul Mondial la XCO categoria sub 23 de ani, la Mont-Saint-Anne, din Canada, fiind unul dintre marii favoriți ai cursei. Încă de la începutul acesteia, Vlad s-a plasat pe primele locuri și a trecut de obstacolele traseului cu bine, concurând alături de cei mai puternici rideri din lume la U23. Această victorie a adus și calificarea României la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În timpul celui de-al treilea tur, Vlad a reușit să pună distanță între el, americanul Christopher Blevins și elvețienii Albin Vital și Filippo Colombo, de peste 30 de secunde. Picioarele românului au fost atât de puternice încât ecartul a crescut la 54 de secunde în următorul tur. În același tur, au avut loc schimbări de poziții, danezul Simon Andreassen fiind cel mai aproape în spatele lui Vlad, cu Blevins ajungând în spatele elvețienilor Vital și Colombo. De-a lungul turului al cincilea, a avut loc o bătălie între locurile 2 și 3, între Andreassen și respectiv Vital, dar spre finalul acestuia, clasamentul general a fost definitivat avându-l pe locul al II-lea pe Filippo Colombo și pe Vital Albin pe locul al III-lea, ambii reprezentanți ai Elveției.

În ultima etapă de Cupă Mondială, la Snowshoe, Statele Unite ale Americi, Vlad termină pe locul 4. Competiția a fost mereu una strânsă, cu distanțe de doar câteva secunde între cei care conduceau cursa, dar Vlad se pare că a avut unele probleme încă de la start, de natură mecanică și a fost implicat și într-o căzătură și nu a fost întotdeauna plasat printre primele locuri. A fost poziționat sub top 5 o parte din cursă, dar după mai bine de o oră de competiție, spre finalul acesteia, Vlad a reușit să urce pe locul 4 și să fie la o distanță de 28 de secunde de lider, terminând cursa pe aceeași poziție. Vice campionul mondial, Filippo Colombo, a încheiat cursa pe primul loc, podiumul fiind completat de Jofre Estape Cullel și Maximillian Brandl. Chiar dacă nu ieșit victorios din această etapă, Vlad câștigă, în urma punctelor strânse, Cupa Mondială la Cross Country Olimpic U23.

Nici acum nu-mi revin după cele 3 victorii importante ale lui Vlad. Mă încarc zilnic cu energie pozitivă gândindu-mă la ce a realizat pentru ciclismul românesc, pentru noi toți. Mai mult decât atât dacă mă gândesc la toate astea și în contextul unui Tur al României în continuă ascensiune, la medalia de bronz a lui Ede Novak la CM paracycling, la toate proiectele FRC duse la bun sfârșit, la cei peste 800 de licențiați de anul acesta și la calificările la Jocurile Olimpice, jubilez.
Dar să revin la Vlad. Simt un puternic sentiment de împlinire și mulțumire știind că i-am fost manager la Dinamo-BikeXpert Racing Team în 2017 și că ne-am adus poate o mică contribuție la rezultatele lui de astăzi, împreună cu noi participând prima dată la 4 etape de Cupă Mondială din 6, cu de 3 ori locul 5. Mai departe sunt fericit că am i-am putut rămâne aproape prin FRC și că i-am fost alături în Canada, Cehia și la Nove Mesto. Mă bucur și sper că de acolo am putut transmite emoțiile mele mai departe fraților români, a declarat vicepreședintele Federației Române de Ciclism, Cătălin Sprînceană.
După performanța din acest an, Vlad Dascălu nu a scris doar istorie pentru ciclismul românesc, dar a devenit un impuls pentru un viitor plin de victorii pentru rutierii români și un model pentru generațiile următoare. A reușit să ne arate că „se poate!” dacă muncim mult și ne dedicăm timpul celui mai mare vis al nostru.
Mulțumim, Vlad!