Raul Sînza, deținător al tricoului de Campion Național la Maraton, proaspăt venit din ultima etapă de Cupă Națională de la aceeași disciplină desfășurată la Moinești, și după o vară plină de competiții, printre care și Campionatul European de XCO, a avut puțin timp liber să ne răspundă la câteva întrebări.

Bună, Raul! Cum a fost să te vezi câștigând Campionatul Național de Marathon? Cum a fost cursa, atât a traseu cât și concurență? Ce strategii ai avut?

A fost un sentiment foarte plăcut, asemănător cu cel de la Prima Evadare, până când nu m-am văzut trecând linia de finish, nu am fost sigur de victorie, deși puteam fi. Traseul a avut 70 de km, cu 2300 diferență de nivel. Strategia a fost simplă, totul sau nimic. Aveam în gând un singur lucru, în momentul când o să atac și până la finish, voi da tot ce pot indiferent dacă cineva va rămâne după mine sau nu. Asta am și făcut, în ultimii 15 km când eram cu Ede, Duca și Dobre am atacat, am riscat pe coborâre și am văzut “steluțe” pe urcare, ajungând la finish cu un avans de aproape 2 minute față de locul 2. Despre concurență pot să zic ca pe locul 2 a sosit Ede Molnár campionul en titre și pe 3 Bogdan Duca, colegul meu de echipă, câștigător a Cupei Naționale de Marathon in 2019. Haide să vorbim puțin și despre Campionatul European de XCO la care ai participat alături de Vlad Dascălu. Cum ți s-a părut cursa și ce sentimente ai trăit când l-ai văzut pe Vlad câștigând?

Traseul a fost foarte frumos, a avut și urcări și coborâri tehnice. Știam că Vlad va câștiga, e foarte pregătit din toate punctele de vedere. Îl cunosc pe Vlad din 2017 când am mai participat împreuna cu el la Campionatul European desfășurat în Italia. Am fost foarte bucuros că a câștigat.

Cât de plină a fost vara asta pentru tine, pe lângă competițiile deja enumerate? Unde ai mai participat și ce rezultate ai obținut. Ne poți face un rezumat?

Prima victorie a fost la Avrig, a urmat Drumul Regelui, Prima Evadare, și de acolo am pierdut rândul, am avut cursa în aproape fiecare weekend.

Fanii te văd și în competiții de mountain-bike, cyclocross, cât și în ciclismul de șosea, în tururi de câteva zile. Cât de greu este pentru tine să schimbi bicicleta și nivelul de dificultate și ce crezi că te învață fiecare disciplină în parte?

Nu pot să zic că este foarte greu să schimbi bicicleta, dacă ești pregătit faci față oriunde, problema e că nu poți să o faci 100% pentru că fiecare disciplina are metodele ei de pregătire, adică una e o cursă de cyclocross sau XCO unde durează o oră și puțin și alta e un tur ciclist de câteva zile.

Ți-ai dori să te axezi doar pe o disciplină sau vrei să excelezi în toate în sezoanele viitoare?

Într-un fel as vrea sa fac doar una, dar îmi place să mă mai distrez și în altă parte, de exemplu, chiar dacă pregătirea mea din acest sezon este de maraton, nu pot să zic că nu mă mai duc și la curse scurte și intense de XCO, chiar dacă nu câștig tot timpul consider că aceea cursă m-a ajutat într-un fel la pregătirea mea.

Cum ți-ai dat seama că îți place ciclismul și că vrei să îl practici? Cum a fost începutul și ce mentor ai avut?

Cu bicicleta eram de mic, am început cu un MTB clasic la grădinița, după un BMX, după am trecut la MTB Dirt, și primul sezon la Cross Country în 2015. Mentori am avut mulți, Sagan, Fontana, Malnasi Attila și alți cicliști care erau în top în perioada respectivă.

Anul trecut ai concurat în echipa Ms-Tina Focus, actuala Giotti Victoria Palomar, iar anul acesta te-ai transferat la Carcover Racing Team. Ce te-a determinat să faci această schimbare și cum este noua echipă?

Da, în 2018 am concurat pentru Mstina, a fost un sezon foarte frumos și greu, multe curse, Turul Portugaliei, Turul Croației și multe alte curse. CarCover nu este o echipă nouă pentru mine, practic am fost doar cu împrumut la Mstina de la CarCover. La sfârșit de sezon 2018 eram liber de contract, puteam alege oricare, însă contractul de la CarCover Veloteca a fost cel mai bun pentru obiectivele mele.

Ce concurs ai vrea să adaugi în palmaresul tău, atât din România cât și din străinătate?

Hmm, încă ma gandesc, deși am câteva dar prefer să rămână încă confidențiale.

Cum se desfășoară o zi din viața ta? Antrenamente, alimentație, odihnă etc.? Care ar fi programul tău?

Fac multe lucruri într-o zi, diferă de la o zi la alta, dar principalul este asta, mă trezesc, citesc, mănânc, merg la antrenament. După de la zi la zi, cumpărături, relaxare, prieteni, familie etc. Despre alimentație ce pot să va spun este că îmi place să mănânc sănătos, dar și să mai trec pe la un KFC așa câteodată.

A trecut mai bine de un an de la ultimul interviu acordat pentru ciclism.ro. Ce îmbunătățiri s-au mai adus lui Raul Sînza și ce lucruri noi ai mai învățat în ultimul an?

Câteva kilograme în plus și încă vreo 10.000 de kilometri pedalați.

Ce alte competiții ai vrea să mai punctezi până la finalul anului, cât de pregătit te simți pentru acestea?

Tot ce vine, de preferat mai aproape de Oradea și nu în celălalt capăt al țări. Tricoul de Campion Național mă face să cred că sunt destul de pregătit încă.

Ce obiective ai pentru 2020? Ai în plan vreo etapă de Cupă Mondială?

Obiectivele pentru 2020 se împart în 2 direcții, încă nu m-am decis. Cupa Mondială? Tot ce e posibil.

Ai vrea să transmiți un mesaj iubitorilor ciclismului din țară?

Da, vă salut și vă invit pe pagina de Facebook/ Instagram, Sînza Raul!

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.