Fotografie - Carpathian MTB Epic

După o vară în care a participat la nenumărate competiții și unde a reușit să puncteze și podiumuri, Bogdan Duca, proaspăt câștigător al Cupei Naționale de XCM, Red Bull Vampire Trails și Triada MTB 2019, și-a găsit puțin timp să răspundă la câteva întrebări pentru ciclism.ro.

Bună, Bogdan! Felicitări pentru ultima ta reușită – Red Bull Vampire Trails, competiție ce a fost la prima ediție. Ce ne poți spune despre ea și cum te-ai simțit?

Mulțumesc dar a fost penultima, între timp am câștigat și Triada MTB 2019. La Red Bull a fost nebunie curată, o cursă strânsă de la început la final într-un format unic la noi în țară și nu numai cred. Primele 3 echipe au fost destul de echilibrate. Printre provocări nu s-a enumerat doar noaptea și traseul destul de dificil, dar și faptul că sâmbătă dimineață am mai participat la un maraton. Per total a fost o experiență unică și voi reveni cu siguranță, mai ales că istoria Red Bull Vampire Trails a început cu noi, Bogdan Duca și Ede Molnar.

La ce competiții ai mai participat în această vară? Povestește-ne despre experiențele din ultimele luni și despre cum ai câștigat Cupa Națională de XCM pentru a doua oară.

Nici nu îmi mai amintesc care a fost ultimul weekend în care nu am avut concurs, dar printre cele mai importante pot enumera Campionatele Naționale de Maraton și XCO, Cupele Naționale de XCM și XCO, Carpathian Epic si etapele Triadei. A fost un sezon destul de lung iar nivelul a crescut semnificativ în ultimii 2-3 ani, ceea ce este foarte bine, în fiecare an apar noi sportivi buni și dornici să se afirme.

Cupa Națională părea un vis frumos la începutul sezonului din cauza unor probleme medicale, dar știind că ultima etapă e la mine acasă am găsit motivația destul de ușor. Îmi place formatul cupelor naționale pentru că ești “obligat” să fii în formă pe tot parcursul sezonului.

Spune-ne cum a început pasiunea ta pentru ciclism. Cum ai realizat că îți place acest sport și cum a fost în primele competiții la care ai participat?

Sunt pe bicicleta de când mă știu, dar totul a început cu scenariul clasic. În 2013 am mers la un concurs, am câștigat, și de acolo totul a fost ca un bulgăre de zăpadă. Abia în 2014 când m-am și legitimat pot spune că am început cu adevărat să văd cu ce se mănâncă, sau doar începeam să gust.

Fără să exagerez primele competiții au fost ca și ultimele, sunt o fire foarte competitivă așa că mereu tratez cursele ca pe noi provocări, mereu după orice reușită sau eșec mă gândesc la următorul concurs.

Ce semnifică pentru tine ciclismul?

Acum este jobul meu și cam tot ce fac se învârte în jurul lui. Marea majoritate a prietenilor fac parte din aceasta “sectă”. Am muncit mult să ajung la aceste performanțe și mereu am considerat că nu sunt un sportiv talentat ci doar unul muncitor, deci simplul fapt că am ajuns să spun că e jobul meu îmi dă un sentiment de satisfacție.

Ce înseamnă pentru tine transferul la Carcover Veloteca Racing Team?

Cred că de obicei totul se întâmpla cu un motiv și când trebuie. Așa că transferul la Carcover Veloteca Racing Team a venit ca o mănușă într-o perioadă de creștere a performațelor din viața mea de sportiv.

Cum te antrenezi? Care ar fi programul tău zilnic?

Am tendința să spun că am o viață monotonă în timpul sezonului pentru că fac același lucru în mare parte săptămână de săptămână, dar cei din jur nu sunt de aceeași părere. Mănânc același lucru în fiecare dimineață de ceva ani buni, prima parte a zilei e ocupată cu antrenamentul iar a doua cu activități de tot felul, rar am zile când apuc să văd un fim sau să ies cu prietenii.

Ai reușit să deschizi în Bacău clubul „Cycling Academy” prin care încerci să îi faci pe ceilalți să se îndrăgostească de ciclism. Cum ți-a venit această idee și cum s-a desfășurat până în prezent proiectul?

Ideea a venit din pasiune și din dorința de a pregăti viitorii sportivi atât pe partea de performanțe cât și pe cea de tehnică și îndemânare pe bicicletă, ramură ce mie personal mi-a dat ceva bătăi de cap în primii ani și mai ales că se potrivea cu planurile mele, din timpul și după perioada de sportiv de performanță. Am început să fac ceva ore de pregătire cu copii, dar după un sezon în care sacrificam o mare parte din timp să organizez aceste ore, am hotărât să o trec în plan secund pe moment. Implicarea părinților și dorința copiilor din Bacău era prea mică, aveam doar câțiva copii la fiecare ședință, iar uneori doar eu. Sunt genul ce îmi place să știu că dau 110% în activitățile în care sunt implicat, dar aici am fost nevoit să pun proiectul pe pauză.

Dacă cineva ar veni la tine și te-ar întreba de ce ar trebui să se apuce de ciclism, ce i-ai răspunde și ce sfaturi i-ai da?

Sincer am mai primit recent aceasta întrebare și cred că va mai veni, deci încă încerc să găsesc un răspuns competent. Ciclismul e un sport ce poate fi practicat la toate vârstele, indiferent de sex, pregătire sportivă sau statut social. Mi se pare un sport ce unește oameni. Iar legătura ce o ai cu mediul înconjurător când ajungi în mijlocul naturii la ture, antrenamente sau curse e una aparte. Indiferent de nivelul la care îl practici cred că îți poate aduce avantaje nu numai din punct de vedere fizic.

Vei mai participa și la alte concursuri până finalul anului?

Sezonul meu de mountain bike se încheie sâmbătă, a fost un sezon foarte lung cu multe surprize atât plăcute cât și mai puțin plăcute, dar per total mă pot declara mulțumit. Voi participa și la câteva curse de ciclocross până la sfârșitul anului, mai aproape de mine pentru că distanța este destul de mare, majoritatea fiind în partea de vest a țării.

Ce îți dorești să punctezi în 2020?

În sezonul 2020 sper să realizez tot ce nu am reușit anul acesta plus multe altele. Am câteva planuri, dar pentru moment le voi ține doar pentru mine. În principal aș dori să particip la mai multe maratoane în afara țării cât și stage race-uri, este un format ce îmi place extraordinar de mult și chiar mi se potrivește.

Un mesaj pentru cei care urmăresc ciclismul?

Nu mă pricep la încheieri sau astfel de mesaje, așa că pentru cei interesați să afle mai multe despre mine mă pot găsi și pe paginile de Facebook (Duca Bogdan) și Instagram (bogdan.duk). Spor la pedalat!

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.