©Tornanti.cc

La capitolul feminin, ciclismul de șosea din România a șchiopătat mereu, dar cert este că am avut o prezență constantă în competițiile internaționale în ultimii ani. Acea sportivă este Ana Maria Covrig, deținătoare a tricoului de campioană națională, la proba de șosea și contratimp în ultimii cinci ani și despre care vom vorbi astăzi.

S-a născut în Cluj Napoca, dar momentan locuiește în Italia, și a început ciclismul pe când era mică, fiind „obligată” de tatăl ei să meargă la un antrenament, ea împotrivindu-se, crezând că acest sport este pentru băieți. Acel antrenament însă i-a schimbat percepția și nu s-a mai lăsat de ciclism până în ziua de azi. După cum ea a menționat într-un interviu, începutul a fost greu, văzându-și prietenii cum se distrau în timp ce ea trebuia să meargă la competiții și să se antreneze.

De-a lungul carierei, Ana a făcut parte din numeroase echipe din Italia precum: Bepink La Classica (2015), Inpa Bianchi (2016), Top Girls Fassa Bortolo (2017), Eurotarget Bianchi Vitasana (2018-2019); a reprezentat România la competiții importante din calendarul ciclismului feminin, la Campionate Mondiale și Europene și s-a impus în ultimii cinci ani la Campionatele Naționale, atât la proba de fond cât și cea de contratimp.

În 2014, Ana Maria a luat parte la Turul Qatar feminin, unde a ocupat la final locul 20 în clasamentul celor mai bune tinere. Continuă în competiții din Belgia și Olanda și participă în China la Tour of Chongming (2.1) și Tour of Zhoushan (2.2). Participă la Campionatele Naționale din Italia unde termină pe locul 11 la proba de contratimp și pe 20 la cea de șosea. În iulie concurează la Turul Italiei feminin, iar până la finalul sezonului mai participă în Trophée d’Or Féminin (2.2), într-un tur din Olanda, apoi o clasică din Italia.

Cu un început de sezon în Omloop Het Nieuwsblad, în 2015 continuă cu aceleași competiții din China. Vine pe locul 31 în SwissEver GP Cham-Hagendorn (1.2) și se îndreaptă spre Campionatele Naționale din România, unde câștigă ambele probe. Merge din nou în Turul Italiei feminin, La Route de France, unde termină pe locul 15 în clasamentul celor mai bune tinere și mai concurează în Suedia, Spania și în Tour Cycliste Féminin International de l’Ardèche unde ajunge pe 14 în clasamentul tricoului alb.

Fotografie – @patricefouques

În 2016 se luptă cot la cot cu un pluton puternic în Fleche Wallone feminin, ajungând pe locul 33 la final. Ocupă locul 9 în clasamentul celor mai bune tinere din Auensteiner-Radsporttage (2.2) și obține clasări foarte bune în Giro del Trentino – locul 4 în clasamentul tricoului alb, locul 5 în cel al celor mai bune cățărătoare și locul 11 în clasamentul general. Își adaugă în palmares ambele probe din cadrul Campionatelor Naționale din România și imediat concurează în Turul Italiei feminin, unde ajunge pe 4 în clasamentul tricoului alb, pe 7 în cel al celor mai bune cățărătoare și pe 21 în clasamentul general. Obține clasări bune în toate clasamentele din Tour de Bretagne, La Route de France și Tour Cycliste Féminin International de l’Ardèche, iar până la finalul anului, participă la competiții din Italia.

Calendarul din 2017 nu a fost unul încărcat. Ana a participat la concursuri din Belgia, Spania, Italia sau Danemarca și îmbracă din nou tricourile de campioană națională la proba de contratimp și de fond. Participă la competiții asemănătoare și în 2018, câștigă Campionatele Naționale pentru a patra oară consecutiv și participă la Campionatele Europene din Marea Britanie, unde vine pe locul 26 la proba de contratimp.

În 2019 începe cu o competiție din Italia – Trofeo Alfredo Binda – și continuă la altele din Elveția și Olanda. Îmbracă tricoul de Campioană Națională la contratimp și șosea pentru al cincilea an consecutiv și a continuat cu prezențe la competiții din Italia.

Campionatele Naționale de Șosea 2019. Fotografie – Federația Română de Ciclism

În vârstă de doar 24 de ani, ciclista născută în România și-a anunțat retragerea din acest sport, săptămâna trecută, pe o postare pe pagina sa de Facebook:

Ieri s-a încheiat un capitol important, poate cel mai frumos, dar în același timp dificil. Am început să merg pe bicicletă când aveam 11 ani – 14 ani de mers pe bicicletă. Am întâlnit oameni pe care nu-i voi uita niciodată, dintre care unii încă fac parte din viața mea astăzi, alții din păcate nu, dar toți nedeslușit au lăsat ceva, m-au făcut să zâmbesc sau să plâng, m-au ajutat să devin persoana care sunt acum. M-am regăsit în situații pe care credeam că nu sunt în stare să le înfrunt, dar am învățat să merg mai departe mereu. Pot doar să vă mulțumesc enorm de mult, pentru că aceasta școală a vieții este cel mai frumos lucru care mi se putea întâmpla vreodată. O să încetez să mai merg la competiții, da, dar nu voi înceta niciodată să merg pe bicicletă și mai ales nu voi înceta niciodată să vă iubesc.

Mulțumim pentru tot, Ana!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.