Anul 2019 a fost de departe unul dintre cele mai frumoase sezoane din ciclismul românesc de până acum. Cu cicliști care s-au urcat pe cele mai bune locuri la unele dintre cele mai importante competiții din lume și cu un calendar tot mai plin de concursuri care au adus la start iubitori ai pedalatului chiar și din străinătate, România a devenit din ce în ce mai cunoscută la nivel mondial la capitolul ciclism. Chiar dacă am pășit în 2020, nu strică să ne aducem aminte de câteva momente frumoase din sezonul trecut, așa că haideți să punctăm cele mai memorabile curse.

La ciclismul de șosea, printre cicliștii care s-au afirmat cel mai mult este Eduard Grosu. Cu un început de sezon în care fanii ciclismului românesc aveau speranța că Delko Marseille Provence (echipa la care este românul) va primi invitație la Turul Franței și că Eduard Grosu va debuta în cea mai așteptată competiție a anului, el deja se pregătea intens pentru unul dintre cele mai bune sezoane ale carierei lui. Din păcate, echipa nu a participat în Marea Buclă, dar s-a făcut afirmată în alte competiții prin sprinterul român – 30 de clasări în top 10 (5 victorii, de 4 ori locul al doilea și de 7 ori pe locul trei). Eduard Grosu a câștigat Ronde van Limburg în iunie, etapele a treia și a șasea din Tour of Qinghai Lake (luând și tricoul pe puncte în această cursă), a treia etapă din Turul Slovaciei și cea de-a doua în Turul Croației. Ca urmare a acestor victorii și a punctelor acumulate în ultimele sezoane, Eduard Grosu se califică la Olimpiada de la Tokyo din acest an în proba de ciclism de șosea. La finalul anului 2019, ciclistul român a fost inclus într-un top 20 al celor mai buni sprinteri din lume (știrea aici).

Turul Slovaciei 2019, etapa a 3-a
Turul Croației 2019, etapa a 2-a

Un alt moment important din această disciplină a fost Campionatul Național de Șosea. La proba Elite, câștigă Vlad Dobre, în timp ce la categoria sub 23 de ani, se impune Denis Vulcan, ambii rutieri ai echipei Giotti Victoria-Palomar. Formația menționată anterior a reușit să aducă la startul mai multor competiții prestigioase și alți cicliști români precum: Daniel Crista, Ciprian Jitaru, Emil Dima și Vlad Păcurar. Românii au participat, alături de coechipierii lor din alte țări în curse ca Turul Alpilor, Turul Siciliei, Turul Japoniei, Memorialul Marco Pantani, Trofeo Matteotti sau Giro dell’Emilia. La proba de Contratimp Individual, la elite, se impune Serghei Țvetcov, urmat pe podium de Daniel Crista și Eduard Grosu.

Campionatul Național de Contratimp Individual
Fotografie – Federația Română de Ciclism
Campionatul Național de Șosea, Elite Masculin
Fotografie – Federația Română de Ciclism

La feminin, se afirmă Ana Maria Covrig, atât în proba de șosea, cât și de contratimp.

Campionatul Național de Contratimp Individual – Feminin
Fotografie – Federația Română de Ciclism
Campionatul Național de Șosea – Feminin
Fotografie – Federația Română de Ciclism

Vara a continuat cu Turul Ciclist al Sibiului, unde s-a impus Kevin Rivera de la Androni Giocattoli – Sidermec. În această cursă, Serghei Tvetcov (care a contribuit enorm la strângerea de puncte pentru calificarea României la Olimpiada de la Tokyo) termină pe locul 5 în clasamentul general, fiind cel mai bine plasat român și cu dorința de a se întoarce în septembrie în Turul României ca să-și apere titlul câștigat în 2018. Turul Bihorului, este câștigat de Daniel Munoz Girlado, de la Androni Giocattoli – Sidermec, competiție unde tot Serghei Țvetcov a fost cel mai bine clasat român. În septembrie am avut o nouă ediție a Turului României, dominată de echipe din afară, dar în care și cicliști români au urcat pe câteva podiumuri, ediția fiind câștigată de tânărul olandez Alex Molenaar de la Monkey Town. În această cursă, Țvetcov (rutier al echipei Floyd’s Pro Cycling) vine pe locul 3 în etapa regină a turului, câștigă tricoul de cel mai bun cățărător, termină pe locul 4 în clasamentul general și pe locul 1 în clasamentul celor mai buni români (urmat de Emil Dima și Daniel Crista).

Turul României – Podiumul cu cei mai bine clasați români
Fotografie – Traian Olinici
Turul României – Podiumul cu cei mai buni cățărători
Fotografie – Traian Olinici
Câștigătorul Turului României 2019, Alex Molenaar, Fotografie – Traian Olinici

Pe lângă aceaste competiții frumoase, o nouă veste bună a apărut din partea lui Eduard Novak care a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Paraciclism din Olanda, urmând o perioadă de intensă de pregătiri pentru Olimpiada de la Tokyo din acest an. Pe lângă el, au existat alți cicliști remarcabili care au ajutat la strângerea de puncte pentru calificare – Theo Matican (CSA STEAUA) care a adus cele mai multe puncte României – 5 Cupe Europene câștigate, locul 10 la Campionatul Mondial, ocupând 5 săptămâni locul 1 în clasamentul UCI, la categoria MT2; Roxana Dobrica (WH3) și ea fost pe locul 1 în clasamentul UCI și ne-a reprezentat în San Diego Marathon și Eduard Moescu (MC2) care aleargă ca și Roxana, tot pentru echipa italiana EQUA și a adus contribuții foarte bune.

Eduard Novak după Campionatele de Paraciclism din Olanda, 2019

Toamna a continuat cu Campionatele Naționale de Velodrom, unde s-au afirmat foarte mulți cicliști tineri. De punctat aici sunt proba de Omnium, unde câștigător a fost Daniel Crista, la Elite Masculin 1000m se impune Norbert Szabo, la proba de Urmărire pe echipe, câștigătoare este CSA Steaua București (formată din Emil Dima, Valentin Plesea, Csaba Bartha, Daniel Crista), iar la sprint pe echipe se afirmă CSU Universitatea de Vest Timișoara Devron 1 (formată Marius Petrache, Andrei Ionuț, Alin Catarig). La Elite Feminin 500m, se impune Adriana Ceaușescu (CS Voința București), urmată pe podium  de Miriam Stan (CS Otopeni) și Maria Stancu (CS Olimpia București). Un articol mai detaliat îl găsiți aici.

Fotografie – Federația Română de Ciclism
Fotografie – Federația Română de Ciclism
Fotografie – Federația Română de Ciclism

Un alt capitol la care cicliștii români au excelat în 2019 este cel de mountain-bike. Aici sunt de remarcat victoriile lui Vlad Dascălu în competiții unde s-a luptat cot la cot cu cei mai buni cicliști de MTB la categoria sub 23 de ani. Românul, în vârstă de 22 de ani, și-a adăugat anul trecut în palmares 4 etape de Cupă Mondială (Nove Mesto na Morave, Vallnord, Les Gets și Lenzerheide), participând la șapte în total și a câștigat Campionatul Mondial și European de MTB XCO la categoria sub 23 de ani, asigurându-și astfel locul la Olimpiada de la Tokyo, din acest an, la aceeași disciplină. Începând cu acest an, îl vom regăsi pe Vlad în categoria Elite în competițiile viitoare în care va participa. Un articol despre toată cariera lui – aici.

Campionatul European, Fotografie – Traian Olinici
Campionatul Mondial © Max Alloi

În România, cele mai cunoscute concursuri de MTB au avut ca protagoniști pe – Raul Sînza în Prima Evadare, Tomas Visnovsky în Carpathian MTB Epic, Bogdan Duca în Triada MTB, Ede Molnar în BikeXpert Alpine Challange, Patrick Pescaru în MoonTimeBike, Tudor Căzăceanu în Haiduci și domnițe, Fabian Giger în București MTB Race. La Campionatul Național, Lucian Logigan (articol despre cariera lui – aici) se impune la proba de XCO Eite Masculin, în timp ce Vlad Dascălu câștigă la categoria sub 23 de ani și Patrick Pescaru la Juniori. La feminin, Eszter Bereczki câștigă la Elite și Gîrbacea Miruna la Junioare.

Campionatul Național de MTB, Fotografie – Federația Română de Ciclism

O altă disciplină de remarcat este ciclocross-ul care a crescut foarte mult acest sezon. Anul acesta a avut loc a treia ediție a Cyclocross Nation League care a cuprins 6 etape – Arad CX Cup, November Cross UCI C2, Lunca Timișului CX Cup, Thermal Cross, Cluj Winter Race și Castle Cross. Campionatul Național de Ciclocross a fost câștigat de Ede Molnar la Elite Masculin, iar la Feminin, de Eszter Bereczki. La categoria U23 se impune Attila Malnasi, iar la Juniori, Patrick Pescaru. 2020 se anunță un an la fel de plin de competiții din acestă disciplină și cu siguranță mult mai spectaculoase.

Câștigătorii Campionatului Național de Ciclocross

Mulțumim tuturor pentru rezultatele foarte bune!

Sunteți pregătiți pentru 2020? 🙂

1 COMMENT

  1. Foarre frumos articol
    Numai ca mai este o disciplina la frc in afara de sosea mtb si ciclicros ….
    Se numeste velodrom si sa investit o gramada de bani de catre frc si de catre cluburi pentru cantonamente si desfasorarea campionatului national ..
    Cred ca este bine de mentinut si de anuntat campioni si de recorduri nationale optinute la campionatul national ,asa cum ati facut la celalalte discipline .

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.