Cu un 2019 în care și-a adăugat în palmares victorii în unele dintre cele mai prestigioase competiții din lume (Turul Slovaciei, Turul Croației și Turul Qinghai Lake), Eduard Grosu, care a fost doar la un pas distanță de a participa la Turul Franței, a răspuns la câteva întrebări în legătură cu sezonul din 2020, la ce competiții va lua parte și ce așteptări are.

Cu ce gânduri ai reluat pregătirea?

Salut! Am reluat pregătirea de iarnă cu o motivație foarte mare deoarece după accidentare am pierdut destul de mult din pregătirea mea, aveam o bază bună, înainte de căzătură. Acum operația m-a ținut puțin în loc, dar știu că este greu să revin la un nivel bun și fac toate eforturile pentru a putea să mă întorc la nivelul meu de anul trecut. Voi continua cantonamentul meu în Spania până la începutul lunii februarie și apoi voi încerca să finisez baza pe care am făcut-o aici și să fie un sezon bun.

Așteptările sunt, cu siguranță, mai mari. Sunt liderul echipei, managerul are încredere foarte mare în mine, la fel și partea japoneză. Sunt alături de mine și asta mă bucură foarte tare, nu simt o presiune pe umeri, am tot sprijinul și suportul echipei. Am pus bazele unui calendar pe care l-am considerat eu cel mai ok pentru mine pentru că, începând de anul acesta, punctele sunt foarte importante atât pentru echipă cât și pentru sportivi, pentru că se trece în primul eșalon datorită acestora, iar dacă sportivul are puncte multe, poți să fii într-o echipă de World Tour. Așa că în sezonul acesta voi fi în mai multe competiții de o zi, deoarece punctele din acestea sunt la fel ca în concursurile pe etape și cu siguranță vor fi mai multe șanse să adun puncte.

Legat de noii colegi, nivelul echipei a crescut. Avem 3-4 sportivi din World-Tour care s-au alăturat echipei și mai mult de 50% sunt sportivi de anul trecut, dar restul sunt noi și asta mă bucură foarte mult că voi avea o susținere mult mai mare. Avem în echipă 5 sprinteri, care, în momentul când eu voi fi în formă, vor fi la dispoziția mea în condițiile în care eu voi participa cu ei și asta este un plus pentru mine.

Dezamăgit ca nu vei fi în Turul Franței?

Da, cu siguranță. Dezamăgirea este mare pentru că toată echipa se aștepta să fim prezenți în Turul Franței, chiar și cei din conducere, dar și sponsorii din Marseille și Provence pentru că startul competiției va fi acolo. Echipa noastră s-a îmbunătățit, avem un lot bun, dar organizatorii au ales ce au ales și, cu siguranță, am rămas toți cu un gust amar și de aceea vom lupta anul acesta pentru a putea să facem puncte și a ne afla în topul 3 al echipelor profesioniste pentru a avea un loc direct în tururile mari de anul viitor.

Un transfer la o echipă de World Tour ar rezolva acest vis al tău?

Da, cu siguranță un transfer la o echipă de World Tour ar garanta, oarecum, prezența într-un mare tur pentru că și acolo trebuie să intri în prima echipă pentru a participa. Managerul meu este în discuții cu câteva echipe și încă este foarte devreme să mă pronunț, dar câteva oferte există, printre care și varianta de a rămâne cu Delko. Voi vedea, sper să fie un an foarte bun, prolific, și la finalul acestuia să vin cu noutăți sau dacă nu, să rămân aici și să-mi continui traseul așa cum am făcut-o până acum.

Care este programul tău de curse?

Deja calendarul meu este stabilit 100%. În locul Turul Franței voi merge în Turul Elveției, iar după acesta voi pleca în Qinghai Lake, cursa care deja a devenit o tradiție în momentul în care nu suntem prezenți în Turul Franței și apoi voi zbura direct spre Tokyo pentru a sta în Japonia și a mă obișnui cu fusul orar și voi merge alături de staful echipei prezent în această țară, ca să văd traseul și să punem cele mai mici detalii la punct.

Voi începe sezonul competițional pe 27 februarie în cursa din Hainan. Am decis așa alături de echipă, pentru a avea mai mult timp la dipoziție pentru a mă pregăti deoarece după accidentare este greu să revii la o formă bună, iar anul acesta îmi doresc să încep cu dreptul și vreau ca la prima cursă la care sunt prezent să vin cu o victorie pentru a pune o amprentă și a-mi da înapoi moralul de care am nevoie. Am fost puțin afectat după acest stop forțat.

Mulțumim domnului Simion Dan pentru informații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.