Mai mult ca niciodată, ciclismul trece prin probabil cea mai austeră dominație din istoria recentă. Team INEOS, cunoscută în trecută și drept Team Sky, a câștigat șapte dintre ultimele opt tururi ale Franței de o manieră categorică. Care (sau mai bine spus, cine) este cheia succesului?

Răspunsul la întrebarea noastră este simplu și evident. Nimeni altul decât Dave Brailsford. Cel devenit între timp și Sir, a revoluționat ciclismul de la temelii și a adus noi metode de antrenamente revoluționare în destul de conservatoare lume a ciclismului.

Fără îndoială, orice împătimit al ciclismului a auzit cel puțin o dată de noțiunea de câștiguri marginale (marginal gains în limba engleză). Termenul patentat de eminența cenușie (sau cheală, după preferințe) vizează un procent minuscul de activități care aduc în cele din urmă rezultatul final scontat, victoria.

Sigur că povețele lui Brailsford au fost vehement criticate de unii, în special de Bradley Wiggins, cel care afirma răspicat că teoriile lui Sir Dave sunt “doar un mare bullshit.”

Pasiunea nemărginită pentru nutriție și abilitățile de leadership i-au adus și multe laude, dar și rezultate pe măsura muncii depuse. În calitate de manager al UK Cycling, Brailsford campaniile de velodrom de mare răsunet de la Jocurile Olimpice din Atena (2004) și Beijing (2008).

Din 2010, el a devenit coordonatorul proiectului Team Sky, o echipă britanică care își propunea un obiectiv uriaș și îndrăzneț. Primul câștigător de mare tur britanic și primul câștigător de Turul Franței.

Zis și făcut. Bradley Wiggins a scris pagini de istorie pentru ciclismul britanic după ce a câștigat Turul Franței din 2012. Ulterior, Chris Froome și Geraint Thomas au completat triumviratul campionilor britanici din Marea Buclă cu succesele din 2013, 2015, 2016 și 2017 (Froome), respectiv 2018 (Thomas).

Mai mult de atât, pe lângă victoriile din Marea Buclă, teamul condus cu o mână de fier de Brailsford a mai obținut victorii prestigioase și în celelalte două mari tururi, prin Chris Froome (Turul Italiei – 2018, Turul Spaniei – 2017 și ulterior la masa verde și pe cel din 2011).

Indiferent de simpatiile sau antipatiile ciclistice, obiectiv vorbind, Dave Brailsford va rămâne în istoria ciclismului drept un inovator și un om care a ajutat la crearea unor legende precum Chris Froome, Bradley Wiggins, Geraint Thomas și mai tânărul Egan Bernal, columbianul atât de cunoscut publicului consumator de ciclism din România.

Singura speranță rămâne ca numele lui Brailsford și al celorlalți mai sus menționați să nu fie pătat de negura necruțătoare a timpului așa cum a pățit-o marele șerif texan și acoliții lui.

 

Credit foto – Oli Scarff/AFP/Getty Images

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.