Richard Carapaz Poză: Team Ineos

Pablo Lastras, director sportiv al Movistar si fost ciclist spaniol, consideră plecarea lui Richard Carapaz de la echipă ca pe un act de neloialitate, așa cum a spus în documentarul lansat luna trecută pe Netflix, The Least Expected Day: Inside the Movistar Team. Însă campionul din Giro Italia 2019 nu consideră deloc așa.

Carapaz și-a spus perspectiva sa asupra transferului de la Movistar la echipa britanică Ineos într-un interviu pentru ESPN Bike săptămâna trecută, dându-i o replică fostului său director sportiv: „Nu am fost neloial în niciun sens. Am oferit echipei mai mult decât au cerut ”, a spus Carapaz. „Ca ciclist i-am dat totul și, dacă nu apreciază asta, oamenii pot trage propriile concluzii.”

Carapaz a devenit ciclist profesionist la Movistar în 2017 și, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un rutier pentru clasamentul general în marile curse. În 2019 era de așteptat să fie unul dintre cei doi lideri alături de spaniolul Mikel Landa pentru echipa Movistar care a mers in Giro și, în final, a ajuns să câștige competiția. Foarte căutat pe piața transferurilor în toamna trecută, Carapaz a ales în cele din urmă să semneze un acord cu Ineos, părăsind echipa spaniolă unde a petrecut ultimele sezoane.

Vorbind despre plecarea lui Carapaz în documentarul The Least Expected Day, Lastras a spus câteva cuvinte dure: „Nu-mi pasă de viitorul său. Nu a fost loial și nu vreau un rutier care nu a fost loial în echipa mea”. În opinia lui Lastras, Carapaz ar fi putut să se gândească mai mult la oferta de reînnoire făcută de Movistar. Lastras spune că Ineos i-a oferit mai mulți bani decât Movistar, și acesta a fost singurul argument al trecerii ecuadorianului la britanici. În documentar, Carapaz nu s-a ferit să admită factorii financiari care l-au motivat să semneze cu Ineos. Totuși, în recentul său interviu de la ESPN Bike, acesta a subliniat că plecarea de la Movistar a fost și despre încorporarea într-o echipă care îi va valorifica abilitățile și care nu se va teme să-și pună toată încrederea în el în marile tururi.

Carapaz a adăugat: „Nu am vrut să fiu în umbra nimănui. Am vrut să-mi croiesc singur drumul”. N-am avut niciodată încrederea totală a celor de la Movistar, care poate mi-a fost dată doar într-o mică măsură. Aveam 25 de ani și voiam să încerc lucruri noi, iar dacă asta a dus la o decizie greșită, prefer să greșesc acum și nu mai târziu”.După câteva luni de la această decizie el a spus că este bucuros că a făcut trecerea la Ineos, numind-o „una dintre cele mai bune decizii pe care le-aș fi putut lua”.

Recomand pasionaților și nu numai documentarul celor de la Netflix despre echipa Movistar în sezonul 2019 din Giro, le Tour și Vuelta.

1 COMMENT

  1. Foarte bun documentarul. Surprinde atmosfera din sânul echipei, te face să înțelegi fenomenul sportiv ca și cum ai vedea partea scufundată a icebergului. Totodată, înclin să cred că disensiunile și orgoliile cicliștilor de la Movistar sunt o explicație pentru rezultatele modeste din Le Tour și din La Vuelta. Presupun că, la Ineos, profesionalismul e la un alt nivel. O secvență precum cea furnizată de Marc Soler e de neconceput în cadrul unei echipe serioase. Impresia pe care mi-a creat-o filmul e că Valverde e un încrezut, Quintana un ciudat, iar Landa eternul loser. Eusebio Unzue n-a reușit să canalizeze energiile și să obțină performanța maximă. În sportul mare disciplina e un concept esențial.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.