Cum bine știți, săptămâna trecută am dat startul unei serii de articole legate de importanța unui antrenor în dezvoltarea cât mai eficientă a unui ciclist. Am discutat cu antrenorul unor rideri de MTB apreciați în plutonul actual – Cristi Stan – pentru a-i vedea punctul de vedere cu privire la subiectul pe care îl vom trata în săptămânile următoare (articolul aici).

Astăzi ne îndreptăm puțin atenția și spre altă disciplină îndrăgită de noi din acest sport – ciclismul de șosea. Vorbim de data asta cu Georgiadis Georgios, actual antrenor al echipei CSA Steaua Cycling Team, dar cu o istorie mult mai cuprinzătoare în ciclismul de la noi. A antrenat printre cei mai cunoscuți cicliști din țară și i-a ajutat să își atingă obiectivele. Este un iubitor al acestui sport și cu siguranță nu se va opri aici și va ajuta și alte generații să se dezvolte.

La final am contactat și doi dintre cicliștii pe care îi antrenează – Daniel Crista și Ana Maria Gageanu – pentru a ne spune cum li s-au schimbat performanțele în momentul când au început să lucreze cu o persoană experimentată și cum ne sfătuiesc să cerem ajutorul în momentul când vrem să ne atingem obiectivele.

Câteva motive pentru care am alege să lucrăm cu un antrenor.

Georgiadis Georgios:

 • Siguranța că lucrăm cu un specialist
 • Siguranța că avem un plan de antrenament și de competiții
 • Siguranța că lucrăm corect, că suntem îndrumați de un specialist cu experiență

Ce calități ar trebui să aibă antrenorul?

 • Bun specialist în domeniu
 • Să fie disciplinat
 • Să aibă răbdare
 • Să fie corect
 • Să fie exemplu
 • Prietenos și bun ascultător
 • Să fie bun organizator
 • Să fie plăcut și respectuos
 • Să aibă un caracter puternic și de lider
Fotografie: Arhiva personală a lui Georgiadis Georgios

Care ar fi motivul cel mai des întâlnit pentru care un ciclist își alege un antrenor personal?

Un antrenor ales corect îți va seta sau modifica planul de antrenament într-un mod corect, astfel încât să te păstreze mereu motivat și să te ajute să îți atingi și depăși obiectivele.

Și cel mai important, antrenorul se va asigura că antrenamentul te ajută la calitățile tale personale ca ciclist (cățărător, sprinter, contratimp).

Dacă un ciclist de performanță are posibilitate să își aleagă un antrenor personal, se ghidează după rezultate pe care le are antrenorul, sau pe care le-a avut antrenorul respectiv cu alți cicliști de-ai lui pe care i-a antrenat, sau la care echipe a fost, sau cât de multe experiențe și studii are antrenorul respectiv.

Fotografie: Arhiva personală a lui Georgiadis Georgios

Ce întrebări ar trebui să pună la început un sportiv antrenorului său?

 • Ce plan de competiții și de cantonamente are în plan antrenorul?
 • Ce poziție ar putea să aibă în echipă el ca sportiv (lider, lansator, ajutor de bidoane, duce trena liderului)?
 • Cum poate ca antrenor să îl ajute pe sportiv să crească în forma valoare?
 • Care este răsplata financiara a sportivului?

Se întâmplă ca sportivul să-și piardă din motivație și din formă în momentul când intră în contact cu un antrenor?

Dacă intră la o echipă nepotrivită pentru el, da, se poate. Din păcate de multe ori un sportiv alege financiar o echipă și un antrenor și există posibilitatea să nu fie potrivită lui și atunci într-adevăr își pierde din motivație și din formă.

Ce le spuneți atleților ca să-i țineți motivați sau care credeți că sunt factorii ce ar trebui să îi motiveze?

Un calendar bogat cu multe curse valoroase și cantonamente este cel mai mare factor de motivare pentru un sportiv. Eu personal la start la fiecare cursă îmbrățișez sportivii mei, le zic că siguranța lor este pe primul loc și să nu riște inutil, nu pun presiune pe ei, și îi felicit pe toți la finish indiferent de rezultat. Un factor cu siguranță este și partea financiară, salariul lunar și premii suplimentare din partea clubului după fiecare reușită importantă.

Și antrenorii au nevoie, la rândul lor, de un antrenor uneori?

Sportul pe care îl practicăm este unul dintre cele mai complexe sporturi și de aceea cunoștințele unui antrenor trebuie să fie foarte bogate în orice domeniu de sport.

Niciodată ca antrenor nu poți spune că le știi pe toate, tot apar tehnici noi de antrenamente.

De aia mi-am îmbogățit cunoștințele mele cu seminare în Grecia pentru velodrom finanțate de Uniunea Balcanică, seminare cu Cristiano Valoppi finanțat de FRC și am absolvit cursuri de antrenori în Elveția ale UCI, nivelul maxim 3 care este pentru loturi naționale și echipe profesioniste.

Acum este rândul elevilor lui să ne spună câteva cuvinte 🙂

De ce ai ales să lucrezi cu un antrenor?

Daniel Crista: Nu e vorba de ales, eu cred că toate cluburile trebuie să aibă un antrenor, el este coloana vertebrală a clubului! Ne ajută pe plan fizic dar și psihic, face strategia de concurs atât înainte cât și în timpul concursului.

Ana Maria Gageanu: Nu am ales, pur și simplu viața mi-a oferit o mare oportunitate de care am profitat la maximum, aceea de a mă legitima la CSA Steaua. La acel moment, a trebuit să iau o decizie importantă, de care acum sunt foarte mândră. De asemenea, a fost una dintre cele mai intense provocări din viața mea precum și realizarea unui vis din copilărie, experimentarea vieții de sportiv.

Lucrul cu un antrenor mi-a adus numai beneficii, momentele mai puțin plăcute, care sunt inevitabile au fost doar oportunități de a învăța și a mă dezvolta din toate punctele de vedere.

Cum decurgeau antrenamentele înainte să lucrezi cu unul? 

Daniel Crista: Când m-am apucat eu de ciclism nu erau atâtea cluburi în țară, dar totuși am avut doar 1-2 ani fără antrenor, apoi am fost legitimat la Dinamo și l-am avut ca antrenor pe domnul Mircea Romașcanu, apoi am fost legitimat un an la clubul Petrolul unde l-am avut ca antrenor pe domnul Constantin Ciocan! După acest an la Petrolul, l-am avut și încă îl am ca antrenor pe Georgiadis Georgios!

Ana Maria Gageanu: Până să fac parte din echipa CSA Cycling Team, mă antrenam după ureche. Auzeam ce-mi spuneau cei deja cu experiență în domeniu, iar eu încercam să aplic. Eram asemeni unui papagal 🙂 , imitam ceea ce vedeam, scopul meu era acela de a rămâne în pluton. Am fost norocoasă încă de la început fiindcă am întâlnit oameni de calitate care m-au acceptat și integrat în grupul lor și astfel am putut să experimentez cât mai mult mersul în pluton, după anumite reguli de siguranță atât personală cât și a întregului grup. Însă, lucrul efectiv cu un antrenor mi-a îmbunătățit considerabil tehnica (la care încă lucrez) și detaliile de finețe. Apartenența la un grup specific, cantonamentele, cursele și-au spus cuvântul în evoluția mea ciclistică.

Daniel Crista – Turul Ciclist al Sibiului 2019

Ce îmbunătățiri ale performanței și în cât timp au apărut de când ai început să urmezi planurile unui antrenor?

Daniel Crista: În primul rând te ajută să îți înțelegi corpul, cum funcționează el! Asta e cel mai important! Tipurile de antrenament sunt simple, sunt standard cam la toate sporturile de anduranță, dar îmbinarea lor pentru a ajunge într-o anumită perioadă în vârful de formă este arta pe care un antrenor o știe! Îmbunătățirile performanței trebuie să fie constante și în fiecare an trebuie să mai adaugi câte ceva!

Ana Maria Gageanu: Trebuie să recunosc că mi-a fost foarte greu în primul an sub îndrumarea antrenorului meu, în cadrului echipei CSA Steaua Cycling Team. Dar recunoștința pentru că eram parte dintr-o echipă de club, precum și dorința de a scoate la suprafață ambiția, curajul și abilitățile sportive și a deveni astfel varianta mea cea mai bună, m-au făcut să depășesc relativ ușor toate acele momente de munca intensă. După antrenamentul de iarnă alături de echipa mea, sub îndrumarea antrenorului nostru, rezultatele deja începuseră să apară, atât la nivelul competițiilor interne cât și la nivelul  celor internaționale. Anduranța și viteza atât pe perioada antrenamentelor, cât mai ales în timpul curselor crescuseră semnificativ. Dacă cu câteva luni în urmă participam doar la competițiile de 60km, acum deja făceam față cu brio curselor de peste 100Km. Tehnica mea aproape inexistentă la început, mai degrabă de biciclist, a început să-mi dea o formă și o consistență de ciclist.

Suportul, îndrumarea, învățămintele, micile mustrări venite din partea antrenorului plus munca susținută și constantă a sportivului conduc sigur spre rezultatele dorite.

De asemenea răbdarea este o calitate necesară atât sportivului cât și antrenorului, rezultatele de durată apărând după un cumul de experiență.

Ar trebui să îl vedem pe antrenor drept un prieten sau doar o persoană care să ne spună ce să facem?

Daniel Crista: Fiecare antrenor este diferit, unii sunt mai prietenoși cu sportivii, alții sunt mai distanți pentru a nu se apropia de sportivi și pentru a evita să nu îl mai ia în serios, dar aici depinde foarte mult și de sportivi! Eu văd ciclismul un sport fără “jmecherasi” și merge să îmbini prietenia cu antrenoratul 🙂 

Ana Maria Gageanu: Ar fi ideal ca antrenorul să-ți fie atât prieten cât și acea persoană care te ghidează spre atingerea obiectivelor propuse. Depinde foarte mult de personalitatea și educația sportivului care poate înțelege greșit noțiunea de prietenie uitând astfel de autoritatea și respectul cuvenit unui antrenor. Cu cât se depășește acea fină graniță a prieteniei, cu atât rezultatul dorit este mai greu de atins deoarece sportivul “se va lăsa pe o ureche”, își va uita statutul și astfel lipsa inițiativei și determinarea își vor face apariția în viața acestuia.

Într-un cuvânt trebuie gestionată foarte bine această relație însă cu experiența unui antrenor experimentat acest deziderat va fi ușor de realizat.

Recomanzi lucrul cu un antrenor? 

Daniel Crista: Întotdeauna este bine să ai un antrenor, în primul rând îți aduce un plus de motivație pentru că-ți este rușine să nu-i pui pe masă niște rezultate sau antrenamente bine făcute și în al doilea rând te ajută pe plan psihic să treci peste anumite dificultăți întâlnite în sport… și nu sunt puține 🙂 

Ana Maria Gageanu: Știu că nu toată lumea pasionată de acest sport poate avea norocul meu de a lucra cu un antrenor și de a face parte dintr-o echipa de club, însă sunt mulți cicliști experimentați, dornici să împărtășească din experiența și tehnica lor (antrenorul nostru fiind el însuși o sursă de informații foarte utile și un bun mentor chiar dacă nu faci parte efectiv din echipa lui) … trebuie doar să fim interesați să învățăm, să cerem informații pentru a învăța tainele ciclismului și mai ales cum să înțelegem cum să ne protejăm atât pe noi înșine cât mai ales pe cei cu care ieșim la antrenamente pe șosea.

Pe aceasta cale vreau să le mulțumesc atât antrenorului și echipei mele cât și clubului CSA Steaua București pentru oportunitatea oferită și pentru toată evoluția mea sportivă.

Săptămâna viitoare vom publica următorul articol din această serie, unde vom vorbi mai exact despre cum ar trebui să arate un plan de antrenament și ce este coaching-ul online.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.