RGT - The Wall. Fotografie - Radu Cristi

Cu un început de sezon care nu a fost unul favorabil și care a obligat-o să se antreneze mai mult acasă, Miriam Stan este acum pregătită să participe și să trăiască din nou dificultatea și emoțiile competițiilor de șosea. Are un palmares frumos, semn al muncii sale îndelungate – a făcut parte din lotul național feminin la Balcaniada din 2019, este câștigătoare a Cupei Naționale la Șosea U23 a sezonului trecut, dar a fost prezentă și pe podiumurile multor alte competiții: Cupa Aușnit (locul 1), Campionatul Național de Șosea (locul 3) și RTG – Drumul Vinului (locul 1).

Pentru a o cunoaște puțin mai bine și pentru a-i descoperi planurile pentru acest an, am contactat-o ca să ne răspundă la câteva întrebări.

Cupa Max Ausnit – August 2019 – Fotografie: Cornel Putan

Bună, Miriam! Mulțumesc că ai acceptat să vorbești cu noi 🙂 Cum te-a găsit perioada pandemiei? Ce planuri aveai pentru începutul de sezon?

Chiar înainte de pandemie stabilisem împreună cu antrenorul obiectivele din sezon. Pregătirea din iarnă și cantonamentele m-au adus într-o formă bună la începutul sezonului și așteptam cu nerăbdare să înceapă concursurile.

Cu ce ți-ai ocupat timpul în acea perioadă? Ce ai făcut ca să te menții în formă?

O mare parte din timp mi-a ocupat cursurile la Facultatea de Educație Fizică și Sport și finalizarea licenței. Pregătirea mi-am continuat-o cu antrenamentul pe șosea pe distanțe mai scurte, rulou, exerciții cu gantere, benzi elastice, trx.

Hai să ne întoarcem puțin în 2019. Cât de greu a fost sezonul pentru tine având în vedere că ți-ai adăugat în palmares Cupa Națională U23?

Pot să zic că a fost un sezon de succes în general, tot ce mi-am propus am reușit și sunt satisfăcută de rezultatele obținute, în special de Cupa Națională. Una peste alta, sunt mulțumită. Totuși cred că întotdeauna e loc de mai bine și mai am multe de învățat.

RDG – The Wall

Povestește-ne despre experiența de la Campionatele Balcanice de Șosea de anul trecut din octombrie.

La Balcaniadă am fost cu lotul național, iar Elite feminin eram împreună cu Andreea Ionescu. Traseul a fost pe un circuit plat de 4.5 km. Inițial regulamentul era de 10 ture, dar înainte de start s-a scurtat la 7. Încă din primele ture au fost ruperi de ritm și am rămas cât mai în fața plutonului. După 3 ture, am avut ghinionul să fac pană, iar după ce mi-a fost schimbată roata, plutonul luase distanță și nu am mai putut să recuperez. A fost prima defecțiune care m-a făcut să pierd de când fac ciclism, dar nu am vrut să abandonez chiar dacă nu mai aveam șanse la final.

Miriam Stan alături de lotul național feminin la Balcaniadă – 2019

Cu ce competiție vei debuta după toată această perioadă?

Conform calendarului, prima competiției este Cupa Max Aușnit la Lugoj.

Care ar fi programul tău zilnic?

Momentan programul este împărțit între finalizarea studiilor și sport și încerc pe cât posibil sa le fac bine pe amândouă.

Ne poți dezvălui, mai pe larg, cum se desfășoară antrenamentele tale?

Antrenamentele le fac de obicei dimineața împreună cu echipa. Fiecare antrenament este gândit și programat de antrenor în funcție de obiectivele urmărite cu teme diversificate de la ture lungi până la sprinturi și contratimp. Sunt norocoasă că fac parte din această echipă, pentru mine fost un nou start, unul pozitiv, care m-a ajutat să progresez, iar rezultatele au arătat acest lucru.

Cum ai început să practici ciclismul și ce reprezintă pentru tine acest sport acum?

Pe bicicletă merg de la 5 ani de când am învățat. În generală am participat la un concurs de biciclete cu obstacole, iar în liceu (în toamna anului 2013) am participat la Cupa Liceelor Ilfovene, un concurs de ciclism pe MTB, unde am luat locul 1 și am câștigat o bicicletă. Ulterior am început sa mă plimb și m-am gândit să mă înscriu la un club. M-am apucat de ciclism în primăvara anului 2014 când m-am legitimat la Clubul Olimpia unde am fost 2 ani. Nu știam ce presupune, nici la ce să mă aștept doar îmi plăcea să merg pe bicicletă și fiind o fire competitivă mi-a plăcut atmosfera. Acum ciclismul este pentru mine un stil de viață. M-a ajutat și nu numai ca și sportivă, în general, să îmi ating scopurile, să îmi depășesc limitele, am devenit mai organizată, disciplinată.

Ce alte pasiuni mai ai pe lângă sportul pe care îl practici?

Îmi place să citesc, să ascult muzică, să desenez.

Din punctul tău de vedere, există concurență în ciclismul feminin?

Din păcate, nu este concurență. Mi-aș dori să se ofere oportunități, să fie mai mult promovat. Sunt fete care promit chiar dacă sunt puține, eu cred că poate lua amploare ciclismul feminin și la noi.

Ce puncte îți dorești să atingi în sezoanele următoare? Care ar fi obiectivele tale?

Îmi doresc sa obțin clasări cât mai bune la toate concursurile și evident cea mai importantă cursă internă rămâne Campionatele Naționale de șosea, unde îmi doresc să câștig. Mi-aș dori să iau startul și în competiții în afara țării. Ca și obiectiv mi-am propus să urmez cursul de formare antrenori care mă va ajuta și în activitatea sportivă.

Un mesaj pentru cei care urmăresc acest sport?

Sa fie perseverenți în obiectivele pe care și le propun chiar dacă rezultatele nu vin în scurt timp.

Echipa ciclism.ro îi urează mult succes și un sezon plin de victorii 🙂

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.