Turul Ciclist al Sibiului 2019 - etapa 1

Nu ne mai desparte mult de ediția aniversară a competiției care ne aduce zâmbetul pe buze numai când îi rostim numele. Da, ați ghicit! Este vorba de Turul Ciclist al Sibiului care împlinește anul acesta 10 ediții. Nu e o cursă străină de iubitorii ciclismului din țară, dar nici de cei din afara României. A fost întotdeauna printre cursele protagoniste de la noi, a reprezentat un test pentru unii dintre câștigătorii de mari tururi de astăzi, a strâns spectatori din multe țări și a reprezentat, cu siguranță, motivul pentru care mulți practică ciclismul astăzi. Sibiul devine în fiecare an, pentru câteva zile, spuma ciclismului românesc, adunând în același pluton elita acestui sport din țară cu alți cicliști puternici din afara României.

Ca să celebrăm ediția cum se cuvine, propun o trecere în revistă a tuturor câștigătorilor de etape, a românilor care s-au afirmat și au avut rezultate notabile și a momentelor demne de ținut minte care vor rămâne în istoria acestui tur. Sunt foarte multe de relatat, așa că haideți să nu mai lungim, cu mențiunea să vă înarmați cu răbdare și să vă reamintiți cu drag edițiile precedente. 🙂

Totul a început în 2011, o cursă condusă în mare parte de echipe și rutieri din afara țării. Prima etapă, un contratimp pe echipe de 10,4 kilometri, a fost câștigată de formația austriacă ARBO Wels Gourmetfein. A doua echipă care a trecut linia de sosire a fost ISD – Lampre, din Ucraina, Kolss Cycling Team fiind cei care au completat podiumul. Tricoul de lider a fost preluat de Riccardo Zoidl, tricoul portocaliu (dat celor din categoria sub 23 de ani) a mers la Lukas Postlberger, iar tricoul pentru cel mai bine clasat român la Sipos Zoltan. Etapa a doua (199,5 kilometri) l-a avut câștigător pe Maksim Vasyliev (ISD – Lampre), revenindu-i în același timp și tricoul galben, iar Bogdan Coman (Mazicon București) a îmbrăcat tricoul pentru cel mai bun român.

Sipos Zoltan îmbrăcând tricoul pentru cel mai bun român după prima etapă

Printr-un atac dat plutonului, bulgarul Vladimir Koev, a câștigat etapa a treia, ajungând cu un avans de 28 de secunde la linia de sosire. Acesta a luat și tricoul de lider, iar Marian Frunzeanu (Pro Cycling Geiger) îmbracă tricoul de cel mai bun rutier român. Etapa a patra, un contratimp individual scurt, dar spectaculos, de 4,4 kilometri, a fost câștigat de Christian Poos de la echipa Differdange. Marian Frunzeanu păstrează tricoul albastru, iar plutonul se pregătea de cel mai greu test al turului, o ultimă etapă de 90,5 kilometri cu o altitudine de 2,053 de metri.

1: Maksim Vasyliev (câștigătorul etapei a doua); 2: Podiumul etapei a treia

Ultima etapă (Sibiu-Cisnădioara–Cisnădie–Sadu–Avrig–Bâlea Lac) a fost câștigată de Ricardo Zoidl de la echipa ARBO Wels Gourmetfein, austriacul care a îmbrăcat tricoul de lider în prima zi, și a fost urmat de ucraineanul Anatoly Pachtusov și Vladimir Koev. Originar din Bulgaria, Koev câștigă clasamentul general, Artem Topchanyuk (ISD-Lampre) este cel mai bun tânăr ciclist și Anatoliy Kashtan cel mai bun sprinter. Marian Frunzeanu rămâne în continuare lider în clasamentul celor mai buni români, urmat de Ştefan Morcov (de la Mazicon Bucureşti) şi Lucian Logigan (Pro Cycling Geiger Team).

Marian Frunzeanu, câștigătorul tricoului pentru cel mai bun român în 2011
Jon Einar Bergsland îmbrăcat în tricoul de lider după ce a câștigat prologul

Între 4-8 iulie 2012, a avut loc a doua ediție a turului, cu 24 de echipe aliniate la start și anunțând noi provocări în rândul rutierilor. După un prolog în care s-a impus norvegianul Jon Einar Bergsland, a doua zi a urmat o primă etapă cu 5 ore de cursă intensă, câștigată de Victor De la Parte (SP Tableware). Tricoul roşu dedicat sprinterilor şi l-a adjudecat Nikola Kozomara (Echipa Naţională a Serbiei), tricoul portocaliu a revenit lui Anatoly Sosnitzky (Kolls), iar tricoul albastru al celui mai bun român a rămas în posesia lui Zoltan Şipoş, care l-a îmbrăcat și după prolog. A doua etapă anunța un contratimp pe echipe cu o distanță de 10,2 kilometri, câștigat de Kolls Cycling Team în 13 minute și jumătate, urmată de echipa grecească SP Tableware, care avea în componență pe purtătorul tricoului galben, și Tușnad Cycling Team pe locul al III-lea.

A treia etapă, desfășurată până aproape de crestele Masivului Făgăraș, a fost câștigată de slovacul Martin Haring. Cel mai bine clasat român din acea etapă a fost Adrian Nițu (CS Otopeni), la o diferență de 1:05 față de câștigător. Ultima etapă (146,2 km) nu a scăpat de numeroase cățărări menite să îi testeze pe rutieri, Kasa Gabor fiind primul care a trecut linia de sosire. A fost urmat pe podiumul etapei de Evgeni Gerganov (Tușnad Cycling Team) și Phan Haugaard (OneCo Masterhus). Câștigătorul clasamentului general a fost Victor De La Parte, urmat de Matija Kvasina și Artem Topchanyuk. Tricoul portocaliu pentru cel mai bun tânăr ciclist a rămas în posesia ucraineanului Anatoly Sosnitzky, iar tricoul celui mai bun român a fost adjudecat de George Stancu.

Podiumul ediției 2012

Din 2013, Turul Ciclist al Sibiului a devenit cursă 2.1, după aprobarea UCI. Clasicul prolog a fost câștigat de Kovac Maros (Slovacia), care și-a demonstrat aptitudinile de contratimpist. În acea zi, Daniel Crista a îmbrăcat tricoul de cel mai bun român, iar Jean Albert Carnevali pe cel al celui mai bun tânăr. Davide Rebellin (CCC) a câștigat prima etapă în linie a Turului Sibiului, cu final în cățărare specială la Bâlea Lac. Pe atunci, în vârstă de 42 de ani, veteranul a obținut victoria prin distanțarea sa de ceilalți în ultimii 2 kilometri. Cel mai bine clasat român a fost Adrian Nițu de la Echipa Națională a României, care a preluat tricoul roșu dedicat acestei categorii. Markus Eibegger (Team Gourmetfein Simplon) s-a impus în a doua etapă a turului, urmat la doar 7 secunde în clasament de câștigătorul primei etape. În aceeași zi, 271 de ciclişti amatori au luat parte la King/Queen of the Mountain, care a avut drept probă urcarea la Păltiniş. Ştefan Morcov s-a impus la masculin și Gyurka Zsuzsu la feminin.

Davide Rebellin, îmbrăcat în tricoul de lider după a doua etapă 2013
Adrian Nițu, câștigătorul tricoului pentru cel mai bun român al ediției din 2013 – Fotografie: Sebastian Marcovici

Stefan Schumacher (Christina Watches) a terminat cei 11,4 kilometri ai contratimpului individual în 14:05 și și-a adjudecat victoria în etapa a III-a A, cu Andriy Vasylyuk (Kolls) al doilea loc, iar al 3-lea Mateusz Taciak (CCC). Davide Rebellin nu a avut nicio problemă a doua parte a zilei, când s-a desfășurat etapa a III-a B, și a devenit în mod oficial câștigătorul ediției 2013 a Turului Sibiului și a îmbrăcat și tricoul de cel mai bun cățărător. Câștigătorul etapei a fost Mattila Gavazzi (Androni Giocattoli), urmat de colegul său Omar Bertazzo și Cesar Bihel (Team Differdange-Losch). Adrian Nițu a plecat acasă cu tricoul roșu, urmat în clasamentul celor mai buni români de Oleg Berdos (Tușnad Cycling Team) pe locul 2 și Nicolae Tintea locul 3, iar Lukas Pöstleberger (Team Gourmetfein Simplon) a îmbrăcat tricoul dedicat celui mai bun tânăr.

Podiumul ediției din 2013 – Fotografie: Sebastian Marcovici

O nouă ediție a turului avea să anunțe în 2014 o cursă mai intensă prin etapele cu dificultate mai crescută decât în anii precedenți. Olivier Pardini (Verandas Willems) a fost protagonistul prologului de 2,3 km, zi în care Andrei Nechita (pe atunci la MG Kvis Wilier) a venit pe locul 6, la prima sa participare în acest tur. Diego Rosa și Olsson Michael au completat clasamentul general al zilei. Prima etapă, de 162,5 kilometri, a dus plutonul la Bâlea Lac, și s-a terminat cu un podium de excepție: Radoslav Rogina (Adria Mobil) pe primul loc, colegul său, Primoz Roglic, pe a doua poziție, și câștigătorul ediției precedente, Davide Rebellin, pe locul 3. Oleg Berdos (Tușnad) a fost cel mai bine clasat român, pe locul 13.

Podiumul prologului 2014

A doua etapă a reprezentat cel mai greu test al ediției, cu un traseu ce avea să ducă cicliștii la Păltiniș, victoria revenindu-i lui Branislau Samoilau (CCC Polsat). Primoz Roglic a venit pe 2 și Davide Rebellin pe 3, asemenea primei etape. Andrei Nechita s-a clasat pe 18, având cea mai bună poziție față de ceilalți români din cursă. Etapa a III-a A a reprezentat un contratimp pe echipe, câștigat de CCC Polsat, cu Adria Mobil și Lkt Team Brandenburg pe următoarele locuri. Mai târziu în acea zi, tricoul de lider a fost îmbrăcat de Radoslav Rogina, ciclistul care a obținut victoria în prima etapă, urmat în clasamentul general de Davide Rebellin și Primoz Roglic (care s-a impus în clasamentul cățărătorilor), rutier ce avea să câștige Turul Spaniei 5 ani mai târziu. Cel mai bun român al ediției a fost Oleg Berdos, urmat în clasament de Andrei Nechita, Adrian Nițu, Zoltan Sipos și Daniel Crista.

Podiumul ediției 2014 – Fotografie: Sebastian Marcovici

Ediția din 2015 a adus la start 21 de echipe, dintre care 4 pro-continentale, iar etapele au devenit mai lungi și dificile. Serghei Țvetcov, rutier pe atunci la Androni Giocattoli-Sidermec, și Eduard Grosu (Vini Fantini Nippo) reprezentau doi rutieri cu dorința de a se face afirmați în competiție și de a-și adăuga în palmares o etapă sau chiar clasamentul general. Un alt român prezent la cursă a fost și Andrei Nechita, membru al Tușnad Cycling Team, care finalizase pe locul secund în clasamentul celor mai buni români în 2014. A absentat însă câștigătorul ediției precedente, Radoslav Rogina, echipa sa neluând startul la competiție.

Prologul a fost câștigat de Rafael Andriato și urmat pe podium de Eduard Grosu, care a venit cu doar 2 secunde mai târziu față de brazilian și Kuvač Maroš care a câștigat prologul în 2013. În prima etapă, Oscar Gatto, coechipier cu Țvetcov, a trecut primul linia de sosire după cei 215,9 kilometri. A fost urmat pe podium de Filippo Fortin (GM Cycling Team) și Eduard Grosu, românul obținând 4 secunde de bonificație care i-au asigurat primul loc în clasamentul general. Astfel, Grosu a reprezentat primul român din istoria competiției care a îmbrăcat tricoul de lider.

Eduard Grosu în tricoul de lider după prima etapă – Fotografie: Dragoș Dumitru

Mauro Finetto a preluat tricoul de lider în cea de-a doua etapă, după ce s-a impus în cățărarea de la Păltiniș. În acea zi, Serghei Țvetcov a venit pe locul 5, urcând pe poziția a șasea în clasamentul general, la doar 23 de secunde de lider și îmbracă tricoul dedicat celui mai bun român. Etapa regină a fost dominată de Androni-Sidermec care a controlat cursa pe ascensiune. Victoria de etapă a revenit lui Alessio Taliani, iar Serghei Țvetcov a obținut locul al 3-lea, în spatele lui Antonio Parrinello. În ultima etapă, Oscar Gatto reușește a doua victorie a ediției, urmat la scurt timp de Eduard Grosu.

Podiumul final al ediției a avut în componență și un român. Serghei Țvetcov, care a îmbrăcat și tricoul dedicat celui mai bun român, a ocupat și locul 3 în clasamentul general, la 19 secunde diferență de câștigătorul turului, Mauro Finetto, și la 7 secunde de locul 2, Davide Rebellin. Robert Kessler (LKT Brandenburg) a plecat acasă cu tricoul albastru al celui mai bun sprinter.

Serghei Țvetcov, câștigătorul tricoului pentru cel mai bun român, 2015 – Fotografie: Dragoș Dumitru
Podiumul ediției din 2015 – Fotografie: Sebastian Marcovici

Ediția din 2016 a început cu victoria lui Andrei Nechita (Echipa Națională a României), reprezentând primul ciclist român care a câștigat o etapă în istoria acestei competiții și a îmbrăcat tricoul de lider. Rutierul a învins pentru 2 secunde grupul format din Giacomo Berlato și Iuri Filosi de la Nippo-Vini Fantini și polonezul Adrian Kurek de la CCC. În acel prolog, Eduard Grosu s-a clasat pe locul a 8-lea. În prima etapă, sprintul este câștigat de Steele von Hoff (ONE), urmat de Davide Vigano (Androni-Sidermec) și pe Filippo Fortin (GM), în timp ce Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) a trecut linia de sosire al 5-lea. Andrei Nechita coboară pe locul 3 în clasamentul general, după o etapă de aproape 200 de km, la doar 3 secunde distanță de noul lider. Nikolay Mihaylov avea să câștige a doua etapă, după mai bine de 200 kilometri de cursă intensă alcătuită din patru cățărări. Clasamentul zilei a fost completat de Gavazzi Francesco (Androni-Sidermec) și Derk Abel Beckeringh. Cel mai bine poziționat român din acea etapă a fost Serghei Țvetcov. Parkhotel Valkenburg conducea în clasamentul pe echipe, urmată de CCC și de Cycling Academy. Tușnad Cycling Team se afla pe locul 9, iar Echipa Națională a României pe penultima poziție, 18. Cel mai bun sprinter este românul Daniel Crista, tricoul albastru, iar cel mai bun cățărător cehul Daniel Turek, recompensat cu tricoul verde. Serghei Țvetcov este cel mai bun rutier român, tricou roșu, iar la tineret conducea italianul Marco Tecchio – tricoul portocaliu.

Andrei Nechita, primul român care a câștigat o etapă în Turul Sibiului până în 2016 – Fotografie: Sebastian Marcovici
Daniel Crista, câștigătorul tricoului pentru cel mai bun sprinter – Fotografie: Dragos Dumitru

Cea de-a treia etapă aducea un contratimp individual de 7 kilometri la Bâlea Lac. Rusul Pozdanykov a terminat cu cel mai bun timp – 16:21. La şase secunde în spate a venit italianul Alessio Taliani, în timp ce Serghei Ţvetcov a completat podiumul. Eduard Grosu a terminat pe locul 21, iar Emil Dima pe 41. În ultima etapă, unde cicliștii au avut de parcurs de cinci ori cățărarea de categoria C de la Poplaca, iar cu 10km înainte de final ascensiunea de la Slimnic, Davide Vigano (Androni-Sidermec) a ieșit învingător. A fost urmat pe podiumul zilei de Matteo Malucelli (Unieuro Wilier) și de Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini). Serghei Țvetcov încheie cu tricoul acordat celui mai bun român, iar Daniel Crista pleacă acasă cu o victorie în clasamentul sprinturilor intermediare. Clasamentul general este câștigat de Nikolay Mihaylov (CCC), cu Francesco Gavazzi (Androni – Sidermec) locul al II-lea și Alex Turrin (Unieuro Wilier) pe locul al III-lea.

Podiumul ediției din 2016 – Fotografie: Sebastian Marcovici

Între 5 și 9 iulie 2017, ediţia a adus la start 20 de echipe, printre care, în premieră, şi formația pro-continentală UnitedHealthcare, din Statele Unite ale Americii, prima echipă americană care participă la un tur ciclist în România. Echipa avea în acel moment un palmares de invidiat: 18 titluri naționale în SUA și 2 titluri mondiale. Prologul ediţiei l-a avut protagonist pe Andrea Palini (Androni Giocattoli), terminând cei 2,2 kilometri în 3 minute şi 7 secunde. A fost urmat de colegul său Luca Pacioni, și columbianul celor de la UnitedHealthcare, Carlos Alzate. Cei mai buni români au fost Eduard Grosu (Naționala României) și Daniel Crista (Christina Jewelry-Kuma), care au parcurs traseul în 3min16s, cu 9s sub performanța lui Palini. Marius Petrache a trecut linia de sosire cu o întârziere de 11s, la fel ca marele favorit al cursei, Egan Bernal. Desprins din evadare, Edwin Avila (Team Illuminate) câştigă prima etapă, iar Eduard Grosu vine pe locul doi, fiind cel mai puternic din sprintul plutonului și păstrează şi tricoul de cel mai bun român.

Egan Bernal câștigând a doua și a treia etapă

Favoritul competiţiei, Egan Bernal (pe atunci avea 20 de ani), se impune în etapa a doua, după ce a atacat cu aproximativ 4 kilometri înainte de finalul cursei. Colin Stüssi (Roth-Akros) a ocupat locul al doilea, la 1min22s de Bernal. Jonathan Clarke (UnitedHealthcare) a completat podiumul zilei, în timp ce moldoveanul Cristian Răileanu (Differdange-Losch) a fost al 6-lea. Așadar, Bernal îmbracă tricoul de lider, al celui mai bun tânăr și al celui pe puncte. Grosu păstrează tricoul roșu, iar Moritz Fußnegger rămâne în posesia tricoului cățărătorilor. A doua zi, în etapa a treia, Bernal reușeşte dubla din acea ediţie. Etapa a avut în componenţă două treceri peste cățărarea Jina, plus un final în ascensiune la Păltiniș. Colin Stüssi (Roth-Akros) a venit pe locul al doilea şi Cristian Răileanu (Differdange-Losch) a venit pe binemeritatul loc 3. Fußnegger, cel mai bun cățărător al turului, a luat maximum de puncte la prima trecere peste Jina (categoria A), dar și în vârful ascensiunii de categoria C de la Dumbrava. Răileanu, Bernal şi Stüssi au colaborat până în ultimul kilometru când columbianul a atacat şi şi-a asigurat a doua victorie din tur.

În ultima etapă, Eduard Grosu şi-a adjudecat victoria mult aşteptată. A fost ajutat de Echipa Naţională de-a lungul zilei şi a preluat frâiele cursei în ultimul kilometru, câştigând sprintul din Piaţa Mare, cu un avantaj semnificativ faţă de ceilalţi – Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice) și Francesco Gavazzi (Androni Giocattoli), câştigând şi tricoul dedicat celui mai bun român. Egan Bernal nu a îmbrăcat doar tricoul de lider la finalul ediţiei, a câştigat şi clasamentul tinerilor şi cel pe puncte. Colin Stüssi termină locul 2 în clasamentul general, în timp ce coechipierul său, Valentin Baillifard, pe locul 3, iar Moritz Fußnegger pleacă acasă cu tricoul de cel mai bun căţărător.

Eduard Grosu, câștigătorul ultimei etape a ediției – Fotografie: Dragoș Dumitru
Podiumul ediției din 2017 – Fotografie: Dragoș Dumitru

În cea de-a 8-a ediţie, l-am avut la start pe fostul câştigător al Turului Spaniei, Chris Horner. O altă noutate a ediţiei a reprezentat-o reintroducerea contratimpului pe echipe. Prologul a fost câştigat de Davide Ballerini, care a reuşit să parcurgă distanţa clasică în 2 minute şi 59 de secunde, urmat de Riccardo Stacchiotti (MSTina – Focus) şi Ivar Slik (Monkey Town CT). Cei mai buni români ai etapei au fost Eduard Grosu (locul 9) şi Daniel Crista (locul 14). După o primă etapă de 90 de kilometri până la Bâlea Lac, Ivan Sosa trece primul linia de sosire. Podiumul zilei a fost completat de Aleksei Rybalkin și Antonio Santoro. Cel mai bine plasat român al zilei a fost Emil Dima care a sosit la final pe locul 28.

Emil Dima, câștigătorul tricoului pentru cel mai bun român – Fotografie: Focus Sibiu

Etapa a doua a fost, din nefericire, anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile. A doua zi vremea nu a fost mai diferită, însă ultimele două etape au avut loc. Prima parte a etapei a treia a constituit-o un contratimp pe echipe de 9,6 kilometri. Echipa învingătoare a fost CCC, cu un timp de 11 minute și 25 de secunde, urmați de Rusvelo Team cu 11 minute și 34 de secunde, iar pe locul 3 Elkov – Author la 2 secunde față de locul al doilea, în timp ce Echipa Națională a României a terminat în 12 minute și 43 de secunde.

Echipa națională a României în etapa a treia A – Fotografie: Cristian Cojocariu

Partea a doua a etapei a avut lungimea de 152,8 kilometri, desfășurată tot pe o vreme mohorâtă, însă cicliștii au făcut în continuare spectacol, prin numeroase atacuri din pluton. O evadare solidă s-a format încă de la început, iar după 30 de kilometri, aceasta avea un avans de 2 minute și 20 de secunde față de pluton. În ultimii 50 de kilometri, evadarea încă se afla departe de pluton, la 3 minute și 50 de secunde. Finalul etapei l-a avut drept câștigător pe Jason val Dalen (Delta Cycling), cu Eduard Grosu pe al doilea loc și Davide Ballerini pe al treilea. Ivan Sosa, câștigătorul clasamentului general, nu a plecat acasă doar cu tricoul de lider, ci și cu tricoul portocaliu, alb și verde, dedicat celui mai bun cățărător, celui mai bun tânăr și respectiv, celui care a adunat cele mai multe puncte de-a lungul ediției. Toate acestea la doar 20 de ani. Tricoul pentru cel mai bine clasat român a revenit lui Emil Dima, urmat în acest clasament de Vlad Dobre și Raul Sînza.

Ivan Sosa, câștigătorul turului din 2018 – Fotografie: Cristian Cojocariu

Cu 21 de echipe la startul celei de-a noua ediții, Turul Ciclist al Sibiului devenea o competiție tot mai cunoscută la nivel internațional. Foști rutieri care au participat în acest tur pedalau pentru echipe de World Tour și câștigau mari tururi. Câștigătorul ediției precedente, Ivan Sosa, dar și Egan Bernal (tricoul galben din 2017) semnează cu echipa Sky (în prezent Team Ineos), ba chiar ultimul a reușit să câștige și tricoul galben al Turului Franței din 2019. Un alt nume de menționat este Primož Roglič, acum rutier al echipei Lotto-Jumbo, câștigătorul Turului Spaniei în 2019 și a multor etape din numeroase competiții de WT, care a ocupat locul al treilea din ediția din 2014 a Turului Ciclist al Sibiului.

Prologul ediției din 2019 a adus victoria lui Ivar Slik, olandezul de la Monkey Town. Știam că pot lupta pentru victorie și m-am pregătit special pentru asta, a declarat câștigătorul la finalul prologului. Riccardo Stacchiotti a venit pe locul 2, la doar două secunde de olandez, urmat de Matteo Pelucchi, la 3 secunde de lider. Cel mai bine clasat român a fost Eduard Grosu (locul 11), Serghei Țvetcov pe locul 28 și Marius Petrache pe 30.

Ivar Slik, câștigătorul prologului – Forografie: Dragoș Dumitru

Justin Paroz și-a primit binemeritata victorie în prima etapă după ce a pedalat de unul singur 70 de kilometri din cursă, lăsând plutonul aproape 2 minute în spate. Al doilea care a trecut linia de sosire a fost Alexandr Smirnov (Lokosphinx), urmat de Paolo Toto (Sangemini-Trevigiani-MG.Kvis). Paroz avea să îmbrace pe podium nu doar tricoul de lider, dar și celelalte tricouri, mai puțin cel dedicat celui mai bun român, preluat de Eduard Grosu. A doua etapă, sau etapa regină, avea să decidă cine era următorul Egan Bernal sau Ivan Sosa. După primii 22 de kilometri, s-a format o evadare solidă care avea să formeze un ecart de 4 minute și jumătate față de pluton. În ultimii 25 de kilometri, ultimii cicliști care au mai rămas în evadare au fost prinși de pluton, dar au continuat atacurile, într-un final rămânând în fruntea cursei doar Kevin Rivera și Daniel Munoz, ambii de la Androni Giocatto. Aceștia aveau să constituie primele două locuri din podiumul zilei, cu Rivera îmbrăcând tricoul galben, victoria lui reprezentând al treilea succes consecutiv al echipei în finalul de la Bâlea Lac.

Daniel Crista, încurajat de fani

Cu o lungime de 159,4 kilometri și final la Păltiniș, etapa a treia nu a fost una lipsită de surprize. Serghei Țvetcov a rămas singurul component al Echipei Naționale a României, dar asta nu l-a împiedicat să continue, iar purtătorul tricoului galben a avut câteva probleme de natură mecanică. Câștigătorul zilei a fost Marco Tizza (Team Amore & Vita), urmat de Attila Valter (CCC) și Michal Schlegel (Elkov-Author), cu Serghei Țvetcov finalizând pe 10. Tricoul galben a rămas în continuare la Kevin Rivera. Joel Suter îmbrăca tricoul albastru, după ce în timpul cursei a pedalat singur timp de 50 de kilometri și a sprintat pentru tricou la final.

Ultima etapă l-a avut câștigător pe favoritul zilei, Riccardo Stacchiotti (Giotti Victoria Palomar), cu Gasper Katrasnik pe locul 2 și Frantisek Sisr pe 3. Tricoul galben a rămas în continuare la Kevin Rivera și Țvetcov rămâne liderul clasamentului celor mai buni români.

Kevin Rivera, câștigătorul turului în 2019 – Fotografie: Dragoș Dumitru
Serghei Țvetcov, câștigătorul tricoului roșu – Fotografie: Dragoș Dumitru

În acest an, turul trece la un alt nivel, prin echipele din ce în ce mai puternice de la start. Ediția din 2020 este printre primele competiții din calendarul ciclismului de șosea, acesta fiind afectat de pandemie din luna martie, și va avea loc între 23-26 iulie. Lumea ciclismului internațional își va îndrepta atenția, pentru câteva zile, spre Sibiu, competiția reprezentând pentru sportivi o oportunitate de a-și recăpăta forma pentru ce a mai rămas în acest sezon. Ce este nou și uimitor anul acesta este prezența a două echipe de World Tour: Israel Start-Up Nation și Bora-Hansgrohe. Lista este completată de cinci echipe pro-continentale:Nippo Delko One Provence, Gazprom-RusVelo, Androni Giocattoli-Sidermec, Bardiani-CSF-Faizanè și Vini Zabù-KTM. Restul echipelor care vor participa la tur sunt: Echipa Națională a României, ABLOC CT, Akros-Excelsior-Thömus, Amore e Vita, CCC Development Team, Cycling Team Friuli ASD, D’Amico UM Tools, Elkov-Kasper, Giotti Victoria Palomar, Mazowsze Serce Polski, Team Bike AID, Meridiana Kamen Team, Sangemini Trevigiani MG.K Vis VPM, Team Felbermayr Simplon Wels, Team Novák, Voster ATS Team, Work Service-Dynatek-Vega Prefabbricati.

Printre starurile competiției, și-au confirmat prezența Pascal Akermann și Patrick Konrad (Bora Hansgrohe), Matthias Brändle (Israel Start-Up Nation) – care a declarat pe pagina echipei sale că își dorește să câștige turul -, Eduard Grosu (Nippo Delko One Provence) și Serghei Țvetcov (Naționala României), cei doi români exprimându-și dorința de a avea rezultate cât mai bune în această ediție.

TRASEUL EDIȚIEI ANIVERSARE

Prolog

Etapa I (Sibiu – Saliste – Dobarca – Cristian – Cisnadie – Bâlea Lac)

 

Etapa a II-a (Sibiu-Agnita-Cisnadie-Gura Raului-Sibiu)

Etapa a III-a A (Contratimp Individual Curmatura Stezii – Arena Platoş Păltiniş)

Etapa a III-a B (Sibiu – Cisnădie – Poplaca – Sălişte – Cristian – Sibiu)

De-a lungul anilor, Turul Ciclist al Sibiului nu a reprezentat doar o simplă competiție, ci și un mod de a pune în prim-plan lumea rurală încă bine conservată din vestul României. A fost cu siguranță un tur care a lăsat amintiri frumoase nu doar participanților, cât și fanilor care și-au susținut favoriții. A făcut România mai cunoscută în lumea ciclismului internațional și, după ediția de anul acesta, va avea, cu siguranță, un viitor plin de surprize.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.